IKEM otevře ambulanci pro pacienty se srdečním selháním

13. 10. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) otevře dnes nové ambulantní pracoviště pro pacienty se srdečním selháním. Před pětadvaceti lety IKEM jako první ve střední Evropě voperoval pacientovi s poruchou srdečního rytmu kardioverter-defibrilátor.


Přístroj srovná rychlý či chaotický rytmus srdce. V Česku nyní poskytuje léčbu 15 center, přístroj má přes 6000 lidí. Při příležitosti tohoto výročí uspořádá IKEM v pátek mezinárodní sympozium.

IKEM drží prvenství i v zavádění kardiostimulátorů, což jsou přístroje, které umějí srovnat zpomalený chod srdce. První kardiostimulátor ve střední Evropě byl voperován v předchůdci IKEM v roce 1962.

Dosud ho dostalo v některém z 38 center přes 100.000 pacientů. Od roku 1999 se spektrum metod rozšířilo o takzvanou resynchronizační léčbu srdečního selhání. Tento přístroj zatím má 2000 pacientů v Česku.

Od dob prvních kardiostimulátorů se technika a možnosti přístrojů výrazně posunuly. Jejich hmotnost se podstatně zmenšila, životnost prodloužila. Dříve se elektrody implantovaly velkým řezem na hrudníku, nyní žilním řečištěm. Přístroje mají i řadu nových funkcí, sbírají data o svém chodu i činnosti srdce pacienta. Zaznamenávají případné arytmie, při nichž vyslaly výboj.

Pokud je pacient ohrožen srdečním selháním, přístroj pošle zprávu přes mobilní síť či internet do centra. Lékař údaje vyhodnotí, pokud je to nutné, pozve si pacienta dřív, než by měl plánovanou kontrolu. Může tak léčebně zasáhnout dříve, než by problém ohrozil pacienta na životě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?