Hygienici mají již stovky dotazníků od lidí v okolí Spolany

16. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělničtí hygenici již mají asi 400 vyplněných dotazníků od obyvatel z okolí Spolany. Chtějí zjistit, do jaké míry má či nemá továrna vliv na jejich zdraví. U vybraných lidí provedou rozbor krve zaměřený na rtuť, dioxiny, polychlorované bifenyly...


MLADÁ BOLESLAV/LIBIŠ (Mělnicko) - Mělničtí hygenici již mají zhruba čtyři stovky vyplněných dotazníků od vybraných obyvatel z okolí Spolany. Minulý týden jej zaslali téměř dvěma tisícům lidí z Libiše, Tišic a Neratovic. Akce je součástí průzkumu, který má zjistit, do jaké míry má či nemá továrna vliv na jejich zdraví. Jeho výsledky budou známy na podzim. ČTK to včera řekla hygienička Michaela Krchová.

Na hygienickou stanici nyní denně přichází kolem stovky vyplněných dotazníků se základními údaji o zdravotním stavu tázaných. Hygieniky zájem obyvatel o tento průzkum mile překvapil, protože mnozí se o něm předem vyjadřovali kriticky. „Nyní se naopak setkáváme s názorem lidí, že nám děkují, že se něco takového dělá a že by byli rádi vybráni na odběr krve. Nebudeme moci ale všem vyhovět, protože rozbor je strašně drahý,“ řekla Krchová. Průzkum počítá s odběrem krve od 60 lidí, po 20 z každé obce.

Dotazníky označené pouze číslem vyhodnotí počítač, který určí 60 nejvhodnějších adeptů pro odběr krve. Mezi ty nepatří například zaměstnanci Spolany. Rozbor krve bude zaměřen na rtuť, dioxiny, polychlorované bifenyly, na DDT a rozkladné látky vznikající z DDT. Některé z těchto toxických látek prokázaly vzorky v tělech drůbeže a vajec, ale i v tělech ryb žijících v blízkosti Spolany. Ekologové upozorňují na hrozbu průniku těchto látek i do lidského těla a podobný průzkum požadovali řadu měsíců.

Výsledky průzkumu budou podle Krchové známy na podzim, nejdříve zřejmě koncem září. Bude záležet na tom, zda se hygienikům podaří v srpnu zastihnout doma všech 60 vytypovaných lidí i na tom, jak dlouho bude odborná laboratoř vzorky zpracovávat.

Především v Libiši ale kampaň kolem toxických látek obyvatele stresuje. „Lidi jsou šíleně otrávení. Touhle kampaní přicházejí o hodnotu pozemků i hodnoty baráků a lidé to už velice těžce nesou. Potřebovali bychom hlavně, aby nám stát pomohl po povodních,“ řekla ČTK starostka Jindra Hudcová. Někteří lidé podle ní vítají, že mohou získat zadarmo rozbor krve. Jiní ale raději nechtějí vědět, co za škodliviny v sobě mají.

Naopak dobrou zprávou pro obyvatele obce bylo podle Hudcové zjištění Státní a veterinární potravinářské inspekce, že zelenina z této oblasti není kontaminována toxickými látkami, a lidé ji proto mohou pěstovat i konzumovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?