I v Brně mohou lékaři vyšetřit tenké střevo snímací kapslí

10. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novinku k detailnímu a bezbolestnému vyšetření tenkého střeva nabízí lidem s některými problémy trávícího ústrojí Fakultní nemocnice Brno. Tenké střevo mohou lékaři vyšetřit pomocí eneterální kapsle...


BRNO - která monitoruje prostředí tenkého střeva vyšetřovaného. Vedle Brna využívají této špičkové technologie také zdravotnická zařízení v Praze a Hradci Králové.

Podmínky užití monitorovací eneterální kapsle

Tenké střevo nemocného musí být nejdříve vyšetřeno klasickými metodami, kdy jsou do trávícího traktu zaváděny například optické kabely.

Teprve pokud těmito metodami nepodaří přesně stanovit diagnózu, mohou lékaři přistoupit k vyšetření kapslí. Jenže to musí ještě schválit revizní lékař pojišťovny. Po absolvování procedury se nemocný dočká pohodlného, velmi přesného, ale i bezplatného vyšetření.

Pokud pacient bude chtít vyšetřit tenké střevo přímo kapslí, aniž by mu to povolil revizní lékař, bude muset sáhnout hluboko do kapsy. Několika hodinový pobyt tablety v části svých vnitřností a následné vyhodnocení snímaných dat ho totiž přijde na téměř 17 000 korun.


Kapsle je vlastně miniaturní kamera. Velká je 11 krát 27 milimetrů, váží necelé čtyři gramy. V tubusu je čočka, osvětlovací dioda, snímač a baterky.

Někteří lékaři nezakrývají, že lepší by bylo spíše prvotní vyšetření eneterální tabletou, přesto jsou rádi, že aspoň v některých případech použití špičkové diagnostiky zdravotní pojišťovny plně hradí.

Kapsle je vlastně miniaturní kamera. Velká je 11 krát 27 milimetrů, váží necelé čtyři gramy. V tubusu je čočka, osvětlovací dioda, snímač a baterky. Lékař kapsli aktivuje, vyšetřovaný ji polkne.

Zhruba osm hodin kapsle prochází sedm metrů dlouhým tenkým střevem a snímkuje jeho prostředí. Záznam je vysílán do nahrávače, který má pacient upevněn na speciálním opasku. Vyšetřovanému nic nebrání v aktivní práci.

Po osmi hodinách přinese pacient záznamník lékaři, který potom snímky stáhne do počítače a zpracuje. Tabletu pacient vyloučí z těla při návštěvě toalety do 48 hodin, a to zcela přirozenou cestou.

Eneterální kapsle pochází z dílny izraelské společnosti Given Imaging. Klinické studie na lidech dělali odborníci v roce 2000, poté se začal produkt šířit po světě. Minulý rok byly kapsle, snímač záznamů i vyhodnocovací počítačový program zdokonaleny. Ve světě bylo zatím touto metodou vyšetřeno přes 50 000 pacientů.

Podrobnosti o monitorovací kapsli naleznete na internetové stránce www.givenimaging.com.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?