I pasivní kuřáctví významně ohrožuje lidské zdraví

6. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejen vyšší úmrtnost pasivních kuřáků, ale i výrazné zvýšení nemocnosti u dětí a dospělých způsobených pasivním kuřáctvím potvrzuje zpráva francouzských expertů vypracovaná pro francouzské ministerstvo zdravotnictví, která byla zveřejněna u příležitosti letošního Světového dne bez tabáku. Již studie francouzské lékařské akademie z roku 1999 uváděla, že ze 60 miliónů obyvatel Francie umírá každý rok předčasně na následky kouření 60 000 kuřáků a asi 3000 nekuřáků vystavených tabákovému kouři...


Skupina expertů vedená profesorem Bertrandem Dautzenbergem z pařížské nemocnice Pitié-Salpetriere letos došla k závěru, že matka kuřačka zvyšuje u svých dětí o 72 procent riziko nemocí cest dýchacích. O 38 procent se zvyšuje riziko chronických zánětů středního ucha a o 48 procent, pokud kouří oba rodiče. Stejným procentem rodiče kuřáci zvyšují u svých dětí riziko astmatických záchvatů. Stejně tak u těhotné nekuřačky pasivní kouření zvyšuje o 17 procent riziko, že její dítě bude mít po narození nízkou váhu. U dospělých pasivní vystavování tabákovému kouři zvyšuje riziko srdečních příhod o 25 procent a rakoviny plic o 26 procent, zdůrazňuje zpráva profesora Dautzenberga.

Deník Le Figaro rovněž zveřejnil průzkum agentury IPSOS, podle níž si 74 procent Francouzů přeje, aby byla důrazněji prosazována již platící omezení kuřáků. Stejný průzkum také ukazuje, že jen 28 procent dotázaných požádá člověka kouřícího v prostoru pro nekuřáky, aby toho nechal. Dalších 32 procent nedělá nic, 20 procent změní místo, dvě procenta se obrátí na vedoucího podniku nebo instituce a šest procent odejde.

Hradecké noviny, 4.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?