Hrozbu stávkou si ČSSD zaslouží

3. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stávka ve zdravotnictví je považována bezmála za hyenismus, protože lidé často chápou lékařskou či sesterskou profesi jakožto poslání. Jsou to však povolání jako každá jiná...


Sociální demokracie má, o co si sama řekla. Lékařské odbory ji připomněly její programové prohlášení a dožaduji se takového zvýšeni mezd, které jim vláda přislíbila. Bohužel na jejich vzájemnou hru doplácejí pacienti, kteří se obávají, co pro ně může bílá stávka znamenat.

Lékařské platy se samozřejmě v posledních letech zvýšily. Ale pravdou rovněž je, že stále jsou nejen absolutně, ale i pokud se podíváme na vzájemný poměr k příjmům v některých jiných profesích, podstatně nižší než ve vyspělých zemích na západ od českých hranic.

A pravdou také je, že zdravotníci jako takoví si vyšší platy zaslouží spíše než třeba Duškovi ajznboňáci, kteří si přitom i do budoucna vydobyli jistoty v jiných oborech takřka nemyslitelné.

Stávka ve zdravotnictví je přitom považována bezmála za hyenismus, protože lidé často chápou lékařskou či sesterskou profesi jakožto poslání. Jsou to však povolání jako každá jiná a zdravotníci mají právo chtít za ně dost peněz, aniž by kvůli slušnému výdělku museli trávit v nemocnici desítky hodin přesčasů. Na druhé straně je fér přiznat, že ne všichni lékaři mají špatné platy a že ti špičkoví berou zcela zaslouženě desítky tisíc korun.

Zajímavý je fakt, že odbory chtějí, aby dosavadní tabulkové platy časem nahradily zase tabulky, byť inovované. Nebylo by lepší volat spíše po smluvních platech, které by daly vedením oddělení daleko volnější ruce v odměňování lékařů, protože by umožnily přidat dobrým a ubrat špatným bez.ohledu na to, kolik let ve Špitálech za sebou mají?

Radka Walerová, Střední Čechy, 3.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?