Hygieniky čekají od ledna rozsáhlé změny

14. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od ledna zaniknou všechny okresní a městské hygienické stanice. V rámci reformy veřejné správy je v každém regionu nahradí dvě organizace - krajská hygienická stanice a krajský zdravotní ústav...


Brno - O blížících se změnách hovoříme s jihomoravskou krajskou hygieničkou Dagmar Hrubou.

Neobáváte se, že lidé nebudou vědět, na koho se místo na stávající hygienické stanice obracet?

Ve všech okresech zůstanou detašovaná pracoviště obou nově vzniklých zařízení, a to dokonce na stejných místech jako dosud. Lidé by proto zásadní změny neměli pocítit; ve vztahu k veřejnosti se jedná spíše o změnu jména - a doufám, že také o zkvalitnění činnosti. Celá síť v republice bude totiž jednotně řízena přímo ministerstvem zdravotnictví.

Jaké budou kompetence nových institucí?

V celkovém rozsahu se zatím nic nezmění, protože nadále platí zákon o ochraně veřejného zdraví. V dohledné době se však jejich úkoly rozšíří - účinnosti nabudou předpisy, které v sobě zahrnují povinnost hodnotit možná rizika zdravotního ohrožení v různých oblastech.

Proč již nyní začínají tak rozsáhlé změny?

Úprava souvisí s ukončením činnosti okresních úřadů, protože doposud byly okresní hygienické stanice podřízeny jim, zatímco krajské stanice přímo řídilo ministerstvo zdravotnictví. Ke změnám dochází také v souvislosti súpravami struktury resortu s praxí běžnou v Evropské unii.

Přijdou v rámci této reformy někteří lidé o práci?

Platí stejný zákon - proto budou ipo transformaci potřebni všichni pracovníci. Do budoucna lze dokonce v souvislosti snovými kompetencemi očekávat i hledání dalších specialistů.

Miloš Šenkýř, Brněnský a jihomoravský deník, 14. 11 2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?