Impulsy: První kroky nového ministra zdravotnictví

17. 7. 2013 7:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Václav MORAVEC, moderátor: Hezký dobrý večer vám všem. Peníze, peníze a zase peníze, to je problém, který řeší v resortu zdravotnictví jeho nový ministr Martin Holcát. Podle něj je hlavním úkolem, který si zadal, příprava úhradové vyhlášky, odkup pohledávek zdravotních pojišťoven a zvýšení odvodů, které platí stát za děti, nezaměstnané a důchodce. (Needitovaný přepis pořadu)


Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Zdravotnictví je bohužel velmi často politikem různých politických stran a nám lékařům se to líbí čím dál tím méně. Ale to asi těžko ovlivníme. Zdravotnictví, to je, jestli mohu citovat dvě hesla z nemocnic, služba nebo blaho nemocným, druhé heslo třeba velké nemocnice, sloužíme generacím. A já myslím, že to jsou dvě hesla, která jsou stěžejní i pro Ministerstvo zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor

Zaznamenalo rádio v uplynulém týdnu slova nového ministra zdravotnictví Martina Holcáta. Podle svých slov hodlá ministr Holcát plynule pokračovat v práci na zákonech, které připravil jeho předchůdce Leoš Heger. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, protože hostem dnešních Impulsů není nikdo jiný než nový ministr zdravotnictví České republiky Martin Holcát. Vítejte v Impulsech, přeji hezký dobrý den.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili i díky vám našim posluchačům. Vaše otázky jste v průběhu dne psali a posílali ve formě SMSek na číslo 774999888, máte-li jakoukoliv otázku pro nového ministra zdravotnictví Martina Holcáta, stačí když ji pošlete k nám sem do rádia Impuls. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMSek 774999888. Pane ministře, už máte jasnou představu, jaký první návrh nebo návrhy ponesete na nejbližší zasedání kabinetu?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Dokonce už jsem ty návrhy odeslal. Takovou stručnou koncepci nebo stručné prohlášení vlády. Je to to, co jste říkal. Zaprvé je to úhradová vyhláška, kterou bychom chtěli narovnat některé nejasnosti ve financování především lůžkové péče. Potom to je návrh, abychom posílili příjmy za státní pojištěnce. Několik let byly nízké, tři roky 723 korun, takže navýšení asi o 50 korun, možná i více. A potom odkup pohledávek pojišťoven, především VZP, ale musí se to týkat všech pojišťoven. Čili finanční otázky.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno, vy jste vzorný ministr, vy už jste odeslal svoji pasáž programového prohlášení.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

To jsme odeslali panu premiérovi, já nevím, jestli jsem jediný, já myslím, že nás bude víc a bude velmi stručná. A pak samozřejmě děláme ještě rozpracovanou koncepci ministerstva.

Václav MORAVEC, moderátor

Koncepci u překlenovací vlády? To je možné?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já myslím, že to je nutné. Že možná budeme tři měsíce, možná budeme rok, ale je nutné překlenout to, co udělali naši předchůdci a co budou dělat ti po nás. A já si myslím, že v mnohém, řada věcí je technicistního rázu, tak myslím, že v mnohém musíme pokračovat v tom, co bylo vytvořeno, že se to nebude lišit, jestli napravo nebo nalevo. A určitě jsou tam některé věci, které by dělala jinak pravice, levice jinak, ale my budeme pokračovat v těch věcech, které jsou obecně nutné.

Václav MORAVEC, moderátor

Pojďme tedy probírat ty jednotlivé věci, které jste zmínil a které máte v programovém prohlášení vašeho resortu, tedy Ministerstva zdravotnictví. Navýšení plateb za státní pojištěnce, tedy za děti, nezaměstnané, důchodce. Nejpravděpodobnější varianta je 50 korun?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Navýšení.

Václav MORAVEC, moderátor

Ano.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já úplně neznám ta čísla, jaké to přinese zisky, záleží na tom…

Václav MORAVEC, moderátor

Snad by to mělo být, nemýlím-li se, 3,7 miliardy, necelé 4 miliardy.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

3,7 miliardy, bavíme se možná až o 5 miliardách. A vezměme si, že to možná nevyjde od 1. ledna, to asi se nepodaří, takže je otázka, jak se to rozloží potom v průběhu roku. To je nutné propočítat. Ale bavíme se o té částce, o které mluvíte. Aspoň takovou částku potřebujeme na vyrovnání nebo zabránění krize některých částí zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor

Kde je krize ve zdravotnictví nejpalčivější, pokud nedojde v příštím roce ke zvýšení plateb za státní pojištěnce? Vy tedy navrhujete 50 korun, což by byly necelé 4 miliardy, pokud by to navýšení plateb za státní pojištěnce začalo platit od 1. ledna příštího roku. Pokud k tomu nedojde, kde by se ta krize projevila nejvíc?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Tak všechno začíná od pojišťoven, to znamená, že musíme nějakým způsobem třeba jiným saturovat ty pojišťovny. Návrh na odkup pohledávek dala už minulá vláda, pan ministr Kalousek. Jsem zvědav, jestli v tom bude pokračovat, jestli nás podpoří, když to je jiná vláda teďka. Ale rozhodně se shodneme v tom, že je to nutné. A tím způsobem by se stabilizovala hlavní pojišťovna VZP. U těch malých to není tak tragické.

Václav MORAVEC, moderátor

O jaké částce se bavíme, že vstupuji do vaší řeči?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Bavíme se asi o těch 4-5 miliardách korun.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže krom navýšení plateb za státní pojištěnce ještě další 4 miliardy odkupu státních pohledávek?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Je nutné říct, že se to týká všech pojišťoven, ty pohledávky. Nevymahatelné pohledávky, které prostě pojišťovna nemohla získat. Zhruba je to 5 miliard za všechny, 3 miliardy VZP.

Václav MORAVEC, moderátor

A to jsou dva první kroky, se kterými chcete přijít kvůli stabilizaci resortu?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Nebudou legislativně jednoduché a záleží na tom, jak se k tomu postaví parlament a poslanci.

Václav MORAVEC, moderátor

Premiér Jiří Rusnok při předávání resortu mluvil právě o ekonomických problémech českého zdravotnictví. Připomeňme si čtvrteční slova českého premiéra Jiřího Rusnoka.

Jiří RUSNOK, premiér

I na resort zdravotnictví už dopadají všechny ty negativní důsledky stagnace ekonomické nebo spíše ekonomického poklesu, poklesu výběru zdravotního pojištění a současně samozřejmě nezmenšujících se potřeb a nákladů na zdravotní péči.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatoval ve čtvrtek premiér Jiří Rusnok, který vzápětí dodal, že na velké změny v resortu není pro překlenovací kabinet prostor.

Jiří RUSNOK, premiér

Kroky jsou zachování stability a řešení některých akutních problémů, protože i některé velké přímo řízené organizace v oblasti zdravotnictví na tom nejsou zrovna ekonomicky v tuto chvíli dobře. Žádné velké legislativní změny neplánujeme.

Václav MORAVEC, moderátor

Zaznamenalo ve čtvrtek Rádio Impuls slova premiéra Jiřího Rusnoka. Dodejme, že zvýšení plateb za státní pojištěnce, tedy to, co oznámil nový ministr zdravotnictví Martin Holcát, že bude navrhovat 50 korun, čímž by platba za státní pojištěnce stoupla z dnešních 723 korun na 773 koruny za jednoho pojištěnce, tak kvůli tomu se nemusí měnit zákon, protože se to dá stanovit ministerskou vyhláškou? Tu vy máte připravenou?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Připravujeme ji, ano, respektive můj předchůdce ji připravil. Byly tam dvě varianty, abych to upřesnil. Jedno bylo 723 plus 50 a jedna byla 800 korun. A tam samozřejmě jde o vyšší výběr potom asi o miliardu a půl. Já jako zástupce zdravotnictví bych preferoval tu druhou, ale zřejmě to nebude tak průchozí a je to poměrně dost.

Václav MORAVEC, moderátor

A je jasné, protože to navýšení o 77 korun, jak říkáte, by byla ještě plus miliarda a půl navíc, tedy zhruba necelých 6 miliard korun za všechny ty státní pojištěnce. Vy už máte nějaký předběžný souhlas Ministerstva zdravotnictví? Protože Leoš Heger s tím svým prvním návrhem, kde dával dvě varianty, tak v Nečasově vládě neuspěl právě kvůli odporu Ministerstva financí.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Tak souhlas z Ministerstva zdravotnictví, jak jste říkal, jste myslel spíš asi vládu, protože souhlas z Ministerstva zdravotnictví…

Václav MORAVEC, moderátor

Ne, z Ministerstva financí jsem myslel.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Financí. Z Ministerstva zdravotnictví mám, tam je vřelá podpora. A s Ministerstvem financí za tu krátkou dobu jste to zatím neprojednávali. Je to samozřejmě otázka projednat ve vládě a rozhodnout se, co dál.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy chcete také odkoupit pohledávky u pojišťoven, které jsou téměř nedobytné, tedy dohromady 5 miliard korun. Zároveň ale Všeobecná zdravotní pojišťovna bude mít od 1. ledna roku 2014 další problém, protože kvůli migraci pojištěnců a novým zákonům, tak přijde o zhruba sto tisíc pojištěnců. Protože v tom červnovém přestupním termínu přišlo k VZP 16 tisíc lidí, ale odejít se chystá 112 tisíc lidí. Už máte spočítaný dopad právě do fungování a hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je největší zdravotní pojišťovnou v této zemi a má nejnákladnější pacienty?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Ten dopad je počítán. Já vám ho neřeknu přesně v částkách. Problém je, že těch sto tisíc pojištěnců bude platit pojištění do těch nových pojišťoven, ale protože se pojede zřejmě postaru a bude se platit paušál nebo DRG za ty pacienti, kteří proběhnou péčí, tak se bude platit ještě z kasy VZP. Takže tam je ten rozdíl. Ono dochází k nějakému přerozdělení, které se pohybuje v tomto směru, teda těch je tam celá řada, ale v zhruba 20 procentech, ale ta ztráta je 40 procent. Takže my se budeme muset bavit i s malými pojišťovnami o tom rozdílu těch 20 procent plus minus. Já nevím, jestli je to úplně přesně. Každý to udává nějak jinak a bude to určitě dlouhodobá záležitost dohadování přerozdělení nebo podívat se jinak na to přerozdělení.

Václav MORAVEC, moderátor

Uvažujete tedy o tom, že sáhnete ke kroku, ke kterému vlastně sahal i váš předchůdce Leoš Heger, že přerozdělil kvůli špatné finanční situaci Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak přerozdělil to pojištění a právě ze zaměstnaneckých pojišťoven poměrně velká částka šla do Všeobecné zdravotní pojišťovny. Proto Všeobecná zdravotní pojišťovna je v relativně slušné ekonomické kondici nebo byla v těch uplynulých dvou letech.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Je to tak. Protože nedá se říct, že to udělali jenom proto, že nejdříve padala čísla ve VZP a potom teda bylo nutné přerozdělit, to určitě také. Ale je to proto, že když počítáme, tak to přerozdělení úplně přesně neodpovídá struktuře pacientů i těch plateb. Jednak tedy získávání peněz, vybírání peněz a jednak plateb, tam je ten posun, o kterém jsem hovořil.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy jste si sám zadal ve čtvrtek před novináři za úkol přípravu úhradové vyhlášky. Mluvil jste i na začátku našeho rozhovoru o některých disharmoniích, které v té úhradové vyhlášce jsou zapsány. Předpokládám, že ta nová úhradová vyhláška začne platit k 1. lednu roku 2014, jak to má být?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Určitě ano, budeme se o to snažit. Je otázka, co bude s touto vládou, jak bude pokračovat. Já bych se snažil udělat úhradovou vyhlášku, ke které se můžeme přihlásit my, ale ke které by se měl případně přihlásit i každý další jiný ministr, který přijde případně, kdybychom nepokračovali.

Václav MORAVEC, moderátor

Jaké největší chyby má ta úhradová vyhláška letošního roku a v čem by se měla úhradová vyhláška na příští rok lišit od té současné?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já myslím, že tentokrát se úhradová vyhláška tak, jak byla, dotkla nemocnic. Jsou nemocnice, které jsou absolutně zdravé, které se s ní vyrovnaly, měly tam určitý balík peněz, se kterým mohly hospodařit. Pak taková třetina je středně těžkých nemocnic, které to zvládnou, ale pak jsou nemocnice, které budou vracet, po dlouhé době, se to dlouho nestalo, budou vracet pojišťovnám zase peníze a jsou svým způsobem ohrožené. Ne bezprostředně, ale kdybychom pokračovali dál, a proto je nutné dělat novou vyhlášku, tak by mohly být kritické chvíle ve výplatách, objednání a podobně. Musíme si uvědomit, že tam je velká zátěž jedna inflací, to zase není tak hrozné, ale DPH, které se vlastně nevrací dozdravotnictví. Růst energií a tak dále.

Václav MORAVEC, moderátor

Chápu to správně, že problém je u těch menších nemocnic a že ta úhradová vyhláška by toto měla vzít v potaz?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já bych tak neřekl, já bych řekl, že to je napříč spektrem.

Václav MORAVEC, moderátor

Od fakultních až po ty nejmenší?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Od fakultních až po nejmenší. Jestli to rozdělím na tři třetiny, tak si myslím, že to platí pro některé malé nemocnice, pro krajské nemocnice, nemám úplně přesný přehled, ale v těch fakultních nemocnicích určitě.

Václav MORAVEC, moderátor

Problémem českého zdravotnictví je i nedostupnost některých léků. Jedna z věcí, kterou jsme tady v Impulsech řešili v uplynulém týdnu, kdy Česká lékárenská komora vyzvala poslance a především nového ministra zdravotnictví k přijetí rychlé novely zákona, která by zakázala redistribuci léků a zajistila by dostatek některých léků v České republice.

Ukázka

Václav MORAVEC, moderátor

Rychlá novela, která by výrazně omezila reexporty?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárenské komory

Ty reexporty nejsou vždycky příčinou toho nedostatku. Na druhé straně pokud tady máme hlášený nedostatek třeba z výrobních důvodů od firmy, tak ten reexport to ještě prohloubí. Takže ano, souhlasím s vámi…

Václav MORAVEC, moderátor

Je to jeden z prvních kroků nového ministra zdravotnictví?

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárenské komory

Podle mého názoru by měl řešit zejména problémy, které jsou před námi a tady ten je z velkých problémů.

Konec ukázky

Václav MORAVEC, moderátor

Zaznamenalo Rádio Impuls slova prezidenta České lékárenské komory Lubomíra Chudoby, který byl před týdnem hostem Impulsů a mluvil o zhruba 40 lécích nebo přípravcích v rámci lékárenství, které nejsou k dispozici. Je to podle vás zásadní problém, který také chcete řešit, byť jste ho neměl mezi těmi vyjmenovanými?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já se musím sejít se všemi komorami, to znamená i s lékárenskou komorou, abych tento problém nějakým způsobem blíže poznal. Já o něm vím nebo spíše tuším. Neřeknu vám, jak daleko je legislativní příprava, protože nikde v těch plánech ministra jsem zatím na ni nenarazil.

Václav MORAVEC, moderátor

On totiž váš předchůdce, že vstoupím do vaší řeči, tak váš předchůdce tvrdil, že s ohledem na evropskou směrnici je to problém řešit novelou a v tom se lišil právě s Českou lékárenskou komorou, která poukazovala na slovenský příklad a říkala, že žádná směrnice nezakazuje národním státům, aby v případě nedostatku léků to řešily na národní úrovni.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já vím, že je problém té redistribuce, že se toho bojí firmy, bojí se toho i na Západě, protože to samozřejmě mění úplně cenovou politiku u nich. Že to je víceméně spíše šedá ekonomika, to znamená někde na hranici až kriminálních činů. To je mi celkem jasné. Nedokážu odpovědět na tu legislativní otázku, jak dalece je připravena novela, to přesně nevím.

Václav MORAVEC, moderátor

Pokusíte se tedy to do plánu legislativních prací Ministerstva zdravotnictví zahrnout, tento problém?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Určitě se o tom budeme bavit.

Václav MORAVEC, moderátor

Protože ho vnímáte jako problém?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Určitě.

Václav MORAVEC, moderátor

Posluchači Impulsů se ptají, například jeden z dotazů zní: Chystá nový ministr zdravotnictví nějak zasáhnout ve vztahu k platům ve zdravotnictví, zda by neměly růst? Lékařům se přidávalo, kdy přijdou na řadu také zdravotní sestry?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já bych strašně rád řekl, že bych zdravotníkům včetně zdravotních sester rád navýšil, ale my se tady bavíme o finanční krizi ve zdravotnictví, o tom, kde sehnat peníze, což nebude tak jednoduché. Bavíme se o nějaké perspektivě jednoho roku, to je asi perspektiva moje, ale i získání financí do zdravotnictví. Takže já je musím všechny zklamat. Strašně rád bych to udělal, jsem nakonec lékař a i sestrám a všem bych přidal. Musím říct, že jsou i ve zdravotnictví lidé, kteří nejsou zdravotníci a zasloužili by si zvednout tyto platy, protože jich je také hodně, stále čím dál tím víc. Ale myslím si, že je momentálně toto nereálné.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno, i když dojde k oddlužení zdravotních pojišťoven, když se zvýší i platby za státní pojištěnce, tak se lékařům v roce 2014 ani sestrám přidávat nebude, protože…

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

No, to už se bavíme možná o mém nástupci a já vidím tu perspektivu někdy do půli roku, tu optimálnější perspektivu. Takže se můžeme bavit v tom druhém pololetí. Ne, že bych to chtěl házet na nového ministra, ať přidá, ale myslím si, že tak by to mohlo vypadat. Buďto v dalším pololetí a nebo v dalším roce.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno, v roce 2014 je to nepravděpodobné?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Velmi málo pravděpodobné, vzhledem tedy k finanční situaci.

Václav MORAVEC, moderátor

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger přiznal dva resty, které nechal svému nástupci. Zákon o dlouhodobé péči a dopracování nadstandardů do zákona včetně úpravy poplatků v nemocnici. Tady jsou slova dnes už bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera:

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví

Zdravotnictví poběží dál, že poběží tak, jako dosud běželo přes veškeré politické otřesy celkem rovnoměrně a že naši pacienti, kteří mohou být na své zdravotnictví hrdí, se nemají rozhodně čeho obávat.

Václav MORAVEC, moderátor

Zaznamenalo Rádio Impuls slova dnes už bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Pokud by měl jeho nástupce Martin Holcát, host dnešních Impulsů, říci, kdy přijde s návrhem úpravy poplatků za pobyt v nemocnici?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Musíme přijít do konce roku s tím. Já bych chtěl akcentovat to, co řekl bývalý ministr, že se pacienti nemají čeho obávat, že ta péče je pořád na dobré úrovni a pořád peníze na tu péči jsou. Nechtěl bych strašit. Co se týče poplatků, o tom bude velká diskuse, protože znamenají nemalý přínos pro nemocnice, ale někdy znamenají i velkou zátěž pro pacienta. Takže my budeme muset zvolit nějaký kompromis mezi tím. Bavíme se o tom, že bychom zrušili možná poplatky pro děti, to bych se za to přimlouval…

Václav MORAVEC, moderátor

Tedy stokorunový pobyt…

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Na 60 korun že by se snížil. Pak jsou diskuse o tom, jestli to nějakým způsobem limitovat třeba na 30 dní, ale tam…

Václav MORAVEC, moderátor

Že byste úplně rušil poplatky u dětí za pobyt v nemocnici, o tom neuvažujete?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Ano, o tom se uvažuje, že by se zrušily za pobyt dětí v nemocnici poplatky.

Václav MORAVEC, moderátor

A snížení pro ostatní pacienty, to znamená vrácení znovu, když jste mluvil…

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

K těm 60 korunám.

Václav MORAVEC, moderátor

K 60 korunám. To je to, co chcete navrhnout?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Ano. Ale nevíme to přesně, já musím počítat. Protože když řekneme, že by tam měla být nějaká limitace, jak navrhuji, to znamená, že třeba dlouhodobě hospitalizovaní pacienti, řekněme, že jsou rok v nemocnici, tak dneska platí za celý rok kolem těch 36 tisíc. Snížit to na jeden měsíc znamená, že by platili tři tisíce. A LDN, léčebny dlouhodobé péče jsou dosti závislé a znamená to tam ztráta 15-20 procent. Takže je nutné říct potom, kde sebrat peníze zase na toto.

Václav MORAVEC, moderátor

Kdy budete mít jasno, jak by nově formulované poplatky, respektive změny poplatků měly vypadat? Protože co dva roky docházelo právě k úpravám výše. Váš předchůdce mluvil o tom, že chce zásadně zrušit právě poplatky za pobyt v nemocnici pro děti do 18 let a úplně zrušit ten stokorunový poplatek. Vy tedy nad rámec toho chcete přijít se snížením nebo vrácením poplatku za pobyt v nemocnici na původní sazbu, na 60 korun.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já si nejsem tak jistý, že by exministr Heger chtěl úplně zrušit ty stokorunové poplatky.

Václav MORAVEC, moderátor

Dětem.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Dětem ano. Ale my jsme o tom mluvili, u dospělých určitě ne. Tam byla otázka, jestli starým lidem je nezrušit, ale pak už to úplně ztrácí význam. Protože poplatky třeba za návštěvy, těch 30 korun, nehrají tam zásadní roli. Tam je poplatek za hospitalizaci, který je běžný i v jiných zemích. Takže těch 60 korun se nám zdá úměrných. Vy se ptáte, kdy. My na to relativně máme čas, protože na to máme čas do konce tohoto roku. Třeba otázka nadstandardů, to budeme muset řešit, jestli to budeme řešit, rychle, ale ty poplatky, tam můžeme počítat a určitým způsobem jednat asi s oběma stranami, levou, pravou, středovou. Takže to uvidíme.

Václav MORAVEC, moderátor

Bude to rychlejší než ty nadstandardy? Protože vy zase nadstandardy, pokud jsem četl správně vaše slova z různých rozhovorů, tak je nepovažujete za tak akutní problém v českémzdravotnictví, na to, jak novináři, veřejnost se dívala na jednání Ústavního soudu, který zrušil právě právní úpravu týkající se nadstandardů.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Dokonce někteří ze mě udělali fanatika nadstandardů, guru nadstandardů a podobně. Já si myslím, že to je velmi zajímavý problém, nadstandardy. A že v podstatě by nemusel vůbec ten zákon být přijat. Ono by se skoro nic nestalo.

Václav MORAVEC, moderátor

To znamená, kdyby bylo po vašem, tak vy neuvažujete o tom, že by to byla taková priorita a budete se snažit problematiku nadstandardů oddalovat?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Já nemyslím, že bychom je oddalovali, určitě se tím zabývat budeme, zabýváme se tím. Je to spíš zajímavá problematika, protože ona se týká dneska víceméně jenom tří položek - lehké sádry, čoček nitroočních a očkování. Takže nehraje žádnou roli. Říkal jsem opakovaně, že se vybralo loni 46 milionů, nejdražší pacient 54 milionů, takže už jenom tento rozdíl. Trošičku mě zlobí, když tam dám jiné číslo, to znamená za hazard, že lidi utratí 130 miliard a teď by nechtěli dát, si přidat třeba na lehkou sádru nebo na čočky. My se bavíme s právníky a nedokáží mi úplně přesně říct, jestli my můžeme operovat, když máme smlouvu s pojišťovnou, čočku, kterou si koupí pacient, kterou si donese. Někdo říká ne, protože je to součást výkonu, nesmíte. Takže on vlastně nemá nárok u nás absolvovat tuto operaci.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno, když si přinese čočku, tak podle jednoho právního názoru vy nemůžete voperovat čočku, kterou si přinese a kterou si zaplatí, protože je kvalitnější?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Dokonce to jeden čas dopadalo tak, že on to dal nadaci a nadace mu to věnovala a pak to šlo. Jsou tam takové prapodivné právní peripetie, nemám úplně jasno, právníci to dostali za úkol, teď se docela dohadují, kdo má pravdu. Je to tak, že kdybych chtěl si nechat voperovat tu lepší čočku, tak musím najít soukromého operatéra, který nemá smlouvu s pojišťovnou, to je možné, těch je, a ten mi to voperuje, zaplatím celý výkon i celou tu čočku. Takže se to dostává do absurdních situací, to, co křičí někteří poslanci, že rozlišujeme a že bychom neměli rozlišovat mezi chudými a bohatými. Tak naopak to některé lidi sráží dolů a nemůžou si tu čočku nebo lehkou sádru dokoupit. Říkám dokoupit, protože dřív teda řekli, čočka stojí 15 tisíc, 3 tisíce platí pojišťovna a vy doplaťte 12. Tak dneska jedna strana říká ano, může si koupit čočku a my to voperujeme, my říkáme, to tak úplně přesně není. Když je výkon hrazený, tak i ta součást toho výkonu nesmí přesahovat tu částku. A musím říct jednu podstatnou věc, že my do nemocnice nekoupíme čočku za 15 tisíc, koupíme za 3 tisíce. Když to zase absurdně budu přepočítávat, některé jsou za 30 tisíc, tak kdybych chtěl dát všem pacientům, jak říkají všichni jsou si rovni, tak to by bylo za 15 tisíc asi miliarda navíc a za 30 tisíc by byly 2 miliardy ročně za oční čočky, za těch 75 tisíc čoček, které se voperují.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatuje Martin Holcát, host dnešních Impulsů. Těším se na další rozhovor a věřím, že přijdete opět do Rádia Impuls.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví

Určitě rád, děkuji, na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?