Hrozí nemocnici konkurz?

8. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ztráta Krajské nemocnice Tomáše Bati dosáhla v prosinci loňského roku 181 a půl milionu korun, což představuje 103 procent hodnoty základního kapitálu.


Píše se to v neveřejné průběžné zprávě auditora účetnictví Baťovy nemocnice vydané vloni v prosinci, kterou má Deník k dispozici. Co to znamená? Podle zákona by mohla jít do konkurzu. Krajský úřad jako zřizovatel špitálu sdělil, že se k celé věci vyjádří až ve chvíli, kdy bude mít na stole hotovou účetní uzávěrku.

„V tuto chvíli by proto byla jakákoliv čísla spekulacemi,“ reagoval náměstek zlínského hejtmana Libor Lukáš (ODS).

Zlínský kraj v současné době pracuje na vlastním prošetření hospodaření. „V pondělí jsme pro jeho kontrolu vybrali auditora. Závěrečný účet bude znám ke konci června,“ uvedl náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS).

V tomto měsíci by také měla zasednout valná hromada.
Podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) nemusí být ztráta nutně známkou špatného hospodaření vedení zdravotnického zařízení.

„Ztráty jsou spíše systémové. Managementu nemocnice zatím špatné hospodaření nikdo neprokázal,“ podotkl.
Potvrdilo se podle něj, že převedení nemocnic na akciové společnosti vůbec neřešilo situaci ve zdravotnictví.

„Naopak přivedlo krajskou zdravotnickou instituci až k ohrožení konkurzem,“ upozornil Mišák.
Důvodem nárůstu ztráty je podle něj například systém účtování zdravotních pojišťoven.
„Ty hradí péči indexově podle předchozích let. V roce 2009 bylo provedeno 127 procent výkonů oproti roku předchozímu, a práce, která se provedla navíc, tak nebyla zaplacena,“ vysvětlil.

Ztráta vzniklá v loňském roce podle něj může být navíc zapříčiněna navrácením záloh zdravotním pojišťovnám za rok 2008.

Současné vedení nemocnice prý zatím o konkurzu rozhodně neuvažovalo. „Naše hospodaření řeší v současné době dozorčí rada. Informován je i akcionář, tedy Zlínský kraj, a celé zastupitelstvo,“ popsal ředitel zdravotnické instituce Petr Pšikal.

Právě jeden z opozičních krajských zastupitelů Petr Gazdík (TOP 09) tvrdí, že na vysokou ztrátu krajské nemocnice upozorňoval již koncem loňského roku.

„Tlačil jsem na řešení problému na prosincovém zasedání zastupitelstva kvůli připravovanému rozpočtu.
Hejtmanem i radními mi bylo řečeno, že se to bude řešit z jiných zdrojů,“ podivil se zastupitel.

Překvapuje ho navíc také fakt, že i lidé, kteří byli původně proti převedení nemocnic z příspěvkových organizací na akciové společnosti, se nyní odvolávají na obchodní tajemství. „Přitom se přece nakládá s veřejnými prostředky, s mým i vaším zdravotním pojištěním,“ podotkl Gazdík.

Podle známého ekonoma Libora Ševčíka z Liberálního institutu je vypsání konkurzu jednou z možností řešení stávající situace. „Správce konkurzní podstaty poté převezme práci představenstva a dozorčí rady a bude se snažit instituci od dluhů očistit,“ vysvětlil Ševčík.

Pokud se toto nepodaří, mohly by podle něj být jednotlivé součásti nemocnice rozprodány.
„Pacienti se ale obávat nemusejí, pro ně to bude mít minimální dopad,“ poznamenal.

Vysoké zadlužení nemocnic podle něj nebylo ničím neobvyklým například za dřívějšího režimu. „Teď bývá problém i s chybným účtováním poplatků od pacientů, tady často zdravotnické instituce přicházejí o část příjmů,“ doplnil Ševčík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?