I se stomií se dá žít plnohodnotný život

11. 3. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, upozorňuje na zvyšující se kvalitu života stomických pacientů, kterých v České republice žije na 7000.


I se stomií se dá žít plnohodnotný život

Za posledních 20 let prodělaly stomické pomůcky významný vývoj, který šel ruku v ruce se zvyšující se kvalitou života stomických pacientů. Před dvaceti lety byla nabídka pomůcek pro stomiky velmi malá a pomůcky samotné nedokonalé až primitivní. Často podomácku vyráběné pomůcky na těle nedržely a stomici museli dodržovat klidový režim, což je značně omezovalo ve všech oblastech života. Dnes je situace zcela jiná. Stomické pomůcky jsou vyvíjeny tak, aby svým uživatelům umožňovaly praktikovat co nejširší možné spektrum činností a činily jejich život hodnotnějším.

Příkladem za všechny může být životní příběh bývalého vrcholového cyklisty Miroslava Koláře, kterému byl v roce 2004 diagnostikován karcinom tlustého střeva a později vytvořena i kolostomie. „V současnosti se Miroslav Kolář věnuje aktivně cyklistice, tenisu, běhá, plave, hraje fotbal a florbal, chodí pravidelně do posilovny a v zimě nevynechá běžky. Myslím, že je paradoxně zajímavou motivací i pro zdravou populaci,“ říká MUDr. Miroslav Palát, prezident sdružení CzechMed. Příklady pacientů, kteří se se stomií vrátili k normálnímu životu, jsou tou nejlepší motivací pro pacienty s podobnou diagnózou. Není silnější inspirace než příklad člověka, který se dokázal vrátit do života s ještě větší vervou,“ dodal Palát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?