Indie zahájila masívní kampaň proti dětské obrně

10. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Indické zdravotní úřady zahájily zřejmě největší národní imunizační kampaň ve světových dějinách; jejím cílem je uchránit odhadem 165 miliónů dětí od nebezpečí obrny...


DILLÍ -

Do akce je nasazeno asi 1,3 milionu zdravotnických pracovníků, učitelů a dobrovolníků vybavených zhruba 200 milióny dávek vakcíny proti dětské obrně.

Jejich pozornost se zaměří zejména na odlehlé oblasti země, na vzdálené vesnice i přelidněné příměstské slumy, kde se virus choroby následkem naprosto nedostatečných hygienických poměrů nejsnáze rozšiřuje.

Obrna obvykle postihuje děti do věku pěti let. Může zasáhnout míchu a mozek, způsobit paralyzaci či v některých případech i smrt. Přenáší se potravou nebo prostřednictvím vody nakažené fekáliemi nemocné osoby.

Když byla v roce 1988 odstartována celosvětová akce na vykořenění obrny, mělo toto onemocnění epidemický charakter ve 125 zemích a ročně postihovalo kolem 350 tisíc osob.

V roce 2002 už postihla obrna jen 1866 osob a epidemický ráz měla jen v sedmi zemích - mezi nimi zůstala i Indie.

Podle Světové zdravotnické organizace se v současnosti právě do této země soustředí 85 případů obrny, zejména do její severní oblasti, kde se nachází stát Uttarpradéš.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?