Hygienik: Očkování proti chřipce pokračuje, vakcína dochází

4. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování proti chřipce pokračuje, ale dochází vakcína. Farmaceutické firmy vyrábějí takové množství očkovací látky, na které mají objednávky. Nevyrábějí na sklad, protože každý další rok se může objevit jiný virus chřipky a pak je třeba změnit složení vakcíny...


PRAHA -

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký uvedl, že letos je zájem o vakcinaci vyšší než loni. Dosud se dalo očkovat asi 600 tisíc lidí, z toho 65 tisíc v Praze. V roce 2002 bylo očkováno 5,5 procenta české populace.

Očkování začalo v říjnu a odborníci upozorňovali, že bude pokračovat asi do konce listopadu až do vyčerpání zásob. V současnosti mají očkovací látku některé zdravotní ústavy (dřívější hygienické stanice), někteří praktičtí lékaři či lékárny.

Zájemce o očkování si musí najít takové místo, kde vakcínu ještě mají. „Distribuce je taková, že někde toho objednají více, někde méně. Někomu to přebývá, někomu chybí, ale to je běžný byznys,“ řekl Polanecký.

Očkování stojí zhruba 250 korun a některé skupiny obyvatel na ně mají nárok ze zákona, pro ty byla protichřipková vakcína objednána v dostatečném množství.

Po vakcinaci se v lidském těle protilátky vytvářejí 14 dní. Proto je možné nechat se očkovat zhruba dva týdny před tím, než se chřipka objeví, ovšem pokud je očkovací látka k dispozici.

Kmen letošní chřipky je stejný jako loni

Polanecký očekává, že chřipková epidemie by mohla udeřit po Vánocích, ale měla by být menší. Onemocnět by mohli spíše lidé, kteří neměli chřipku loni, protože letošní onemocnění způsobuje loňský chřipkový kmen.

Plošnou chřipkovou epidemii zatím hlásí Španělsko a Skotsko. Lokální epidemie jsou v Severním Irsku, Norsku a ve Francii.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?