Dětskou imunitu ohrožuje kolektiv i sychravé počasí. Jak ji posílit?

2. 10. 2019 13:23
1 nový názor

Pokud máte dítě, určitě to dobře znáte. Ze školy se vrací s ucpaným nosem, je podrážděné a stěžuje si na bolest nohou. Vám je ihned jasné, že následujících několik dní stráví v posteli. Už zase. Dětské kolektivy, které jsou ideálním místem pro množení virů a bakterií, dokáží s imunitou pořádně zatočit. A co teprve, když je venku sychravo? Na obranyschopnost vaší ratolesti má přeci jen vliv i počasí. Tady je pár tipů, jak imunitu posílit. Imunita dítěte se začíná vyvíjet ihned po porodu, kdy přichází do styku s prvními antigeny, a v průběhu dospívání se postupně posiluje. První zatěžkávající zkouškou pak prochází v momentě, kdy je dítě umístěno do dětského kolektivu – typicky do školky či základní školy, kde přichází do styku s dosud neznámými mikroorganismy.



Čím je dětská imunita ohrožena nejvíce?

Lékaři se shodují na tom, že největší zátěží je pro dětskou imunitu opakování té samé infekce, a to hned několikrát během jedné sezóny. Rodiče by proto měli dbát na to, aby jejich potomek chodil dostatečně oblečený, protože nemoc u dětí může propuknout i po lehkém prochladnutí. Je také důležité, aby každou nemoc důkladně „vyleželo“ a nepřecházelo ji. Kromě všeho zmíněného dětské imunitě neprospívá ani časté předepisování antibiotik, jejichž nadměrné užívání brání přirozenému vytváření obranných látek.

Nebezpečí dětských kolektivů

Pobyt v dětském kolektivu, jakým je školka, škola nebo školní družina, představuje asi největší riziko nákazy některou z běžných nemocí. Problém navíc spočívá v tom, že každá z nich má svou inkubační dobu, během které rodič nemoc u dítěte nedokáže poznat a nadále ho tak umisťuje do školky, čímž nemoc nevědomky předává dál.

Někteří jedinci navíc mohou nákazu pouze šířit, a to bez toho, aniž by u nich příznaky vůbec vypukly. Pokud je imunitní systém vaší ratolesti v dobré kondici, zvládne kontakt s nakaženým bez toho, aniž by se u něj následně projevily příznaky nemoci. V případě, že je imunita oslabena, na cizí látky stačit nebude a dítě onemocní.

Jak nemocem předejít?

Jak na kašel u dětí, rýmu nebo bolest v krku? Ideálně prevencí. Konkrétně posilováním imunity, což spočívá v dodržování hned několika zásad.

Dopřejte dítěti vyváženou stravu

Vyvážená skladba jídelníčku je základem silné imunity. Ve stravě vašeho potomka by tak ideálně nemělo chybět:

  • Ovoce
  • Syrová zelenina
  • Celozrnné pečivo
  • Luštěniny

Důležitou složkou jsou také rostlinné oleje, zejména pak olivový, mandlový či sezamový. Z jídelníčku se naopak doporučuje odstranit výrobky z kravského mléka a bílý cukr, který je vhodné nahradit jeho zdravější alternativou. Například hroznovým cukrem, medem či sirupem z agáve. Podstatný je také dostatečný přísun rýže, jater, masa (hlavně rybího) a česneku.

Chce to vitamíny a minerály

Další důležitou složkou, která by vašim potomkům v období chřipek rozhodně neměla chybět jsou vitamíny a minerály pro děti. Kromě vitamínů C byste měli dbát také na dostatečný příjem:

  • Vitamínů B, které kromě podpory látkové přeměny přispívají také ke správné funkci imunitního systému
  • Vitamínu D, jenž významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu, je také důležitý pro správnou stavbu kostí a zubů a podporuje rovněž imunitní systém
  • Železa, které má většina z nás spojené s krví, jíž je součástí, podporuje však i obranyschopnost
  • Zinku, jenž kromě vzhledu kůže, vlasů a nehtů ovlivňuje také imunitu
  • Selenu, který příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, činnost jater i štítné žlázy

Důležitý je i dostatek spánku

Obranyschopnost dětského organismu lze rovněž posílit dostatkem kvalitního spánku. V tomto případě navíc platí rovnice, že čím mladší děti jsou, tím více spánku potřebují. Takže zatímco batolata by měla spát až 13 hodin denně, předškolákům stačí zhruba o tři hodiny méně. A proč je spánek tak důležitý? Je to nepostradatelný způsob relaxace lidského organismu, během kterého dochází k ozdravným procesům a regeneraci.

Nepodceňujte hygienu

Umývání rukou po pobytu venku i po návštěvě toalety by mělo být samozřejmostí, stejně tak i po hraní si se zvířaty. To stejné platí i pro pobyt v dětských kolektivech. Vyzvedli jste vaše dítě z dětského koutku nebo dětského hřiště? Šup s ním k umyvadlu. Kromě toho, že jsou místa, kde se koncentruje větší množství dětí, ideální pro sociální rozvoj vašeho potomka, představují také skvělé prostředí pro viry a bakterie. Zvláště v období chřipek byste proto hygienu rozhodně neměli podceňovat.

Nezapomínejte na pobyt na čerstvém vzduchu

Kromě pobytu na slunci, díky kterému organismus získá důležitý vitamín D, hraje v zimních měsících podstatnou roli také čerstvý vzduch. Ten napomáhá prokrvení dýchacích cest i očních a ušních sliznic, čímž se znatelně zvyšuje jejich odolnost. Pomoci v tomto ohledu může i zvlhčování nosní sliznice. Na to jsou vhodné roztoky s obsahem mořské vody. S pobytem venku pak souvisí i pravidelný pohyb, který má na obranyschopnost dítěte rovněž pozitivní vliv.

Co když je dítě nemocné příliš často?

Dodržujete téměř všechny zmíněné zásady, ale váš potomek přesto stůně každý měsíc? Nemoc navíc trvá déle než týden? Možná byste měli zvážit návštěvu pediatra. Ten vám pravděpodobně doporučí imunologické vyšetření. Nemusíte se však dopředu strachovat. To, že vaše dítě onemocní častěji, než je běžné, nemusí automaticky znamenat, že má sníženou imunitu.

Může se jednat pouze o následek špatných režimových opatření v kombinaci s rizikovým „školkovým“ věkem dítěte. A pokud je vaše ratolest navíc jedináček, je k bakteriím a virům náchylná ještě o poznání více. Druhorozené děti se oproti nim adaptují lépe, protože je jejich imunitní systém díky starším sourozencům lépe připraven.

Klára (neregistrovaný)
Ráda bych sdílela dobré zkušenosti s užíváním Wobenzymu. K.
  • Našli jste v článku chybu?