Hudec: Myslím, že většina výpověď dá

2. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří chtějí do konce roku podat výpověď, by rádi v nemocnici zůstali. Jen upozorňují na komplikovanou situaci. A věří, že se zlepší.


Dětský lékař Dalibor Hudec stojí v opavské nemocnici v čele kampaně Děkujeme, odcházíme. Ta usiluje o vyšší platy lékařů. Z dnešní stokoruny na hodinu pro lékaře bez atestace na dvě stovky, lékaři s atestací by měli brát místo dvou stovek stovky čtyři.

Své vzdělání chtějí lékaři dostat pod dohled České lékařské komory. Podle Hudce lékaři hromadnou výpovědí nehrozí proto, aby z nemocnice odešli. Ale aby naopak upozornili na to, že stále více doktorů kvůli nízkým platům a špatnému systému vzdělávání utíká do zahraničí .

Proč jste se ke kampani připojil?

Dvacet let se řeší platy lékařů i jejich další vzdělávání po studiu, a nic se neděje. Na ministerstvu zdravotnictví se vystřídalo nejvíc ministrů a problém se stále odsouvá. Platy jsou pořád hodně nízké. Mám devět let praxe a maximální možné vzdělání v dětském lékařství, a můj základní plat je osmnáct tisíc čistého. Když jsem si dělal atestace, systém se několikrát změnil a končil jsem kvůli tomu o tři roky později.

Není hromadná výpověď dvou třetin lékařů nemocnice příliš nátlaková?

Teď na konci roku to tak vypadá. Poprvé jsme však kampaň avizovali už v květnu a od té doby se neuskutečnilo ani jedno seriózní jednání. Přitom naše požadavky jsou jen rámcové. Navíc to není stávka ani demonstrace, výpověď může dát každý.

Lékaři zatím podpisem stvrdili svou připravenost dát k 31. prosinci 2010 výpověď. Dojde to skutečně tak daleko?

Myslím, že většina lékařů tady v Opavě výpověď podá. Můžu ale mluvit jen sám za sebe a já ji podám. Je jasné, že ministerstvo nás teď spíše testuje. Předpokládám, že nás nechají dojít až k výpovědi. Pak běží dvouměsíční výpovědní lhůta, takže faktický problém nastane od 1. března.

Kolik lékařů se zatím připojilo a jaká oddělení to postihne?

V této chvíli čtyřiadevadesát lékařů. Připojují se postupně, nejvíce poslední dva až tři měsíce. Jde především o klíčová oddělení nemocnice, chirurgii, internu, dětské oddělení, gynekologii, neurologii. Tam se zapojilo devadesát až sto procent lékařů.

Co budete dělat, pokud kraj a ministerstvo nechají všechny lékaře opravdu odejít?

Asi bych uvažoval o tom, že bych si zařídil ambulanci, do zahraničí nechci. V Opavě je zatím dost praktických dětských lékařů, ale mnozí jsou nebo brzy budou v důchodovém věku, takže prostor by tu byl. Pevně ale doufám, že vláda nedovolí, aby pacienti zůstali bez lékařské péče. Třeba v porodnici by nezůstal jediný doktor.

Objednáváte si pacienty i na březen?

Ano objednávám, věřím, že budeme dál ordinovat.

Stalo se už někde něco podobného?

Před třemi lety v některých regionech v Polsku. Tam to došlo tak daleko, že lékaři dva dny nebyli v práci. Zdravotnická péče se tehdy totálně zhroutila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?