ILO: smrt až 74 milionů lidí na AIDS může ohrozit světovou ekonomiku

12. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na následky nemoci AIDS by do roku 2010 mohlo zemřít 48 milionů lidí a do roku 2015 dokonce 74 miliony. Tvrdí to Mezinárodní organizace práce (ILO) ve zprávě, která byla uveřejněna u příležitosti 15. mezinárodní konference o AIDS, která včera začala v Thajsku...


BANGKOK -

AIDS „neznamená jen krizi lidstva, ale také ohrožení trvalého rozvoje, světového i sociálního“, cituje agentura AFP generálního ředitele ILO Juana Somavíu, který upozorňuje, že to bude mít vážné důsledky pro národní ekonomiky.

„Ztráta životů a škodlivé dopady nemoci budou mít za následek nejen omezené možnosti zajistit výrobu, zaměstnanost, zredukovat chudobu a prosadit rozvoj, ale bude to břímě, které budou muset nést všechny společnosti - bohaté, stejně jako chudé“, uvádí se ve zprávě, v níž je zachycen vývoj v 50 zemích.

Ve čtyřiceti z nich byla v roce 2001 virem HIV kontaminována více než dvě procenta obyvatel, v pěti dalších to bylo 1,5 až dvě procenta a v posledních pěti to byl milion nebo i více postižených lidí.

Třicet pět zemí je v subsaharské Africe, osm v Latinské Americe a Karibiku, pět v Asii; dvě patří k rozvinutým státům.

Podle analýzy se virem HIV doposud nakazilo 36,5 milionu lidí ve věku od 15 do 49 let. Do roku 2005 by mohla pandemie AIDS zabít 28 milionů lidí a dva miliony by se mohly stát práceneschopnými, zatímco v roce 1995 to bylo půl milionu.

Zpráva poukazuje na to, že pokud nebude zajištěn mnohem širší přístup k léčbě antiretrovirálními léky, mohlo by do roku 2010 zemřít 48 milionů lidí a do roku 2015 až 74 miliony. Další čtyři miliony nemocných by mohly být prohlášeny za invalidy.

Dvě třetiny lidí nemocných AIDS dnes žijí v Africe, hned za ní následuje Asie. Na tomto kontinentě je v současné době virem HIV postiženo téměř pět milionů lidí v práceschopném věku, uvádí zpráva ILO, v níž se poukazuje zejména na Kambodžu, Čínu, Indii, Barmu a Thajsko. Pokud nebude zpřístupněna léčba v mnohem větším měřítku, zemře do roku 2010 na následky AIDS v Asii téměř deset milionů lidí, počítáno od roku 1981, kdy epidemie propukla. Do roku 2015 to bude už 18 milionů.

Tato pandemie, v jejímž důsledku se „snižuje potenciál talentů a zkušeností aktivního obyvatelstva“, ohrožuje splnění hlavního cíle stanoveného na summitu milénia OSN v roce 2000, a to snížit do roku 2015 o polovinu chudobu a hlad, řekl ředitel programu AIDS Franklyn Lisk.

Dopad AIDS na ekonomiky zemí je již dnes viditelný, zdůrazňuje ILO. Pandemie snížila o 0,2 procentního bodu roční růst hrubého domácího produktu v zemích, které byly nejvíce postiženy nemocí v letech 1992-2002. Znamená to roční ztrátu 25 miliard dolarů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?