Indie zrušila patent německého léku na rakovinu

14. 3. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Indie zrušila německé farmaceutické firmě Bayer patentové právo na výrobu jeho léku na rakovinu a umožnila výrobu generika, tedy levné kopie léku, místní firmě Natco Pharma.


Podle médií tak indický patentový úřad vytvořil v zemi historický precedens, který se může v blízké budoucnosti dotknout i dalších drahých léků například pro léčbu AIDS. Podobnou cestou se před několika lety vydalo i Thajsko.

Indie je teprve druhou zemí na světě, která ukončila monopol výrobce léků. První bylo Thajsko, jež schválilo v letech 2006 až 2008 volnou výrobu a distribuci generik už čtyř patentovaných léků, mimo jiné na srdce a proti AIDS. Důvody byly stejné: nadměrně vysoká cena originálního výrobku.

Podle místních odborníků to je pro velké farmaceutické firmy tvrdá rána, s níž se budou muset do budoucna vypořádávat. Indický patentový úřad své rozhodnutí zdůvodnil potřebou zajistit léčbu nemocným za „rozumně dostupnou cenu“.

Zástupce sdružení farmaceutických společností v Indii Tapan Ray projevil nad nově vzniklou situací v Indii zklamání. Podle něj by se léčení pacientů novými léky nemělo opírat o rušení patentů. Aktivisté bojující za dostupnost zdravotní péče v chudých zemích naopak krok uvítali.

Měsíční léčba lékem firmy Bayer vychází na 5500 dolarů. Náhradní medikament bude stát jen zlomek této ceny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?