IKEM provedl 1000 transplantací jater

21. 8. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Institut klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) provedl od roku 1995 již tisíc transplantací jater. Počet výkonů tohoto druhu v ČR setrvale roste a jejich úspěšnost je v mezinárodním srovnání mírně nadprůměrná.


Transplantce jater se již stává standardní metodou pro léčbu život ohrožujícího selhávání jater v důsledku metabolické vady či některých nádorových onemocnění. U dospělých pacientů je podle přednosty Transplantcentra IKEM Pavla Trunečky nejčastější indikací k provedení tohoto zákroku cirhóza jater různé etiologie.

Úspěšný restart

Podle lékařů z IKEM se jedná o nadmíru složitý výkon, který však nemocným umožňuje návrat k normálním aktivitám včetně plného pracovního nasazení. Statistiky transplantačního programu v IKEM uvádějí, že jeden rok po transplantaci jater přežívá 90 % pacientů, téměř 80 % pak přežívá více než 10 let. V tomto parametru je IKEM podle Pavla Trunečky nad evropským průměrem, což podtrhuje úspěšnost programu transplantací jater v IKEM. „Od roku 1996 navíc IKEM jako jediné pracoviště v republice provádí také transplantace jater u dětských pacientů. Za tu dobu jich provedlo 77,“ doplnil Trunečka.

Nové možnosti léčby

Transplantační program se od roku 1995 značně proměnil a vyspěl. Nejedná se již jen o prostou transplantaci, od roku 2013 IKEM poprvé také nabízí celé spektrum výkonů spektrum výkonů k transplantaci jater.

„Transplantovat játra je možné několika způsoby. U dospělých i dětí je možné použít buď celá játra, nebo jen jejich část. Tu získáváme buď tím, že játra zredukujeme – v tomto případě, ale část orgánu není využita – anebo takzvaným splitem. To znamená, že se játra rozdělí a transplantují se dvěma příjemcům,“ vysvětlil další z lékařů transplantačního týmu IKEM Jiří Froněk.

I využití metody splitu představuje jeden z faktorů, který žene počty transplantovaných pacientů vzhůru. Tímto způsobem je totiž podle IKEM možné zachránit jedním orgánem hned dva životy – dospělého a dítěte. „I díky tomu v současné době není na čekací listině k transplantaci jediný malý pacient. Jen takto jsme letos odoperovali deset pacientů, kterým jsme rozdělili celkem pět orgánů,“ pochlubil se Froněk.

Financování programu

Zatímco první rok fungování transplantačního programu před 18 lety bylo v IKEM odoperováno 13 dospělých a jedno dítě, loni tento počet stoupl na rekordních 95 transplantovaných, z nichž 12 byly děti. Do srpna tohoto roku bylo v programu odoperováno už 61 pacientů (z toho 5 dětí), a podle šéfa IKEM Aleše Hermana by loňský rekord mohl být letos překonán.

„Dosud historicky nejúspěšnějším byl v mnoha ohledech rok 2012, letošní rok ale s největší pravděpodobností bude ještě úspěšnější. Svoji zásluhu na tom mají nejen všechny týmy, které se na těchto život zachraňujících výkonech podílejí, ale také dohody s pojišťovnami na tzv. transplantačních balíčcích, kterých jsme dosáhli, a chtěli bychom za ně tímto také pojišťovnám náležitě poděkovat,“ řekl Aleš Herman.

Balíčkové ceny transplantací zahrnují veškerou péči před, během i po těchto výkonech a IKEM z nich získá více finančních prostředků. Podle Hermana by IKEM bez této dohody a při úhradách vyplývajících pouze z úhradové vyhlášky přišel letos o 100 milionů korun. Pojišťovny prý počítají s tzv. balíčkovými cenami i příští rok.

Velmi významné navýšení úhrad v této oblasti potvrdil pro ČTK i mluvčí VZP Oldřich Tichý, podle kterého VZP dá nyní za transplantace 236 milionů, podle vyhlášky by to prý bylo jen 137 milionů. Toto navýšení dle tichého představuje přibližně 0,75 % výdajů na zdravotní péči.

„VZP opakovaně řekla, že na takto zásadní péči se peníze najít musejí, ať již z vnitřních úspor, kdy VZP za tři roky snížila výdaje na provoz o miliardu, nebo díky stamilionovým úsporám dosažených tlakem na pokles cen léků,“ sdělil ČTK Tichý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?