Indický kabinet chce, aby za padělání léků byl trest smrti

19. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za padělání léků bude v Indii možná brzy hrozit i trest smrti. S tímto návrhem přišla vláda v Dillí. Reaguje tak na doporučení expertní komise. Zpřísnění právních norem, o kterém rozhodne parlament, má vést ke snížení tohoto trestného činu, kvůli němuž v zemi každoročně umírá nemalý počet lidí...


DILLÍ - Za padělání léků bude v Indii možná brzy hrozit i trest smrti. S tímto návrhem přišla vláda v Dillí. Reaguje tak na doporučení expertní komise.

Kvůli padělání léků každoročně umírá v Indii řada lidí. „Tento zločin je páchán pouze kvůli penězům a nezaslouží si proto žádné slitování,“ uvedla mluvčí vlády. Agentura Reuters napsala, že farmaceutické firmy v Indii kvůli padělkům ročně přicházejí asi o jednu miliardu dolarů. Napodobeniny rovněž řadu lidí připraví o život.

Každý pátý přípravek v indických lékárnách je údajně padělkem. Podvrhy zahrnují nejen léky proti nachlazení, ale i antibiotika či prášky proti vysokému krevnímu tlaku.

Nyní závisí na parlamentu, zda návrh zákona schválí. Očekává se, že indičtí zákonodárci opatření podpoří.

Podle současné legislativy mohou být padělatelé léků odsouzeni na doživotí. Kampaň proti podvodům s léky v listopadu rozpoutala i Světová zdravotnická organizace (WHO). Ačkoli trest smrti v Indii hrozí za řadu trestných činů, v praxi je uplatňován pouze výjimečně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?