IKEM děkoval lidem, kteří se podílejí na transplantacích

23. 11. 2006 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci z řady českých nemocnic, které se podílejí na dárcovském programu orgánů určených pro transplantaci, se ve středu večer setkali v Divadle na Vinohradech v Praze...


Praha - Na zvláštní představení hry Jistě, pane ministře je pozvala Nadace Karla Pavlíka, která nese jméno prvního pacienta, jemuž v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) před více než 40 lety transplantovali úspěšně ledvinu. Uvedl to ředitel IKEM a přednosta centra Štefan Vítko.

Nadace také každoročně připravuje pro sponzory kalendář s transplantační problematikou. Kalendář na rok 2007 je inspirován lidmi, kteří s novým orgánem provádějí nějaký sport, a to téměř na vrcholové úrovni.

Loni čeští lékaři celkem přenesli 584 ledvin, srdcí, jater a slinivek břišních, z toho 316 transplantací provedli právě pracovníci IKEM. V mnoha případech transplantovali orgány odebrané v jiných nemocnicích. Vítko uvedl, že Transplantcentrum IKEM spolupracuje s nemocnicemi ze severu a jihu Čech a ze Středočeského kraje. Je to oblast, v níž žijí čtyři miliony lidí.

V ČR je v současné době sedm transplantačních center, v Praze to je vedle IKEM také motolská nemocnice, kde se transplantují orgány dětem. Dále to pak jsou nemocnice v Hradci Králové, Plzni, Brně, Olomouci a Ostravě.

Podle Vítka v posledních letech nenastaly žádné dramatické změny, ale výsledky orgánových transplantací se neustále zvolna zlepšují. Přežívání štěpů po dobu jednoho roku dosahuje nyní 95 procent, pacientů přežívá 97 procent. Ze začátku to bylo jen 35 až 40 procent. Výraznější pokrok nastal na počátku 80. let, zejména zásluhou užívání nových imunosupresiv, které zajišťují přijetí cizího orgánu v těle příjemce. Nyní IKEM připravuje transplantaci tenkého střeva, první by se měla uskutečnit v příštím roce.

Nadace Karla Pavlíka podporuje darování orgánů a transplantace. Finančně přispívá především dárcovským nemocnicím na nákup přístrojů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?