Impulsy Václava Moravce: Nadstandardy ve zdravotnictví

12. 7. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis včerejšího pořadu Impulsy Václava Moravce. Na otázky odpovídal náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.


Nespokojenost s rušením některých nemocnic, respektive oddělení, nepolevuje. Odbory, pacienti i postižení vyzývají už delší dobu vládu i premiéra Petra Nečase, ať zastaví rušení nemocnic, které podle nich chystá ministerstvo zdravotnictví se zdravotními pojišťovnami. Tady jsou slova Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců:

Ondřej DOSTÁL, Platforma zdravotních pojištěnců

Pokud by skutečně peníze šly za pacientem a bylo tomu tak, že každá nemocnice bez ohledu na to, kde sídlí, dostane za ten případový paušál stejné peníze, tak v takovém případě vůbec nemusíme dělat administrativní kroky a ty nemocnice se zredukují samy.

Václav MORAVEC, moderátor

Zaznamenalo před deseti dny Rádio Impuls slova Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců. Kritikům vadí především memorandum, které podepsali dva ministerští náměstci se zdravotními pojišťovnami o restrukturalizaci lůžkové sítě. Odbory varují před dopadem na zaměstnanost i na pacienty. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech, pozvání přijal náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Děkuji, že jste hostem Rádia Impuls, vítejte.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili i díky vám našim posluchačům. Vaše otázky jste v průběhu dne psali a posílali ve formě SMSek na číslo 774999888. Máte-li však ještě jakoukoliv otázku pro náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska, stačí, když ji pošlete k nám sem do Impulsu. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMSek 774999888. Pane náměstku, od ledna si pacienti v České republice mohou připlácet za 18 nadstandardů. Po půlroční zkušenosti už máte od zdravotních pojišťoven čísla, jak se těch 18 nadstandardů osvědčilo?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

My ta první čísla budeme sbírat víceméně po tom prvním pololetí, to znamená, máme za sebou vlastně 30.6., takže poprvé můžeme vyhodnocovat kolem půlky srpna, kdy budou data od pojišťoven kompletní. V každém případě ty prvotní ohlasy jsou pozitivní, především v té oblasti operaci očí, kde pacienti, i konec konců lékaři přivítali tu možnost toho legálního připlacení si a kdy se vyhnuli té situaci, kdy museli podepisovat různé sponzorské smlouvy, aby si mohli připlatit materiál, který chtěli v podstatě pro sebe použít.

Václav MORAVEC, moderátor

Připomínám, že mezi těmi 18 nadstandardy je například lehčí sádra, lepší oční čočky nebo některá očkování. Co možná námitka, že se ceny například těch čoček či lehkých sáder liší regionálně, což může některým pacientům vadit?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To je pravda, ale tady si musíme uvědomit, že z druhé strany ten pacient má možnost výběr, to znamená, my jsme zaúkolovali legislativu, že ta zařízení musí zveřejnit své nabídky těchto materiálů na internetu. To znamená, pacient má možnost té volby toho zařízení, které mu nabídne ten materiál za cenu pro něj přijatelnou.

Václav MORAVEC, moderátor

No ale nemyslíte, že by tam ještě byla, řekněme, lepší větší míra regulace, aby se ty částky nelišily v řádech stokorun, možná i tisícikorun?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tak zaprvé je otázka, co porovnáme, musíme znát ten materiál konkrétní. Tam skutečně v případě implantátů očních čoček se může jednat o rozdíly i tisíců korun, protože to jsou čočky dneska, které již téměř umí nahradit vlastní čočku, to znamená i tu akomodaci, přizpůsobení se na dálku, takže tam rozhodně tomu rozdílu materiálu odpovídá potom i ten rozdíl ceny.

Václav MORAVEC, moderátor

Podle Hospodářských novin chystáte dalších 70 nadstandardů, které by měly přibýt od 1. ledna příštího roku. Jak daleko jste tedy s formulací těch 70 nadstandardů, za co si pacienti dál budou připlácet od ledna příštího roku?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já bych se vyhnul tomu číslu, jestli to bude 70 nebo 50, ale podstatné je, že jsme nyní etablovali odborně-společenskou skupinu zástupců zaměstnavatelů, pojišťoven, Lékařské komory, v podstatě ochránce lidských práv a dalších subjektů, to znamená odborně-společenskou skupinu, která bude hledat konsensus nad tím, kterou z dalších ekonomicky náročnějších variant zdravotní péče bude možnost do systému vpustit.

Václav MORAVEC, moderátor

Proč se bráníte tomu číslu 70? Že to ještě zdaleka není jisté?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To číslo není jisté, to znamená, my jsme v té fázi etablování této odborně-společenské skupiny. Teď ta druhá fáze začíná tím, že oslovujeme odborné společnosti a zástupce segmentů v podstatě s požadavkem na vypracování návrhu těchto variant. A ačkoliv máme předběžné informace z toho předchozího kola, že například v oblasti ortopedie, urologie či gynekologie může jít až o desítky těchto možných nových variant nadstandardů, tak nechci předjímat to konečné číslo, protože k němu musí dojít tato skupina tím společenským konsensem, že v tomto okamžiku, v tomto případě bude považovat tu možnost tak jako u té sádry, že skutečně zde je možno nabídnout tu ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče.

Václav MORAVEC, moderátor

Zeptám se jinak, má samo ministerstvo zdravotnictví nějaké mantinely v tom, kam až půjde ono připlácení si za zdravotní péči v České republice? Dali jste vy nějaká omezení?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Ta omezení skutečně vyplývají z toho, jak je /nesrozumitelné/, to znamená, tu ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče je možno nabízet pouze v případech, kdy vlastně dochází k tomu, že stejného léčebného účinku je dosaženo v podstatě za evidentně vyšších nákladů, to znamená, tou základní variantou je ten léčebný účel splněn. Když se vrátím zpátky k té sádře, to znamená skutečnost, že máte zlomené zápěstí, lze ošetřit běžnou bílou sádrou za základní variantu zdravotní péče. Pokud je vaším požadavkem, abyste mohl v podstatě s tímto úrazem zároveň plavat, tak pak je zajisté na místě, abyste si připlatil za plastickou sádru.

Václav MORAVEC, moderátor

V některých nemocnicích si už lidé můžou zkušebně za příplatek vybírat i operatéry. Krajská nemocnice v Liberci pilotní projekt připravila pro oddělení ústní, čelistní i obličejové chirurgie. Tady jsou slova ředitele Krajské nemocnice v Liberci Jiřího Veselky:

Jiří VESELKA, ředitel Krajské nemocnice v Liberci

Pokud bude poptávka, bude zájem o toto, osvědčí se nám to a zároveň Ústavní soud řekne, že je toto v souladu s ústavou, tak pak není důvod, abychom toto nedělali trvale, případně nezkusili aplikovat i na další oddělení.

Václav MORAVEC, moderátor

Zaznamenalo před měsícem Rádio Impuls slova ředitele Krajské nemocnice v Liberci Jiřího Veselky. Pokud by měl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, který je hostem dnešních Impulsů, tedy říci, proč vlastně nečekáte na rozhodnutí Ústavního soudu? Připomínám, že sociální demokraté zhruba před půl rokem podali ústavní stížnost, která se právě týká i nadstandardní péče.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já bych tady zdůraznil, že ta ústavní stížnost se týká přesně právě té části, která definuje tu ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče, tudíž ten nadstandard možnosti připlacení si za operatéra se toho tak úplně netýká. Nicméně když se vrátím právě k těm…

Václav MORAVEC, moderátor

To znamená, že ani pan ředitel Veselka nemá dobré informace?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tak v podstatě když to vezmeme, tak tady máme několik typů nadstandardů. Ten nadstandard se stal takovým, dejme tomu, slovem, který zahrnuje všechno. Ano, je tady možnost si připlatit za jednolůžkový pokoj, za televizi či internet v nemocnici a to je též nadstandard. Obecně tak, jak je pojímán ten ústavní zákon, tak buďto tedy máme možnost u těchto určitých nadstandardů si připlatit a nebo se ta jako neústavnost vztahuje na všechno. To znamená, tím pádem ztratíme i tu možnost zaplatit si ten jednolůžkový pokoj.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno, chápu to správně, že pokud by Ústavní soud vyhověl stížnosti sociálních demokratů, tak by padla veškerá nadstandardní péče v České republice, z vašeho pohledu?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tam záleží na tom, jaké to rozhodnutí bude. Já bych to nechtěl předjímat, ale chtěl bych jen upozornit, že ta stížnost směřuje primárně vlastně pouze vůči segmentu té ekonomicky náročnější varianty zdravotní péče, nikoliv vůči dnes už obecně přijímanému nadstandardu možnosti platit si za jednolůžkový pokoj.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale teď mi odpovězte tedy na tu otázku, proč jste nečekali i s formulováním těch několik desítek nadstandardů, o něž se seznam rozšíří, ten 18položkový, který platí od ledna, proč nečekáte na rozhodnutí Ústavního soudu?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tak jsme v situaci, kdy na jedné straně těch 18 položek dnes funguje, ukazuje se, že to přináší spokojenost jak pacientům, tak poskytujícím lékařům, protože nejsou jaksi nuceni k nějaké šedé ekonomice, to znamená, pomáhá to, kdybych tak řekl, vyjasnění toho vztahu lékař - pacient i v té finanční oblasti. A pokud ten Ústavní soud například rozhodne v náš prospěch, tak abychom tady mohli rozšířit to pole k tomu 1. 1. příštího roku, musíme mít odpracováno, to znamená, musíme mít schváleno tou odborně-pracovní skupinou, musíme mít vypracován návrh vyhlášky, která tu věc změní. To znamená, jdeme do rizika, že možná ta práce, kterou teď vynaložíme, bude vynaložena vniveč, nicméně v té situaci…

Václav MORAVEC, moderátor

Nicméně jste jako skauti, vždy připraveni.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Chceme to mít připraveno tak, aby v případě, že nebude ještě rozhodnuto či rozhodne se v náš prospěch, tak aby tady byla další možnost těch ekonomicky náročnějších variant zdravotní péče.

Václav MORAVEC, moderátor

Posluchač Václav z Písku se vás ptá: Pane náměstku, proč platím zdravotní pojištění, když chcete za vše další ještě připlácet? Porušujete ústavu, nevadí vám to?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To jsme možná teď právě v tom předmětu sporu u Ústavního soudu. My jsme toho názoru, že tak, jak je stávající možnost připlatit si na ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče, jsme v souladu s tím, jak zní zákon, protože plníme to, že pacientovi je vlastně poskytnuta ta péče v tom rozsahu, aby bylo jaksi ochráněno jeho zdraví, zlepšeno či alespoň saturováno na úrovni, kterou dává v podstatě dnešní medicína jako taková.

Václav MORAVEC, moderátor

Proč ale ty nadstandardy dál nerozšiřujete až ve chvíli, kdy začne tady platit pojišťovenský systém, jako je tomu v zahraničí, že zkrátka pacienti budou mít možnost i na tu nadstandardní péči, na ty lehčí sádry, čočky a další výkony, se připojistit u zdravotní pojišťovny, platit měsíčně o něco víc? Co říkáte tomuto argumentu, této námitce?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To je námitka, která malinko není přesná, protože vlastně dneska to připojištění relevantní zdravotní tady není, protože vlastně není prostor pro to, co by pojišťovny připojišťovaly. To připojištění my nemůžeme vyčlenit pouze pro zdravotní pojištění, protože to už dneska spadá v podstatě pod regulativu EU a to připojištění v podstatě dneska jsou ochotny a schopny nabízet komerční pojišťovny. Ale ten rozsah…

Václav MORAVEC, moderátor

Ale vy jste zatím nevytvořili ani podmínky pro to, aby už to dnes pojišťovny nabízely?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Ty podmínky už jsou vytvořeny. Dneska komerční pojišťovnám nic nebrání v tom, aby začaly připojišťovat, s prominutím, ty lehké sádry, tu operativu kolem operací katarakty, ale…

Václav MORAVEC, moderátor

Proč to podle vás tedy nedělají?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Protože 18 stávajících výkonů neznamená takový objem v podstatě, který by představoval jaksi možnost uplatnit to připojištění v tom rozsahu tak, aby to bylo pro ten systém toho pojištění v podstatě ekonomicky jak zajímavé, tak zároveň návratné pro ty pojištěné. Takže tady to souvisí s tím požadavkem na rozšíření. Chceme-li tady mít systém připojištění na zdravotní péči, musí být dostatečný prostor toho, co se bude připojišťovat.

Václav MORAVEC, moderátor

Chápu-li to správně, tak vy počítáte s tím, že až příští rok ten seznam nadstandardů, pokud to nezruší Ústavní soud, tak bude mít, dejme tomu, stovku položek, tak očekáváte, že všechny komerční pojišťovny, které dnes nabízejí lidem běžné pojištění domácnosti, automobilů a podobně, tak začnou nabízet i pojištění na nadstandardy?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Určitě, já si myslím, že rozšíří ten svůj segment třeba stávajícího nemocenského připojištění, úrazového pojištění o tu možnost připojistit si v podstatě i tu část té nadstandardní zdravotní péče v podobě té ekonomicky náročnější varianty zdravotní péče.

Václav MORAVEC, moderátor

Máte zpětnou vazbu od všech pojišťoven, kdy to pro ně bude výhodné, že začnou přemýšlet nad těmito produkty, jestli to bude právě u seznamu sta položek nadstandardní péče nebo u seznamu 200 položek?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

V tomto smyslu ta odezva není takto přesně definována. Nicméně ten jejich zájem o to rozšíření je nám deklarován naprosto jednoznačně.

Václav MORAVEC, moderátor

A myslíte, že by už k tomu mohlo dojít od ledna příštího roku? Že by ten seznam už mohl být tak dostatečný, že pacienti…

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Věřím tomu, že pokud se nám povede rozšířit tu oblast ortopedie, urologie a gynekologie, takže by to připojištění mohlo mít relativně značný úspěch na to se uplatnit.

Václav MORAVEC, moderátor

A bude to možné spojovat i s tím zdravotním pojištěním nebo myslíte, že to opravdu budou dvě oddělené nádoby, respektive že se to nebude týkat jenom zdravotních pojišťoven?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Z našeho stávajícího poznání debaty v podstatě ohledně tedy i úprav zákonů vyplývá jednoznačně, že ta záležitost toho připojištění bude předmětem především tedy komerčních pojišťoven a to spojení případného jaksi, kombinace nějakých balíčků, tak bude muset být velice pečlivě ošetřeno, protože není možné třeba, aby zdravotní pojišťovna zvýhodňovala jaksi toho, kdo se připojistí v rámci základního zdravotního pojištění. Tam musí zůstat práva všech pojištěnců na stejné úrovni.

Václav MORAVEC, moderátor

Máte už také jasno, jak budou vypadat tedy definitivně změny v poplatcích od ledna roku 2014? Na to se také ptali posluchači Impulsů, jestli je jasné, že například budou dvě stovky stát návštěvy pacientů, když půjdou ke specialistovi bez doporučení praktika?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

V tomto směru jsme v podstatě pouze v nějakých základních úvahách, není v tomto smyslu učiněno žádné rozhodnutí, takže bych nechtěl tady žádnou takovou záležitost předjímat.

Václav MORAVEC, moderátor

Kdy to rozhodnutí padne?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To rozhodnutí musí padnout v rámci debat, případné další novely zákona o zdravotním pojištění. Rozhodně ta situace bude se odvíjet od toho, jak se nám bude vyvíjet ekonomická situace, jak bude vypadat výběr zdravotního pojištění v kontextu s tím, jaké jsou požadavky na čerpání zdravotní péče.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale ta ekonomická situace se podle toho bude vyvíjet v roce příštím, tedy v roce 2013, asi ne zcela dobře, zatím podle těch dosavadních odhadů. Je už teď jasné, že například do těch nadstandardů přibudou lázně, zubní plomby pro dospělé, rehabilitace a podobně?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Ne, to bych řekl, že tady jmenujete škálu, o které se debatuje ve smyslu možné zvýšení obecné spoluúčasti našich občanů na zdravotním pojištění, která je vůči jiným státům poměrně nízká. Že například ano, otázka toho, zda budeme dále platit všichni obyčejné plomby ze zdravotního pojištění je nasnadě, protože tato záležitost nás stojí řádově přes dvě miliardy korun za rok a na druhé straně se zvyšují požadavky z titulu vyšší indikace počtu případů roztroušené sklerózy, onkologických případů, to znamená, tady určitě ta debata bude otevřena v tom smyslu, co si vlastně můžeme v rámci stávajícího systému dovolit dál platit ze zdravotního pojištění.

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, debata nebo už přijdete s nějakým návrhem zvýšení spoluúčasti?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To je debata na příslušných úrovních tak, aby to bylo možno otevřít legislativně.

Václav MORAVEC, moderátor

A kdy?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já si myslím, že to může být jedině v kontextu s návrhem v podstatě změn zákonů tak, jak, dejme tomu, probíhá ta debata na té úrovni kdysi K9. Stejná debata musí proběhnout na té úrovni politické i o těchto věcech.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane náměstku, kdy ale vy máte pro sebe jako ministerstvo nejzazší termín, protože bezesporu ty peníze budete potřebovat, aby zdravotnictví nepadalo do dluhů? Takže předpokládám, že vy máte nějaký jízdní plán jako ministerstvo?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já bych to připodobnil trochu jinak. Pokud máme ještě být schopni realizovat určité jízdní plány, tak je potřeba, abychom s těmito návrhy přišli nejpozději na konci tohoto roku.

Václav MORAVEC, moderátor

Do konce tohoto roku bude tedy jasné, jak to bude od 1. ledna roku 2014. Vlnu nevole vzbuzuje nejen u pacientů, ale i u odborů redukce počtu nemocnic, respektive nemocničních oddělení v celé České republice. Tady jsou slova Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců:

Ondřej DOSTÁL, Platforma zdravotních pojištěnců

Pokud by skutečně peníze šly za pacientem a bylo tomu tak, že každá nemocnice bez ohledu na to, kde sídlí, dostane za ten případový paušál stejné peníze, tak v takovém případě vůbec nemusíme dělat administrativní kroky a ty nemocnice se zredukují samy. Nemocnice, které budou kvalitní, které budou mít dobrou pověst ty pacienty přitáhnou a naopak ty nemocnice, které budou špatné, tam v podstatě pacient je zredukuje sám tím, že tam nepřijde.

Václav MORAVEC, moderátor

Zaznamenalo před deseti dny Rádio Impuls slova Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců. Vždyť to zní, pane náměstku ministra zdravotnictví, Petře Nosku, zcela jasně. Proč tady nejdete touto selskou logikou a proč dva náměstci podepisují memorandum se zdravotními pojišťovnami, proti kterému jsou odbory, pacienti i další, jako například Svaz postižených?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Ta selská logika má asi podle mě jakoby jeden zcela základní kámen úrazu a to je to, že pokud tedy půjdeme tou cestou, kterou naznačil pan doktor Dostál, tak to znamená, že vlastně necháme proběhnout jaksi ekonomické umírání těch nemocnic v uvozovkách, teď prosím velice v uvozovkách, než tedy jako jim doběhne ta ekonomická síla a oni v podstatě skončí v likvidaci. To si myslím, že obecně není zrovna ten přístup, který by byl pro nás jako pro všechny efektivní.

Václav MORAVEC, moderátor

Tak volíte tedy tu cestu rozhodnutí od zeleného stolu ministerstva a zdravotních pojišťoven?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Nikoliv, to je, myslím, jako velice zkrácený pohled, který bohužel tady používají odbory, bohužel některé pacientské organizace, protože pokud si jaksi přečtete pozorně memorandum, tak memorandum právě zavádí několik zcela zásadních věcí, rozšiřujících to původní. Zaprvé tedy, že nejde o nějaký matematický model dosažení nějakého snížení počtu lůžek, zaprvé. Zadruhé aby to bylo efektivní v podstatě pro zařízení, musí dojít k té změně ve smyslu snížení počtu stanice oddělení, nemocnice, to je až ten jakoby poslední případ, který si myslím, že se bude pohybovat v jednotkách, tak to bude velice výrazný úspěch v tomto smyslu. A celá ta záležitost je především propojovaná tím, že zdravotní pojišťovny musí na tom prvním místě přesvědčit pojištěnce, že vlastně tu péči, kterou někde omezí, tak jim nabízejí zajištěnu v jiné nemocnici v daleko vyšší kvalitě, vyšší bezpečí jejich vlastního zdraví. Protože tam, kde není dostatečný počet výkonů, tak logicky není zajištěno to, že ta péče je poskytována na té úrovni, na jaké poskytována má být. A to už dneska z těch čísel a kritérií pojišťoven vyplývá úplně jednoznačně. A co považuji za jako nezbytné, aby s tímto byla obecná veřejnost seznámena ze strany zdravotních pojišťoven a tím byla přesvědčena o tom, že skutečně nejde o prostou redukci, ale jde o to, aby byla poskytována kvalitnější a bezpečnější zdravotní péče.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale chcete tím tedy vyvrátit ony názory ať už odborů nebo zástupců pacientských svazů, že půjde o rušení desítek nemocnic?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To rozhodně.

Václav MORAVEC, moderátor

Do kolika myslíte, že se dostane na základě té druhé fáze podpisu memoranda ono rušení nemocnic?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tady by asi bylo na místě oslovit ředitele těch pojišťoven, které to přímo připravují, o tom jednají. Můj osobní odhad je, že v případě nemocnic půjde maximálně o jednotky, v žádném případě ne o desítky nemocnic.

Václav MORAVEC, moderátor

Vejdete se tedy nebo respektive dojde ke zrušení maximálně desítky?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Maximálně desítky.

Václav MORAVEC, moderátor

A to, že zároveň tady jasně říkají odbory i zástupci pacientských svazů, že zhoršujete dostupnost zdravotní péče a že to jsou kroky ministerstva, dojezdnost zároveň i záchranné služby, tedy že po tom komfortu, který tady relativně pacienti v České republice za své zdravotní pojištění mají, tak vy ten komfort zhoršujete?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já si myslím, že to je naopak, že to je opět nepochopení tohoto celého systému. Dneska v podstatě dle mého názoru je skutečně důležité, aby se pacient s tím problémem, který má, dostal na to pracoviště, které mu je schopno poskytnout veškerý komfort potřebný k řešení jeho zdravotního problému. Není podstatné to, jestli ta nemocnice je pět nebo deset kilometrů od jeho bydliště, ale podstatné je, aby skutečně na tom pracovišti byl tým odborníků, který má s tím jeho závažným onemocněním, případně úrazem takovou zkušenost, aby mu byl schopen v každém případu kvalitně pomoci a zachránil jeho zdraví. To považujeme za principiální.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy jste jako ministerstvo zdravotnictví zahájili před zhruba třemi týdny kontrolu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně a to v souvislosti s projektem internetových zdravotních knížek IZIP, který byl ukončen. Kdy očekáváte, že budou výsledky té kontroly?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Kontrola započala zhruba, jak říkáte, před těmi třemi týdny. V podstatě kontroly jsou ve fázi sbírání podkladů ohledně předmětu dané kontroly. Já si myslím, že nemůžeme očekávat výsledky dříve než koncem července.

Václav MORAVEC, moderátor

Koncem července. To půjde poměrně rychle, to znamená, že…

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Jako prvotní výsledky. Definitivní, to znamená, jedná se o nějaké poznatky toho, zda kontrola směřuje v podstatě tím směrem, že budou nějaké nálezy nebo že směřuje tím směrem, že je vše v pořádku, asi v tomto smyslu by to…

Václav MORAVEC, moderátor

Jinak řečeno tedy to základní, zda se budou podávat trestní oznámení a nakolik problematický byl projekt IZIP, tak to byste měli vědět do konce července, chápu-li to správně?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Je to možno takto říct. Samozřejmě tam jde o to posouzení té závažnosti.

Václav MORAVEC, moderátor

Už jste dostali od společnosti IZIP nějaký písemný podklad, kde vás společnost IZIP žádá o necelých 28 milionů korun, čímž vznikla škoda této společnosti právě kvůli vypovězení projektu internetových zdravotních knížek?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Tam je trochu jiná souvislost. Ano, obdržel pan ministr dopis od ředitele společnosti IZIP v tom smyslu tedy, že jim měla vzniknout tato škoda v souvislosti s v podstatě ukončením jejich mandátu vůči projektu EPSOS, nicméně naše reakce byla poměrně jednoduchá, to znamená, tuto škodu je nutno nějakým způsobem doložit, protože pouze na základě jedné A4, kde se napíše částka, že ji chci, tak asi těžko bude ministerstvo zdravotnictví vůči společnosti IZIP v tomto smyslu plnit. Takže je otázka toho, jaké plnění proběhlo, jaké byly vynaloženy náklady a to pak teprve se můžeme bavit o nějakých financích.

Václav MORAVEC, moderátor

Jen pro úplnost, jde právě o koordinaci českých zdravotních kníže, v rámci evropského systému elektronických zdravotních knížek, tam se právě toho měla týkat ta škoda. Chápu to správně, že zatím jste jako ministerstvo nedostali odpověď a detailnější podklady pro vyčíslení té případné škody?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Ano. My jednáme v rámci projektu EPSOS v podstatě v rámci nového pověření, z titulu jednání s vedoucím projektu jsme získali informaci, že dosud nebyly ve smyslu jaksi vynaložených prostředků národními systémy žádné požadavky kladeny, naopak subjekty zapojené v projektu dostávaly jistou subvenci z Evropské unie. A nejedná se až tak úplně o projekt elektronických zdravotních knížek evropských, ale jedná se v tomto případě o sdílení souhrnů pacientských pro poskytování přeshraniční péče a tam vlastně ta pilotní fáze toho daného projektu teprve bude začínat.

Václav MORAVEC, moderátor

Kdo nás teď tam vlastně bude zastupovat?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Teď nás zastupuje v podstatě naše koordinační středisko pro informační systém ministerstva zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže si to řešíte vy na ministerstvu zdravotnictví?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Považujeme za správnější, aby v daném projektu tak, jak je to obvyklé ve všech zemích, byl zástupcem a tím nositelem toho projektu v současné době zástupce v podstatě státu.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatuje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, který byl dnes hostem Rádia Impuls. Děkuji za rozhovor a těším se příště.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Děkuji, na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor

Takové byly dnešní Impulsy s Petrem Noskem, náměstkem ministra zdravotnictví. Připomínám, že přepis tohoto rozhovoru stejně jako jeho videozáznam najdete na našich internetových stránkách, podívejte se na www.impuls.cz. Hostem středečních Impulsů pak bude trenér národní fotbalové reprezentace Michal Bílek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?