IDOSgate zaplatí stát

29. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Útvar hlavního hygienika ČR zjistil, že 36 tisíc tun nemocničního odpadu na skládce ohrožuje zdraví. Inovační technologie firmy IDOS, která ho měla levně proměnit na neškodný substrát, vytvořila zdroj infekce, který je nutno okamžitě spálit...


Není nic dražšího než levná likvidace nemocničního odpadu příbramskou firmou IDOS. Tohle poučení přijde státní pokladnu na stovky milionů korun.

Radujte se, Příbramáci, osud skládky firmy IDOS spěje k rozuzlení. Haldy infekčního odpadu ze tří stovek nemocnic skončí ve spalovně. Předpokládá to scénář navržený na Ministerstvu zdravotnictví. Lidé z útvaru hlavního hygienika ČR Michaela Víta zjistili, že shromážděný odpad na proslulé šachtě 19 ohrožuje lidské zdraví a životní prostředí. Inovační technologie firmy IDOS, která měla proměnit odpad z nemocnic na neškodný substrát, vytvořila místo toho potenciální zdroj infekce. Ve spalovně teď skončí to, co do ní původně nešlo, protože se to zdálo příliš nákladné.

„Posudek hlavního hygienika předáme České inspekci životního prostředí a ta dá pokyn Okresnímu úřadu v Příbrami, aby skládku na náklady státu zlikvidoval,“ říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví Mário Böhme. „Úhradu za likvidaci pak bude okres vymáhat na tom, kdo škodu způsobil, což je firma IDOS,“ dodává Böhme. Problém se podle něj rozrostl do obřích rozměrů a hrozba infekce je tak akutní, že odpad se musí rychle spálit. Věc nesnese odkladu, a proto není možné nápravou pověřit přímo firmu IDOS.

ÚŘEDNICKÁ FILIPIKA. Posudek zdravotníků dosud chyběl k tomu, aby se potvrdila nebo vyvrátila podezření, která se už měsíce vznášejí nad činností IDOS, a aby úřady konečně mohly začít jednat. Odpady má sice v kompetenci resort životního prostředí, avšak prokázat, že jsou infekční, mohou pouze zdravotníci. Touto filipikou nás až doposud odbývali jak pracovníci Ministerstva životního prostředí, tak jeho inspekce, když jsme se pídili, proč se případ IDOSgate nehýbe z místa. Příbramská firma, v jejímž čele stál dnes již nežijící podnikatel Lubomír Kašák, nabízela nemocnicím ekologickou likvidaci zdravotnického odpadu o polovinu levněji než spalovny a stáhla na sebe většinu trhu.

Při květnovém zásahu policie, hygieniků a inspektorů životního prostředí se v IDOS našlo 36 tisíc tun problémového odpadu. „Takové množství je práce pro šest až sedm spaloven na celý rok,“ uvažuje tajemník sdružení STEO Jan Šmarda. Je to tedy, jako kdyby jedna spalovna brala šest až sedm let plný příjem za nic. Náklady na takové zpracování včetně dopravy se mohou vyšplhat až na půl miliardy korun, odhaduje Šmarda finanční dopad předpokládané akce.

PŘÍBRAMSKÁ OMERTA. Co na to Okresní úřad v Příbrami, který firmě IDOS vydával všechna povolení a může také zastavit její činnost? Na úřadě panuje mlčení a bezvládí. Přednosta úřadu Jaromír Volný má dovolenou až do konce října. Kandiduje do Senátu za ODS, takže má zřejmě jiné starosti. Dovolenou má také vedoucí referátu životního prostředí Karel Štych. Jeho podřízený Augustin Hlaváček je stručný. c „Nevíme, kdo IDOS vlastní. V úvahu přicházejí čtyři možní majitelé a Obchodní soud v Praze dosud nerozhodl, který z nich to je,“ uvedl.

Poté, co začátkem září bývalého ředitele IDOS Lubomíra Kašáka zastřelil jeho zástupce Zdeněk Němec a pak sám spáchal sebevraždu, je situace ve firmě nepřehledná. Za ředitele se prohlašují dva lidé. Pramení to z toho, že Kašák svůj podíl ve firmě prodal dvakrát. Nejprve zplnomocnil Němce, aby oba jejich podíly prodal firmám SH Leasing a Artdeco Building. Sám si pak pro svůj podíl našel jiného kupce - skupinu právníků z Prahy - a předchozí plnou moc zpochybnil. To potom zřejmě vedlo k tragédii na parkovišti v Solenicích. V původní firmě IDOS, která dosud neztratila právní subjektivitu, drží svůj podíl také Radka Kalousková, manželka lidoveckého poslance.

Nejasnými vlastnickými poměry v IDOS argumentuje i Česká inspekce životního prostředí. „Pracují na tom naši právníci,“ říká Dana Sládková, která má v ČIŽP na starosti odpady. „Kvůli nepřehledným majetkovým vztahům jsme museli prodloužit lhůtu pro správní řízení s firmou.“ Činnost inspekce je poznamenána personálním pohybem. Po nástupu nové ředitelky Evy Tylové byla řada lidí přijata a řada lidí dala výpověď.

Vlna příchodů, odchodů a mlčenlivosti panuje za nového šéfa Libora Ambrozka také na Ministerstvu životního prostředí. S případem je prý nejvíce obeznámena vedoucí odboru odpadů Zdenka Bubeníková, ta však odjela na šestitýdenní služební cestu do Japonska. Mluvčí ministerstva Karolína Šůlová v písemné odpovědi uvedla, že „zasáhnout může a musí okresní úřad - na podnět ČIŽP“.

Okresní úřad v Příbrami, který jediný je podle úředníků oprávněn rozhodnout o další činnosti IDOS, na to má čas jen do konce roku. V souvislosti s reformou územních orgánů ukončí okresní úřady činnost a jejich agenda přejde na kraje.

RYCHLEJŠÍ než úřady je prozatím policie. Ta už zahájila trestní stíhání odpadového hospodáře v IDOS, pana K. Klade mu za vinu šíření nakažlivých chorob a ohrožování životního prostředí. „Jednatele firmy stíhat nelze, protože jsou oba po smrti,“ říká krajská státní zástupkyně Jana Jahodová.

Nemocniční odpad však do Příbrami putuje dál. „Je pravda, že nám několik zdravotnických zařízení vypovědělo smlouvu, ale jiná ji s námi uzavřela,“ říká Jan Vlk, jeden ze dvou nynějších šéfů IDOS.

TRH NEPUSTÍME. „Právoplatným ředitelem jsem já,“ tvrdí Vlk. „Najaly si mě společnosti SH Leasing a Artdeco Building, které byly řádnou valnou hromadou uznány za majitele IDOS.“

Novopečení vlastníci Jana Vlka pověřili, aby firmu restrukturalizoval. Čerstvý šéf IDOS sice není odborníkem na odpadové hospodářství ani životní prostředí, ale jako ekonom už má jasno. Likvidace zdravotního odpadu je oborem, v němž stojí za to podnikat, i když se to dělá v souladu s předpisy.

„Nakládání s odpady se u nás změnilo. Dodržujeme potřebný technologický postup. Linka steridos běží na 40 procent dřívější kapacity. Další nápravná opatření se chystají.“

Zkracování času linky steridos, na níž se teplem a tlakem měly ničit choroboplodné zárodky, vedlo za Kašákova panování podle hygieniků k tomu, že si odpad zachovával infekčnost.

Vlk tvrdí, že převzal IDOS ve špatné ekonomické situaci, firma však má silný podíl na trhu se zdravotními odpady a platné kontrakty s nemocnicemi. „A to je naše výhoda,“ zdůrazňuje.

Dodržuje-li IDOS předpisy, jak si vysvětlit rozpor, že výkon zpracovatelské linky klesl na 40 % a množství přijímaného odpadu se nezměnilo? Vlk se omezil na konstatování, že nová technologie už je na cestě. Firma SH Leasing údajně disponuje dostatečným finančním zázemím na její pořízení. Že se nyní všechno v IDOS dělá v souladu s předpisy, o tom prý nemůže být pochyb. Nápravná opatření probíhají pod bdělým okem předního českého odborníka na odpady. Tím je pan K., jenž ve firmě působil už za bývalého vedení, avšak nyní tu má daleko větší slovo.

OPTIMISMUS NOVÉHO ŠÉFA nemůže zmírnit ani to, že IDOS bude muset někdy zaplatit likvidaci problémové skládky. „Zatím nám nikdo nedokázal, že je škodlivá. Já bych to ani nenazýval skládka, to je mezideponie,“ říká Vlk.

Připomeňme, že onou mezideponií jsou haldy injekčních stříkaček, zbytky léků, krevní konzervy i zubní protézy. Pozoruhodné také je, že oním na slovo vzatým odborníkem přes odpady ve firmě je právě muž stíhaný policií za šíření nakažlivých chorob a ohrožování životního prostředí. Navzdory tomu je Vlk přesvědčen, že technologie steridos bude přece jen někdy z odpadu produkovat kýženou rekultivační směs.

Podíl na trhu, jehož si noví majitelé IDOS tolik cení, se může změnit, až nemocnice vypíšou nová výběrová řízení. Od mluvčí Ministerstva životního prostředí Šůlové jsme se dověděli, že se „intenzivně dopracovává“ Plán odpadového hospodářství ČR a s ním i změny předpisů včetně „přesnějšího stanovení možných způsobů nakládání se zdravotnickým odpadem“. Z jejího vyjádření nicméně vyplývá, že nad dalším působením IDOS neláme hůl. „Při prověřování steridosu, které má patřičné souhlasy, se funkčnost zařízení prokázala. To, co se potom v praxi ve firmě dělo - nepochybně se porušoval provozní řád a pravděpodobně i další zákony -, je nyní předmětem šetření.“

ALICE OLBRICHOVÁ, Ekonom, 24.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?