I muži chtějí být krásní

13. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Studie týdeníku British Medical Journal uvádí, že za 25 let se počet mužů, kteří jsou chorobně nešťastní tím, jak vypadají, ztrojnásobil...


To, že nespokojenost s vlastním vzhledem nutí mnohé mladé dívky k drastickým dietám, přivádí je do ordinací plastických chirurgů a občas i na psychiatrii, překvapí málokoho. Vědci však tvrdí, že stejné pocity zažívá i čím dál více mužů.

Za pětadvacet let se počet těch příslušníků „silného“ pohlaví, kteří jsou chorobně nešťastní tím, jak vypadají, ztrojnásobil. Zodpovědnost za to je třeba přičíst tlaku sdělovacích prostředků, které v záplavě reklam zdůrazňují význam fyzické krásy a atraktivity. Uvádí to studie zveřejněná nedávno odborným týdeníkem British Medical Journal. Její autoři navíc upozorňují, že problém je všeobecně podceňován a často i nesprávně diagnostikován. „Pozornost, kterou lidé přikládají svému vzhledu, se může zdát malicherná,“ říkají autoři studie Američanka Katharine Philipsová z univerzity na Rhode Islandu a David Castle z univerzity v australském Melbourne. „Mnoho pacientů však potřebuje nemocniční péči. Začínají mít problémy v zaměstnání, v rodině a mezi přáteli, uzavírají se před okolím ve svém domově a dokonce se uchylují k sebevraždě.“ Tento problém se týká až jednoho procenta populace. „Někteří muži a dospívající chlapci se však stydí přiznat lékaři své symptomy,“ upozorňují odborníci. Mužská populace se nejvíce trápí kvůli své pleti, mnohdy postižené akné a jizvami, kvůli vypadávání vlasů, tvaru a velikosti nosu a rozměrům genitálií. Obavy vyvolává také propagování módního trendu svalovců. Mezi první symptomy vážné psychické choroby patří přehnaně časté dívání do zrcadla, upravování a kontrolování vzhledu. Postižení se stále srovnávají s jinými muži a vyžadují ujišťování, že sami vypadají dobře. „Mnohdy si neuvědomují, že kvůli psychické poruše si o svém vzhledu vytvářejí zkreslené a falešné představy,“ říká dvojice vědců. Chorobná nespokojenost s množstvím svalové hmoty může u takových jedinců vést k až nadužívání anabolických steroidů a prohloubit zdravotní potíže. „Takoví pacienti si stále myslí, že vypadají neduživě, ačkoli ve skutečnosti mají cvičením vypracované svalstvo,“ varují autoři studie.

Svatava Hodíková, Právo, 13.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?