Indické firmy nechtějí léky jen kopírovat

8. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Indické farmaceutické firmy, které dosud vyráběly levné kopie léků pro domácí trh, obracejí svoji pozornost k výzkumu. Posledním příkladem je firma Glenmark Pharmaceuticals, která na konci září uzavřela s americkou Forest Labs smlouvu o výrobě léku na dýchací obtíže. Látku objevili indičtí výzkumníci...


Jak uvedl Glenn Saldanha, ředitel společnosti Glenmark, jedná se o největší podobnou smlouvu uzavřenou s indickou firmou. Glenmark na ní může vydělat až 190 miliónů dolarů, napsala agentura Reuters.

Nadnárodní výrobci kupují od Indů licence

Podle dohody Forest Labs lék vyvine a uvede na trh ve Spojených státech, kde může najít až 40 miliónů pacientů. Ostatní světové trhy si ponechá firma Glenmark, která navíc od amerického partnera získá licenční poplatky.

Se světovými výrobci jednají i další indické firmy. Švýcarský Novartis koupil od Torrent Pharmaceuticals licenci na lék na nemoci srdce. Společnost Orchid Chemicals and Pharmaceuticals zase jedná s nadnárodními firmami o prodeji licence na lék proti cukrovce, který nyní testuje.

„Indické firmy provádějí výzkum pro nadnárodní výrobce, ale jejich vlastní výzkum také nabírá na důležitosti,“ řekl Utkarsh Palnitkar, ředitel pro farmaceutický průmysl v indické pobočce Ernst & Young.

„Tento trend v příštích letech pravděpodobně zesílí, až bude v Indii dostatečně chráněno duševní vlastnictví,“ dodal. Firma Ranbaxy tak spolupracuje s GlaxoSmithKline, ale věnuje se i vlastnímu výzkumu.

Proč indické firmy prodávají licence do zahraničí? Jsou příliš slabé na to, aby uváděly nové léky na trh samy. Vývoj nové účinné látky může stát až 800 miliónů dolarů. Nejdražší jsou klinické zkoušky. V Indii se přitom na výzkum vloni utratilo jen 143 miliónů dolarů. Firma Pfizer vydala kolem osmi miliard, napsal server wnbusiness.

Indičtí výrobci se hledáním nových léků připravují na podstatnou změnu, kterou vláda chystá na příští rok. Indie se zavázala od roku 2005 opět chránit mezinárodní patenty, které ignorovala od roku 1995. To nahrávalo výrobcům levných kopií originálních léků. Nemuseli totiž čekat na vypršení patentu, uvedl list Handelsblatt.

Indické firmy míří na západní trhy

Kromě výzkumu se rozhodly indické firmy investovat také do expanze. Zatímco západní firmy míří za levnou pracovní silou do Indie, vydali se tamní farmaceuti opačným směrem.

Na západ je lákají vysoké ceny generik, takže na svých výrobcích mohou vydělat několikanásobně více než v Indii.

Největší indické koncerny, jako jsou Ranbaxy, Dr. Reddy's nebo Zydus Cadila, proto hledají v Evropě a v USA konkurenty vhodné k převzetí.

„Pro neznámé zahraniční firmy je výhodné odkoupit zavedené výrobce. Ti už mají totiž vybudované vztahy s lékárnami a zákazníci znají jejich produkty,“ uvedl Holger Geissler z německé investiční firmy DWS Investment.

Firma Ranbaxy vloni koupila francouzskou společnost RPG, která původně patřila koncernu Aventis, asi za 70 miliónů eur. Je to největší investice indických farmaceutů v zahraničí. Nyní míří do Německa a také do Ameriky.

„USA jsou velmi lukrativní trh, už nyní odtud pochází 42 procent našich tržeb. Tento podíl chceme zvýšit až na polovinu,“ uvedl Brian Tempest, manažer Ranbaxy.

Aleš Tůma, Adam Junek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?