Hygienička: Chřipka zatím není, nemocní mají jiné viry

4. 10. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici očekávají, že každoroční chřipková epidemie dorazí kolem Vánoc. V současné době je chřipek málo, nemocní jsou hlavně nachlazení. Uvedla to ředitelka protiepidemiologického oddělení Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.


Chřipkou každoročně onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí. Podle odhadů odborníků na komplikace s ní spojené zemře až 2000 lidí. „Teď ještě převládají nechřipkové viry. Chřipka dorazí až kolem Vánoc a v průběhu ledna a února. Objevují se první záchyty chřipky,“ popsal Jágrová. Jsou už ale i komplikované případy. „Na jednom pražském oddělení ARO leží pacient s akutní chřipkou B napojený na plicní ventilaci,“ dodala. Loni muselo být hospitalizováno přes 300 nemocných.

Lidé často zaměňují chřipku s jiným, méně závažným, onemocněním nebo běžným nachlazením. „Co nezačíná čtyřicetistupňovou teplotou, není chřipka,“ vysvětlila praktická lékařka Martina Spatziererová. Nemoc podle ní začíná náhle a prudce, kromě horečky přichází také zimnice a těžké bolesti svalů a kloubů. Naopak rýma k chřipce nepatří vůbec, kašel až po několika dnech.

Odborníci neumí průběh epidemie chřipky předem odhadnout. Minulý rok bylo nejvíce nemocných chřipkou, tedy přes 1500 případů na 100.000 obyvatel, od začátku roku do poloviny února.

Prevencí je kromě pravidelné hygieny rukou a posilování imunity také očkování, které ale musí být každoroční. Ze zdravotního pojištění je placené lidem nad 65 let, se závažnými nemocemi srdce a cév, dýchacích cest, ledvin či diabetem. Zdarma je také pro klienty domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem či pro osoby se zdravotním postižením a pacienty v zařízeních dlouhodobé lůžkové péče. Většina zdravotních pojišťoven ho svým klientům zpětně proplácí jako benefit. Ostatní zaplatí asi 400 korun.

Efektivita očkování je podle přednosty Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty v Plzni Petra Pazdiory u mladých a zdravých jedinců nad 90 procent, u mladších 65 let 70 až 90 %. U oslabených, chronických pacientů a seniorů, kterým očkování lékaři doporučují především, je ochrana před chřipkou 30 až 40 procent. Očkování by ale mělo bránit těžším průběhům nemoci nebo úmrtím jako jejím důsledkům.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?