IKEM se prý chce zbavit špičkového chirurga

20. 10. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Jeden z kandidátů v konkurzu na místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze, které dosud zastával prof. Miloš Adamec, není habilitovaný docent ani profesor medicíny, což je velmi neobvyklé.


Přestože Adamec je považován za kapacitu v transplantační a cévní chirurgii, bylo na jeho místo vypsáno 22. září výběrové řízení. Proslýchá se, že měl mít údajně připomínky k okolnostem nákupů zařízení pro nemocnici.

Jednání komise, která včera ze dvou kandidátů vybírala, mělo být veřejné, ale novináři z něj byli vykázáni.

„Pokud bych v konkurzu neuspěl, odešel bych se svým týmem do zahraničí. Mám konkrétní nabídky z Anglie či Belgie,“ řekl Právu Adamec s tím, že ředitel IKEM rozhodl, že všichni lidé z vedení musí projít konkurzem.

Adamcův odchod by zřejmě velmi vážně ohrozil zavedení klinické praxe transplantace tenkého střeva, kterou profesor v IKEM připravoval. „Můj protikandidát doktor Froněk je můj žák, který se mnou spolupracoval v letech 2000 až 2004. Naučil se tady u nás transplantovat ledviny,“ dodal Adamec.

Připadá mu nezvyklé, že v konkurzu na místo tak velké kliniky, jako je transplantační chirurgie IKEM, není protikandidátem habilitovaný docent. „To by na fakultě neprošlo,“ podotkl. Froněk má podle Adamce sice dobrý kredit, protože nyní přichází z Londýna.

„Bohužel jeho slabostí je, že nemá ty tituly a že kromě ledvin netransplantuje jiné orgány. Takže by se u nás musel doučit transplantovat játra a slinivku břišní, což dělám já,“ dodal Adamec. Žádný jiný operatér v Česku nedělá tuto trojkombinaci transplantací jako Adamec: ledviny, slinivku břišní a játra.

Podle informací Práva, až komise rozhodne mezi těmito dvěma kandidáty, své rozhodnutí podstoupí řediteli IKEM. A ten rozhodne sám. „Ve středu by mělo být jasno,“ řekla Právu sekretářka ředitele IKEM Jana Malého. Komise byla složena například ze zástupců ministerstva zdravotnictví, nemocnice či České lékařské komory.

Tisíc úspěšných transplantací

Prof. MUDr. Miloš Adamec, CSc., v červnu tohoto roku oslavil tisící úspěšnou transplantaci. Od první v roce 1987 odoperoval 700 ledvin. Šest let nato zavedl novou chirurgickou techniku transplantace celé slinivky.

Dodnes jich má na kontě na dvě stovky a podle odborníků patří mezi evropské špičky.

Nyní se více věnuje transplantacím jater, i proto, že tento výkon podle něj v chirurgii patří k nejsložitějším. V době, kdy byl jmenován do funkce přednosty kliniky, byl již rok docentem transplantační chirurgie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?