Hygienici požadují návrat svého rozpočtu před období škrtů

19. 9. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienická služba potřebuje více peněz, aby mohla důsledně plnit úkoly ochrany veřejného zdraví. Podle místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Ivany Břeňkové by se rozpočet měl vrátit na hodnoty z období před rokem 2006, kdy začaly velké škrty.


Aktuální problémy hygienické služby odbory prezentovaly na dnešní tiskové konferenci.

Zatímco v roce 2006 byly výdaje na hygienickou službu ze státního rozpočtu zhruba 2,2 miliardy korun, v roce 2012 to bylo 1,3 miliardy. Výdaje tak klesly o více než 40 procent, přičemž veřejné výdaje na celý systém zdravotnictví v Česku v tomtéž období vzrostly o 26 procent, uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta v dokumentu, který na začátku září prezentoval sněmovnímu zdravotnickému výboru.

Rozpočet se přitom zvyšuje jen pomalu, letos je ve srovnání s rokem 2012 vyšší o 46 milionů korun. „Už nechceme, aby tento problém přetrvával,“ řekla ČTK Břeňková. Souběžně se škrty v rozpočtu klesal také počet zaměstnanců z více než šesti tisíc na aktuální necelé 3,5 tisíce. „Pokles pracovníků zasáhl všechny čtyři složky systému ochrany veřejného zdraví, tedy krajské hygienické stanice, Státní zdravotní ústav, zdravotní ústavy i sekci Hlavního hygienika na Ministerstvu zdravotnictví ČR,“ uvedl Valenta.

Upozornil, že lékaři a další kvalifikovaní odborníci nemají zájem o práci v hygienické službě. Mimo jiné je to proto, že platy jsou v této sféře výrazně nižší než v nemocnicích. Na některých krajských hygienických stanicích chybějí v některých oborech atestovaní lékaři. „Mnozí odborníci proto musí zajišťovat svoji činnost pro dvě i tři územní pracoviště krajských hygienických stanic,“ uvedl hlavní hygienik.

Pokud by hygienická služba i nadále fungovala v tomto režimu, hrozí podle Břeňkové ohrožení péče o veřejné zdraví. Kvůli nedostatku financí byl například snížen počet poraden HIV/AIDS z 54 na 23, z nichž pouze 13 provozují hygienici.

Vynucené přerušení pravidelných sérologických přehledů, které slouží ke sledování kolektivní imunity a plánovaní očkovacího schématu, zase podle Valenty vedlo k tomu, že nebyl včas odhalen pokles imunity mladistvých proti černému kašli. Úprava očkovacího schématu přišla až na základě epidemie.

Zdravotní výbor vzal Valentovu zprávu na vědomí a vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby navýšilo rozpočet na primární prevenci pro hygienickou službu. Navíc výbor ke 30. červnu příštího roku požaduje průběžné vyhodnocení Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020, která počítá s revitalizací hygienické služby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?