ICRC v Brně má platné územní rozhodnutí, stavba asi začne letos

8. 10. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), kde mají lékaři vyvíjet nové metody léčby epilepsie, srdečních chorob a dalších nemocí, se v Brně začne stavět možná ještě letos. Úřad tento týden vydal územní rozhodnutí.


Svatoanenská nemocnice, v jejímž areálu se má centrum stavět, nyní čeká na uplynutí patnáctidenní lhůty do nabytí právní moci. Pak podá žádost o stavební povolení, řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Petr Koška.

„Pevně věřím, že se začne stavět letos. Finanční zdroje ve státním rozpočtu jsou,“ řekl Koška. Termín zahájení stavby pak už podle něj bude záviset jen na tom, jak stavební úřad využije zákonné lhůty.

ICRC postaví firma OHL ŽS, která s cenou 1,9 miliardy korun bez DPH vyhrála výběrové řízení. „Dalších 720 milionů korun budou stát přístroje,“ řekl ředitel.

Pozemek pro stavbu výzkumného centra je podle ředitele připravený. Přesně před rokem tam politici a lékaři poklepávali základní kámen. Od té doby se na místě uskutečnil archeologický průzkum. „Hloubení základů je tak zčásti připraveno,“ řekl Koška. Podle něj se nyní výkopy pouze prohloubí a objekt se od základů začne stavět.

V centru budou nové metody léčby vyvíjet brněnští odborníci spolu s experty americké kliniky Mayo, která patří ke dvěma nejprestižnějším pracovištím svého druhu ve Spojených státech. Spolupráci s Američany navázal iniciátor projektu a dnešní Koškův náměstek pro ICRC Tomáš Kára. Podle něj by fungování centra mělo pacientům v Brně zpřístupnit metody léčby, které by se jinak dostaly do užívání v ČR asi s dvouletým zpožděním.

Budoucí Mezinárodní centrum klinického výzkumu by mělo vyvíjet nové metody léčby asi 70 procent chorob, na které dnes lidé nejčastěji umírají. Je mezi nimi i srdeční infarkt. Lékaři ho dnes umí velmi dobře léčit, podle Káry by však v budoucnu měli být schopni vytypovat, komu hrozí, a zahájit léčbu ještě před příchodem komplikace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?