I když MZ musí víc šetřit, nebude prý rušit hygienické stanice

2. 3. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
I když ministerstvo zdravotnictví musí v souvislosti s plánovanými vládními škrty víc šetřit, nebude podle mluvčího Vlastimila Sršně rušit hygienické stanice. S obavami z rušení krajských hygienických stanic se na ministerstvo obracejí v těchto dnech jejich pracovníci. Údajně by se měly hygienické stanice stát součástí systému veterinárních správ a zemědělské a potravinářské inspekce.


Sršeň to popřel. ČTK řekl, že ministerstvo chce dosáhnout úspor slučováním institucí, které řídí, a také sloučením dvou zdravotních pojišťoven. Až bude přijat zákon o univerzitních nemocnicích, nebudou pod něj spadat ani nynější fakultní nemocnice. Ministerstvo si ponechá ve své správě jen centra superspecializované péče.

Sloučit by se měl Ústav zdravotnických informací a statistiky s Koordinačním střediskem pro resortní informační systémy. Ústav vede zdravotnické statistiky, středisko zdravotnické registry. Sloučením vznikne jeden subjekt schopný poskytovat komplexní informace, řekl Sršeň.

Připravuje se sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, je to uvedeno už v programovém prohlášení současné vlády. Sloučená pojišťovna bude zajišťovat služby pro všechny silové resorty. Úspory přinese očekávané sloučení poboček, uvedl mluvčí.

V plánu je také zrušení Státního zdravotního ústavu a fúze činností do Zdravotního ústavu Praha. Odstraní se duplicity, ušetří na správě majetku i obslužných činnostech, vysvětlil Sršeň.

Činnosti Endokrinologického ústavu budou převedeny do Institutu klinické a experimentální medicíny, ústav ztratí dosavadní samostatnost. Stoupne prý tak efektivita, klesnou náklady na obslužné činnosti a nájem. Národní lékařská knihovna by se měla stát součástí příspěvkové organizace Národní knihovna.

V plánu je sloučení brněnského Centra transplantační a kardiovaskulární chirurgie s Fakultní nemocnicí u svaté Anny, v jejímž areálu centrum je. Zrušeno bude Zdravotnické zásobování krizových stavů, jeho metodická činnost přejde pod ministerstvo zdravotnictví a zajištění krizových situací dostanou za úkol fakultní nemocnice.

Zrušena bude také laboratoř přírodních léčivých zdrojů a omezena administrativa zdravotních ústavů, kde se sloučí 14 dosavadních ředitelství do dvou, doplnil mluvčí.

Ročně hospodaří ministerstvo zdravotnictví se zhruba šesti miliardami korun. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard korun, většinu ale spravují zdravotní pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?