I nově navržené zvýšení DPH na léky se projeví ve vyšších nákladech pacientů a zdravotních pojišťoven

15. 3. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový návrh na změnu dosud uplatňované 10% sazby DPH u léků na 14 % a následné sjednocení sazeb až na 17,5 % se projeví zvýšenými finančními náklady pacientů a v případě změny cenotvorby také zdravotních pojišťoven obdobně, jako tomu bylo u předchozího návrhu vlády na zvýšení DPH na 20 %.


Přestože vláda České republiky upravila původní návrh na zvýšení DPH u léků a zdravotnických prostředků, vzrostou výdaje pacientů a zdravotních pojišťoven jen za tyto položky od roku 2013 o více než 4,5 miliardy korun ročně.

Podle odhadu České lékárnické komory naroste v důsledku změn v dani z přidané hodnoty celkový účet v segmentu zdravotnictví v roce 2012 o 5,6 miliardy korun.

V nákladech za léky a zdravotnické prostředky to znamená o 650 milionů vyšší výdaje pacientů a zhruba o 2 miliardy více pro zdravotní pojišťovny v příštím roce, v tom následujícím pak zaplatí pacienti o dalších 550 milionů a pojišťovny o 1,5 miliardy více.

“V souvislosti s vyššími náklady zdravotních pojišťoven se často hovoří o nutnosti kompenzace ze státního rozpočtu. To je však velmi složitá záležitost. Administrativně mnohem méně náročnou variantou s jasným výsledkem je léky a zdravotnické prostředky hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění od DPH zcela osvobodit,” říká Stanislav Havlíček a dodává, “to by umožnilo najít pro zdravotnictví tolik potřebné prostředky přímo v rozpočtech zdravotních pojišťoven. Konkrétní dopady takového opatření naše komora zpracovává.”

Problematika DPH na léky bude projednávána také v úterý 15. března na výroční valné hromadě PGEU (Evropský svaz lékárníků) v Bruselu.

Navržená cílová výše daně 17,5 % je u léků v zemích EU zcela neobvyklá, v porovnání s evropským průměrem je více než dvakrát vyšší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?