Hýčkejme si tělo i duši

12. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Říká se, že sami sebe máme mít rádi. Každý se má ale rád jiným způsobem. Někdo si dopřeje v jídle a pití, jiný třeba pravidelně utrácí horentní sumy za posledních hity elektroniky…


Je až s podivem, kolik peněz jsme někdy schopni investovat do konzumních požitků, ale váháme, pokud máme podobnou částku vložit do svého zdraví. Proč si tedy nedopřát pohlazení těla i duše současně a vyrazit na několik dní do lázní?

Klasické lázeňské a léčebné pobyty jsou zaměřeny na komplexní lázeňskou léčbu. Mají léčebný či preventivní charakter. V každém případě vám je předepíše či doporučí váš ošetřující lékař. Pobyty i procedury jsou hrazeny pojišťovnou (tzv. „křížkové“ lázně). Avšak na některé nadstandardní - vámi speciálně vybrané - procedury si musíte připlatit. Ne každý však ví, že lázně si můžete dopřát i vy sami. Nabídka takzvaných „balíčkových cen“ pro jednotlivé procedury je velice pestrá a každý si zde může vybrat podle svého gusta. Vždyť investice do vlastního zdraví se vždy vrátí!

Výběr, do kterých lázní se vydat, je dnes opravdu široký a nadmíru uspokojivý. Po příjezdu se o vás postará lázeňský personál, včetně lázeňského lékaře, se kterým můžete konzultovat svůj zdravotní stav. Na základě lékařského vyšetření jsou pak každému klientovi doporučeny lázeňské procedury.

V těch se samozřejmě zohledňuje využití léčivých zdrojů jednotlivých lázní. Mezi ty nejznámější a s celosvětovým kreditem patří tradičně například lázně v Třeboni, Poděbradech, Karlových Varech, Mariánských a Františkových Lázních či v Jeseníku.

Bývá tam jiný svět

Pokud jste v lázních nikdy nebyli, budete s velkou pravděpodobností mile překvapeni jejich atmosférou a takřka pradávnými zvyky. Zažitá představa, že lázně jsou jen pokračováním nemocničního pobytu, není určitě namístě. Záleží na každém, jak si pobyt v lázních zařídí.

Většina „starých“ budov, které jsou již dnes moderními zrekonstruovanými lázeňskými domy, na vás dýchne svou minulostí. Léčebný pobyt byl totiž vždycky spjat s procházkami po promenádách s decentním usrkáváním vody z léčivých pramenů ze speciálních kalíšků. Také romantické toulky krásnými udržovanými parky patří ke koloritu lázeňské atmosféry. Tuto tradici si v současnosti snaží udržet většina lázní, ovšem ne vždy se stejným úspěchem.

Jednotlivé lázeňské domy se specializují na léčení dílčích nemocí. Některé jsou specializované na nemoci srdce a oběhového systému, pohybového aparátu, diabetes, trávicí soustavy, dýchacího ústrojí, nervové nebo cévní, na redukci hmotnosti, jiné zas třeba na gynekologická či urologická onemocnění. Přímo v objektech lázeňských domů jsou ordinace lékařů a celodenní zdravotnická služba.

Lázně nejsou jenom procedury

Naše prababičky a pradědečkové by mohli o lesku prvorepublikových lázní vyprávět. Jet do lázní pro ně totiž byla téměř prestižní událost, na kterou se chystali celé měsíce. Pánové ve fraku, s typickým lázeňským slamáčkem a hůlčičkou na promenádách decentně kynuli dámám v dlouhých šatech a nezřídka se zde zrodil ledasjaký „lázeňský románek“.

Zvláště vhodná příležitost pro lázeňské šviháky nastala při promenádních koncertech či večerních tanečních radovánkách. Z dávné tradice se ale i dodnes něco zachovalo - například nedělní promenádní koncerty a dlouhé procházky překrásnými lázeňskými parky. A možná - i když v dnešní době asi jen sporadicky - ti lovci osamělých srdcí, kteří v rámci společenských akcí spojených s tanečními večery mohou navázat na dávnou lázeňskou „seznamovací“ tradici.

Oblíbené jsou také víkendové pobyty a wellnes

Kdo by si někdy rád nedopřál prodloužený víkend v lázních? Téměř ve všech našich lázních a hotelích je možné objednat pobyt na dvě nebo tři noci. Tyto pobyty jsou nazývány „víkendové“, ale ve většině případů je možné využít i všední dny během týdne.

Tyto pobyty se dnes těší velké oblibě. A mají už své zažité názvy: Mořské klima, Detoxikační program, Rychlokurz energie, Prodloužený dámský víkend, Pobyt pro seniory, Omlazující ájurvédský léčebný program na zvýšení energie a životní síly, Víkend pro Pretty Woman, Beauty a relax, Intenzivní regenerační pobyt či Jarní pobyt pro očistu těla i ducha. Žádané jsou rovněž Svatební a romantické pobyty, Víkendy pro dvě osoby, Lázeňské líbánky nejen pro novomanžele a podobné.

Wellnes centra ve městech i lázních dnes rovněž patří nedílně k nabízenému zdravotně-relaxačnímu odpočinkovému programu. Stranou rozhodně nejsou ani sportovní aktivity. Vyzkoušet zde můžete například fitness, squash, spinning, pétanque, stolní tenis, minigolf, jízdu na koních či kočárem. Speciální centra nabízejí svým klientům i rybolov, vyhlídkové lety, paintball či šermířské souboje. Pobyty jsou vhodné i pro rodiny s dětmi.

Tipy na nevšední lázně

I ve všední den lze zažít neobyčejný zážitek, například „pivní lázně“. Zkuste to! Vždyť ponořit se do pivní lázně a moci si jen tak načepovat pivo je vítanou změnou a neobyčejnou událostí nejenom pro muže. „Pivní lázeň“ je nejenom prožitek a zábava, ale podporuje uvolnění, relaxaci a dobrý zdravotní stav. Dvojmístné kádě jsou třísetlitrové.

Hlavní složkou „pivní lázně“ je voda o teplotě zhruba 35 °C. Voda je poté obohacena přísadami, ze kterých se vaří pivo, jako jsou kvasnice, chmel a sladový šrot. Účinek „pivní lázně“, který by v případě čistě sedací koupele nebyl zcela optimální, se výrazně zvýší použitím speciální vířivky a výměníku tepla, který zabraňuje vychladnutí lázně.

Rychlému vychladnutí lázně brání rovněž speciální dřevo, ze kterého jsou kádě vyrobeny. Vířivý efekt jemně rozptýlených bublinek vzduchu podporuje rozpuštění přísad (chmelové hořčiny, třísloviny), uvolňování a rozptýlení aromatických látek obsažených v přísadách, například v chmelovém oleji, vedlejších produktech kvasného procesu a kvasnicích a zesiluje mechanický masážní účinek pro lepší vstřebávání látek do pokožky.

Po „pivní lázni“ následuje relaxace a odpočinek v délce 30 minut na lůžku z ovesné slámy, kde se tělo pěkně vypotí a uvolní. Muži, kteří podlehli kouzlu těchto lázní, by však neměli zapomínat ani na své drahé polovičky a poslat je na oplátku třeba do „čokoládových“ lázní.

Zdraví po celý rok

Nepodceňovat péči o své zdraví může znít jako zažitá fráze. Každý však máme svoji disponibilní energii, která je, samozřejmě, vyčerpatelná. Pak záleží už jen na nás, co jsme schopni a ochotni pro své tělo i ducha udělat. Dopřát si dnes lázně není luxus.

Mnohdy je to lepší investice nežli nákladná zahraniční dovolená. Vždyť i pobyt v lázních si můžeme užít jako dovolenou! Jak potvrzují lázeňští pracovníci, zájem o tuto formu péče o zdraví neustále vzrůstá. A to je v zájmu udržení našeho dobrého zdraví bezesporu dobrá zpráva. V neposlední řadě je také možné někomu ze svých blízkých takový pobyt v lázních dopřát formou dárkového poukazu.


Masáže

klasická ruční masáž: mechanická masáž ručními hmaty s pomocí masážní emulze, podvodní masáž: masáž podvodním proudem pod hladinou v koupeli,

reflexní masáž: ruční působení speciálními hmaty bez použití masážní emulze,

hydro-jet: mechanická masáž, suchá masáž tryskami na vodním lůžku v teplém prostředí, aromamasáž: speciální jemná masáž s použitím vonných olejů, japonské

masážní lůžko: mechanická masáž systémem válečků a tepelné desky,

lymfodrenáž: manuální drenáž lymfatických cév,

přístrojová lymfodrenáž: vakuová drenáž pomocí baněk nebo pomocí vícekomorových návleků,

vacu well: podtlaková terapie působící v hermeticky uzavřené skořepině, kterou se cíleně zefektivňuje spalování tukové tkáně v kritických partiích těla (břicho, hýždě, boky) a dále ovlivňuje odstraňování vody a všech škodlivin z těla. V konečném efektu se zlepšuje látková výměna, vyhlazuje kůže, mizí celulitida a hlavně - velmi rychle a systematicky ubývají přebytečné centimetry v požadovaných partiích

vibrosauna: terapeutická suchá sauna, kterou tvoří polstrované vibrující lůžko, suchý horký vzduch a záporně nabitý vzduch (vzduch ionizací zbavený všech škodlivin) pro oblast šíje a hlavy.

OSTATNÍ PROCEDURY:
inhalace: zvlhčování dýchacích cest s pomocí přísad,
oxygenoterapie: inhalace kyslíku nosní sondou nebo maskou,
plynové injekce: aplikace plynu do podkoží v okolí velkých kloubů a páteře,
parafínový zábal: obklad o teplotě přibližně 56 °C, je vhodný na intenzivní prohřátí určených částí těla, slatinný a rašelinový obklad: slatina a rašelinana se používá ve formě obkladu.


Koupele a zábaly:

přísadová koupel: koupel o teplotě 37 °C s různými přísadami -bylinková, jodová či solfatanová, perličková koupel: koupel s probubláváním vzduchu z drobných trysek, teplota koupele je 36-38 °C, uhličitá koupel: koupel s přísadou oxidu uhličitého, teplota 34 °C,
vířivá lázeň částečná: na horní nebo dolní končetiny, teplota 37 °C,
skotský střik: střídavá masáž těla proudem vody o vyšší a nižší teplotě, slatinná koupel: koupelová forma peloidní (kašovité) směsi slatiny a vody o teplotě 39 °C,
slatinný zábal: zábalová forma peloidní směsi o vyšší hustotě a teplotě 40 °C,
floating: voda, jejíž hustota a složení je totožné s vodou v Mrtvém moři v Izraeli. Uvolňuje zablokovanou páteř, jemně ošetří pokožku a jejím prostřednictvím zapůsobí na nervovou soustavu. Můžete zde poslouchat relaxační hudbu a celou hodinu se vznášet na vodním polštáři či se nechat její hustou strukturou masírovat vířivými proudy,
uchá uhličitá koupel: koupel v plastikovém vaku naplněném oxidem uhličitým příznivě působí na krevní oběh.


Léčebné procedury

elektroléčba: nabízí řadu různých druhů léčby. Elektroléčba působí proti bolesti, napjatosti svalů, lépe prokrvuje a má příznivý vliv na zmenšení otoků,
diadynamik - podle předpisu lékaře se aplikuje uvedený druh proudu přes elektrodu přiloženou na postižené místo,
interferenční proudy - působí na bolest, lépe prokrvují postiženou oblast, kde se proud přímo aplikuje, magnetoterapie - využívá specifických účinků pulzního magnetického pole na fyziologické mechanismy a procesy na úrovni systémů, orgánů, tkání, buněk a molekul,
solux - lokální teplo z infračerveného zářiče,
ultrazvuk - mechanické vlnění, při jehož aplikaci neprochází tkání žádný elektircký proud, ale mechanickým způsobem provede mikromasáž tkáně,
hydrogalvan - léčba stejnosměrným elektrickým proudem, při ponoření končetin do vody a opačné polarizaci horních a dolních končetin se upravuje svalové napětí a zlepšuje prokrvení končetin, extremiter: přístroj pro vakuumkompresivní terapii horních nebo dolních končetin. Střídáním podtlaku a přetlaku dochází k lepšímu prokrvení, výživy tkání, lavaterm,
duoterm: lokální teplé obklady, kde teplo vzniká nahřátím ve vodní lázni nebo chemickou reakcí uvnitř obkladu,
kryoterapie: léčba chladem - chlad je starý léčebný prostředek proti bolestem a zánětům. Lékařské studie i klinické zkoušky po celém světě ukázaly, že jeho působení na lidské tělo je vhodné při terapii revmatických a chronických zánětlivých onemocnění pohybového aparátu. Při celotělové chladové terapii je organismus vystaven ve speciální kabině mrazu až -160 °C. Pobyt v kryokabině trvá 2 až 3 minuty a je velmi příjemný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?