Iktové centrum modernizuje o nové monitory i defibrilátor

2. 7. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti po mozkové příhodě dostanou v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi zase o něco lepší péči. Jak potvrdila tisková mluvčí Kamila Hamáčková, nemocnice nové vybavení pořídila za téměř tři miliony.


„Jde o čtyři lůžkové monitory s EEG modulem, čtyři monitory vitálních funkcí, transportní monitor, centrální monitor vitálních funkcí, defibrilátor s monitorem, externí simulací a ultrazvukem pro vaskulární vyšetřování s kontrastní látkou,“ vyjmenovala přístroje Kamila Hamáčková. Dodala, že s nákupem zdaleka ještě nejsou u konce. Další se chystají zakoupit ještě do konce letošního roku.

Prostředky na nové přístroje získala nemocnice z Integračního operačního programu Ministerstva zdravotnictví. Už před dvěma lety v listopadu požádala o příspěvek ve výši 12,5 milionu korun. Za svou dvouletou existenci mladoboleslavské iktové centrum zachránilo život desítkám pacientů po cévní mozkové příhodě.

„Většina z nich nemá díky zásahu zkušeného zdravotnického personálu téměř žádné následky a vrátila se do běžného života,“ poznamenala Kamila Hamáčková.

Zdravotníci používají metodu intravenózní trombolýzy. Pokud pacient splňuje předepsaná kritéria, lékař mu do žíly aplikuje lék, který může následky mozkové příhody eliminovat.

Jenže podmínek je celá řada, například od vzniku mozkové příhody do zásahu v iktovém centru nesmí uplynout více než tři hodiny, pacient nesmí být v bezvědomí a nesmí mít zhoubný nádor.
Náročná léčba by nebyla možná právě bez moderního vybavení. „Nezbytností jsou například speciální lůžka pro jednotku intenzivní péče s antidekubitními matracemi či infuzní volumetrická pumpa,“ vysvětlila mluvčí Klaudiánovy nemocnice.

Důvod je jednoduchý. Pacienti, kteří se potkají s cévní mozkovou příhodou, mohou být ve velmi těžkém zdravotním stavu, a u některých je tak nutné zajistit komplexní péči včetně umělé plicní ventilace. A pochopitelně se u nich objevuje i vysoké riziko vzniku proleženin. Aby se tak nestalo, potřebuje nemocnice speciální přístroje, které tato rizika dokáží minimalizovat.

V rámci projektu ministerstva zdravotnictví pořídí Klaudiánova nemocnice celkem 39 přístrojů, které budou pomáhat pacientům po mozkové mrtvici. Část už je na oddělení od loňského září.
Iktové centrum se nachází ve čtvrtém patře pavilonu šest a specializuje se na léčbu cévních mozkových příhod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?