iHned: Hegerova reforma se o rok zpozdí

5. 3. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Komplikují se přípravy zákona o pojišťovnách, odbory jsou proti. Jak se změní fungování politiků v pojišťovnách, se zatím neřeší.


Smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi už nebudou tajné. Budou viset na internetu včetně dodatků, jinak nebudou moct pojišťovny proplácet klinikám faktury. Než ale k podobným změnám dojde, potrvá to déle, než se čekalo.

Zákon o pojišťovnách, klíčový prvek celé zdravotnické reformy, na nějž je zprůhlednění financování navázáno, má totiž zpoždění.

Plán vlády přitom počítal s tím, že podle něj pojišťovny pojedou už od příštího ledna, ve skutečnosti bude platit až od roku 2014. Pozdější datum nejprve padlo na minulém jednání tripartity a teď už ho připouští i sám ministr Leoš Heger (TOP 09). Státu by se přitom právě nyní hodilo, aby byl co nejdříve.

V době, kdy mezi oborovými pojišťovnami vrcholí snahy o slučování, by totiž měl páky, jak zasáhnout. Zatímco teď může ministerstvo zdravotnictví přetahování České průmyslové zdravotní pojišťovny s Oborovou na to, kdo získá půl milionu klientů Metal-Aliance, jen přihlížet, nově by mohl úřad nevýhodnou fúzi zablokovat.

„Příprava zákona se protahuje, je k němu celá řada připomínek a ty se nedaří vypořádat, protože jsou zcela protichůdné,“ popisuje problémy ministr Heger a jako příklad uvádí spor o to, kolik pojišťoven nakonec v Česku bude.

Zdravotnické odbory totiž tvrdí, že stačí jedna, protože se tím podle nich ušetří na provozu. Zaměstnavatelé spolu s ministerstvem naopak chtějí, abych jich bylo více a vzájemně si konkurovaly.
Pojišťovny kontra lékaři A podobně rozdílné jsou i pohledy na další změny, které ovlivní celý systém. Zákon má totiž pojišťovnám například rozvázat ruce, pokud budou chtít vypovědět smlouvy nadbytečným ordinacím, což je dnes prakticky nemožné.

„S jedním ambulantním specialistou to zkoušíme opakovaně, on ale na dohodu nikdy nepřistoupí. Vyplatí se mu to, i když mu posíláme jen minimum, které podle úhradové vyhlášky musíme,“ popsal praxi na nedávném zdravotnickém semináři v Poslanecké sněmovně ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich.
Právě to, že by si nyní pojišťovny mohly ukončení spolupráce vynutit, však hromadně kritizují lékaři. A další výhrady se zřejmě teprve objeví.

Návrh zákona, který ještě není sepsaný v paragrafech, ale má jen podobu věcného záměru, totiž zatím nedoputoval ani do vlády, ačkoli už tam měl být loni.

Změny u politiků Prozatím se tak příliš neřeší část, která se má dotknout politiků. Novinek je přitom několik. Například ve vedení pojišťoven jich má sedět mnohem méně než dnes a odpovědnost mají mít naopak větší.
„Chceme, aby za chod ručili svým majetkem a aby se jejich příjem odvíjel od výsledků hospodaření,“ uvádí příklad ministrův poradce Pavel Vepřek.

Podle expertů se však forma ideálního řízení nenajde, ať se to zkouší jakkoli dlouho. „Každý návrh má nějaká rizika. Zaměřit se musíme hlavně na to, abychom za péči platili smysluplně,“ upozorňuje člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

A přesně proto ministru Hegerovi už před časem doporučil zprůhlednit smlouvy, které si nemocnice s pojišťovnami dohadují různě výhodně.

Než k tomu ale skrz legislativní průtahy vůbec dojde, utratí se ještě téměř čtyři sta miliard korun, aniž by veřejnost do smluv viděla. Jsou to dva roční zdravotnické rozpočty.

Celý článek čtěte na www.iHNED.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?