Hydroxid sodný (E524) může způsobit vážné poleptání kůže i slepotu. Při manipulaci s ním buďte obezřetní

Včera 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/M150photo

Součástí mnoha čisticích prostředků, které pomáhají domácnost zbavovat mastnoty nebo ucpaných odpadů, je anorganická sloučenina s názvem hydroxid sodný. Věděli jste ale, že se tato zásada používá i při zpracování některých potravin? V potravinářství slouží například k odstranění přirozené hořkosti oliv a usnadňuje také loupání některých druhů ovoce a zeleniny.

Co je hydroxid sodný?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je hydroxid sodný?
  2. Vzorec a chemické vlastnosti hydroxidu sodného
  3. Jaké má hydroxid sodný využití?
  4. Účinky hydroxidu sodného
  5. První pomoc

Hydroxid sodný, známý také pod zkratkou E524 nebo jako louh sodný, je základní chemická sloučenina používaná v mnoha průmyslových odvětvích. Tato silná látka je jednou z nejběžnějších zásad, kterou lze nalézt v chemických laboratořích i v mnoha komerčních produktech. Louh sodný je známý svou širokou škálou aplikací a svou nezbytností v různých chemických procesech, což ho činí jednou z nejdůležitějších chemikálií v moderním průmyslu.

Autor: Internet Info

Historie hydroxidu sodného sahá až do starověku, kdy byl používán v různých formách. Starověcí Egypťané například užívali směsi obsahující hydroxid sodný při výrobě mýdla. V průběhu staletí se metody výroby a využití NaOH značně vyvinuly, což vedlo k jeho širokému uplatnění v moderním světě. V 18. a 19. století byla výroba hydroxidu sodného spojena s rozvojem chemického průmyslu a jeho používání se stalo běžnější.

Tato látka nachází uplatnění v mnoha oblastech každodenního života, přestože si mnoho lidí nemusí být vědomo jeho přítomnosti. Například se používá při výrobě papíru, kde pomáhá při zpracování dřevní hmoty na buničinu. Další zajímavostí je jeho role v potravinářském průmyslu, kde se využívá při zpracování některých potravin, kupříkladu při výrobě oliv nebo při loupání brambor. 

Tato látka však může vzhledem k jejím chemickým vlastnostem způsobit při nesprávné manipulaci řadu zdravotních komplikací. Co by se stalo například v případě jejího pozření, vysvětluje MUDr. Daniel Petr: „Hydroxid sodný je v potravinách neškodný, obsahují jej v malém množství. Ve vysokých koncentracích je ale žíravinou. Po jeho požití dochází k poškození trávicí trubice, pacienti udávají silnou bolest od úst až po žaludek, s časovým odstupem následuje zvracení (i krve), obtížně polykání, hrozí i perforace trávicího traktu, což může být život ohrožující stav. Pokud nemocný přežije, hrozí trvalé následky v podobě zjizvení a zúžení jícnu, a to se projeví poruchami polykání a výživy.“ [1, 2, 34]

Vzorec a chemické vlastnosti hydroxidu sodného

Chemický vzorec hydroxidu sodného je NaOH. Tento jednoduchý vzorec ukazuje, že sloučenina se skládá z jednoho atomu sodíku (Na), jednoho atomu kyslíku (O) a jednoho atomu vodíku (H). V pevné formě se hydroxid sodný vyskytuje jako bílá krystalická látka, která je velmi hygroskopická, což znamená, že snadno absorbuje vlhkost z okolního vzduchu.

Pokud jde o to, jaké má hydroxid sodný vlastnosti, jedná se o velmi silnou zásadu, která ve vodném roztoku disociuje na sodné (Na⁺) a hydroxidové (OH⁻) ionty. Tato vlastnost ho činí velmi reaktivním a schopným neutralizovat kyseliny za vzniku soli a vody. Například při reakci s kyselinou chlorovodíkovou (HCl) vzniká chlorid sodný (NaCl) a voda (H₂O).

Tento hydroxid navíc silně reaguje také s některými kovy, zejména s těmi, které jsou amfoterní, jako je hliník. Při kontaktu dochází k intenzivní chemické reakci, která uvolňuje vodík a vytváří rozpustné komplexní sloučeniny. Tato vlastnost se často využívá v průmyslových procesech, například při výrobě hliníkových slitin nebo při odstraňování oxidových vrstev z povrchu hliníkových komponent. Při manipulaci s těmito materiály je nezbytně nutné dodržovat přísná bezpečnostní opatření, aby se předešlo nebezpečným situacím.

Další významnou chemickou vlastností NaOH je jeho schopnost reagovat i s organickými sloučeninami. Například při reakci s tuky a oleji dochází k procesu zvanému saponifikace, při kterém vznikají mýdla a glycerol. Tento proces je základem výroby mýdel a detergentů a ilustruje důležitost hydroxidu sodného v každodenním životě. [5, 6, 78]

Jaké má hydroxid sodný využití?

Hydroxid sodný má široké využití v různých průmyslových odvětvích díky svým silným zásaditým vlastnostem a schopnosti reagovat s mnoha látkami. Jedním z nejvýznamnějších využití je v papírenském průmyslu, kde se NaOH používá při procesu zvaném kraftování, což je metoda zpracování dřevní hmoty na buničinu. Louh sodný pomáhá rozkládat lignin, což je komplexní polymer v dřevě, čímž usnadňuje oddělení celulózových vláken, která jsou hlavní složkou papíru.

Další klíčovou oblastí je textilní průmysl. Hydroxid sodný se používá při zpracování bavlny a jiných přírodních vláken, kde zlepšuje jejich pevnost, lesk a schopnost absorbovat barviva. Tento proces, známý jako mercerizace, činí bavlněné tkaniny měkčími a lesklejšími, což zlepšuje jejich vzhled a trvanlivost. Kromě toho se NaOH užívá při výrobě syntetických vláken, kde slouží k čištění a úpravě surovin.

V potravinářském průmyslu má hydroxid sodný také široké uplatnění. Používá se například při zpracování oliv, kde pomáhá odstraňovat jejich přirozenou hořkost. V čokoládovém průmyslu se NaOH užívá k úpravě pH kakaových bobů, což zlepšuje chuť a konzistenci výsledného produktu. Dále se využívá při loupání ovoce a zeleniny, například brambor, kde usnadňuje odstranění slupky.

Autor: Internet Info

Hydroxid sodný: použití v domácnosti

V domácnosti je hydroxid sodný známý především díky svým účinným čisticím vlastnostem. Nachází se tedy zejména v prostředcích určených pro čištění odpadů. NaOH je schopný efektivně rozkládat organické materiály, jako jsou zbytky jídla, tuky a vlasy, což pomáhá udržovat odpadní trubky čisté a průchodné. Tyto čisticí prostředky jsou obvykle ve formě granulí nebo roztoků.

Další využití hydroxidu sodného v domácnosti zahrnuje čisticí prostředky na trouby a grily. Díky své schopnosti rozkládat tvrdé usazeniny a tuky je NaOH významnou složkou mnoha silných odmašťovacích prostředků. Tyto produkty jsou velmi efektivní při odstraňování připálených zbytků jídla a mastnoty, což usnadňuje čištění kuchyňských spotřebičů.

Tato sloučenina se také používá v některých typech odstraňovačů nátěrů a barev. Jeho silné zásadité vlastnosti umožňují rozklad starých nátěrů, což usnadňuje jejich odstranění z povrchů, jako je dřevo nebo kov. Tímto způsobem lze efektivně renovovat starý nábytek nebo připravit povrchy na nový nátěr.

I když je hydroxid sodný v domácnosti velmi užitečný, je důležité znát jeho nebezpečné vlastnosti. Při manipulaci s NaOH je nezbytné dodržovat bezpečnostní opatření, jako je používání ochranných rukavic a brýlí, a zamezit kontaktu s kůží a očima. Hydroxid sodný by měl být vždy skladován mimo dosah dětí a domácích zvířat, aby se předešlo nehodám a zraněním. [9, 10, 11, 12, 13]

Kyselina chlorovodíková (E507) prodlužuje trvanlivost potravin. Přidává se také do piva
Přečtěte si také:

Kyselina chlorovodíková (E507) prodlužuje trvanlivost potravin. Přidává se také do piva

Účinky hydroxidu sodného

Hydroxid sodný je látka s velmi silnými žíravými vlastnostmi, což znamená, že může způsobit vážné popáleniny a poškození tkání při kontaktu s kůží nebo sliznicemi. Pokud se dostane do očí, může způsobit vážné poškození zraku, nebo dokonce slepotu. Při manipulaci s NaOH je proto důležité používat ochranné pomůcky, jako jsou rukavice, brýle a ochranné oděvy, aby se minimalizovalo riziko zranění. 

Inhalace prachu nebo výparů hydroxidu sodného může způsobit podráždění dýchacích cest, kašel a dýchací potíže. V extrémních případech může dojít k poškození plic. Pokud dojde k požití NaOH, může to vést k vážnému poškození trávicího traktu, které může být fatální. Proto je důležité skladovat hydroxid sodný mimo dosah dětí a domácích zvířat a zajistit, aby nebyl nesprávně použit.

V krajním případě může tedy hydroxid sodný ohrozit člověka na životě. Nebezpečí této látky ostatně potvrzuje i lékař MUDr. Daniel Petr, který uvádí: „Hydroxid sodný leptá kůži a dýchací cesty, což může ve svém důsledku způsobit i smrt.

Navzdory svým nebezpečným účinkům je hydroxid sodný nezbytný pro mnoho průmyslových a komerčních aplikací. Při správném zacházení a dodržování bezpečnostních opatření může být používán bezpečně a efektivně. Odborné školení a informovanost o jeho vlastnostech a rizicích jsou zásadní pro minimalizaci nebezpečí spojeného s jeho používáním. [14, 15, 16, 17]

První pomoc

Jak už bylo několikrát zmíněno, hydroxid sodný je silná zásada, která může při kontaktu s tělesnými tkáněmi vyvolat nežádoucí reakce. Pokud dojde k popálení kůže hydroxidem, ke vdechnutí hydroxidu nebo se látka dostane do očí, je nezbytné bez prodlení zahájit první pomoc, abyste minimalizovali případné následky.

První pomoc při poleptání kůže

Při poleptání hydroxidem sodným je zásadní okamžitě zahájit první pomoc, aby se minimalizovalo poškození tkání. Prvním krokem je odvést postiženého z oblasti, kde došlo k expozici, a zajistit, aby se zabránilo dalšímu kontaktu s látkou. Pokud je hydroxid sodný na oblečení, opatrně jej odstraňte, aniž byste kontaminovali další části těla.

Postiženou oblast je nutné důkladně oplachovat velkým množstvím vody, ideálně po dobu alespoň 15 až 20 minut. Je důležité použít čistou, vlažnou vodu a vyhnout se použití silného proudu vody, který by mohl hydroxid sodný rozšířit na jiné části těla.

Měli jste někdy popáleniny od hydroxidu sodného?

Po opláchnutí je důležité vyhledat lékařskou pomoc, i když se zdá, že poškození není závažné. Hydroxid sodný může způsobit hluboké a dlouhodobé poškození tkání, které nemusí být na první pohled patrné. Lékař může posoudit závažnost poleptání a doporučit další léčbu, která může zahrnovat aplikaci specifických neutralizujících látek nebo jiné postupy na ochranu a regeneraci poškozené tkáně.

První pomoc při vdechnutí

Vdechnutí hydroxidu sodného, ať už ve formě prachu, dýmu, nebo aerosolu, může způsobit závažné podráždění a poškození dýchacích cest. MUDr. Daniel Petr uvádí: „V případě vdechnutí hydroxidu sodného je nezbytné okamžitě dostat pacienta z místa expozice na čerstvý vzduch. Je-li to možné, tak podávejte kyslík a hlavně urychleně zavolejte lékaře.

Při lehčím podráždění je doporučeno postiženého usadit do pohodlné polohy a uklidnit jej, aby se minimalizovalo namáhání dýchacího systému. Lékař může předepsat inhalace s bronchodilatátory nebo kortikosteroidy ke zmírnění zánětu a oteklosti dýchacích cest.

Je také důležité sledovat postiženého i po úvodním zlepšení, protože inhalace hydroxidu sodného může vést k opožděným komplikacím, jako je chemická pneumonie nebo poškození plicní tkáně. Opakované lékařské kontroly jsou nutné k monitorování stavu a zajištění, že nedochází k dalšímu zhoršení.

První pomoc při zasažení očí

Kontakt hydroxidu sodného s očima je mimořádně nebezpečný a může vést k vážnému poškození zraku, nebo dokonce slepotě. Prvním krokem je vyplachovat oči velkým množstvím vody po dobu alespoň 10 minut. Je důležité držet oči otevřené a zajistit, aby voda proplachovala celé oko. Pokud je k dispozici stanice pro výplach očí, použijte ji, ale v případě její nedostupnosti použijte jakýkoli zdroj čisté vody.

Po důkladném oplachování je nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Nezkoušejte neutralizovat hydroxid sodný žádnými jinými chemikáliemi nebo látkami bez doporučení lékaře, protože to může způsobit další poškození. Lékař může posoudit rozsah poškození pomocí specializovaných vyšetření a doporučit další léčbu, která může zahrnovat aplikaci očních kapek, masti nebo jiné procedury k ochraně a regeneraci poškozené oční tkáně. [18, 19, 20, 21, 22]

Zdroje: ceff.cz, vjrousek.cz, krizport.cz, skoleniprvnipomoci.cz, cdc.gov, chemicalsafetyfacts.org, assets.publishing.service.gov.uk, essentialchemicalindustry.org, ncbi.nlm.nih.gov, ccohs.ca, chemkraft.ir, scienceinfo.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?