Indové zakazují reklamu na umělou dětskou výživu

8. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Indii začne 1. ledna platit zákaz veškeré reklamy na umělou dětskou výživu. Zdejší zdravotníci chtějí místo toho přesvědčovat matky o nenahraditelnosti kojení. Zákaz, který schválila vláda, bude platit pro veškeré sdělovací prostředky...


BANGALORE -

Vláda chce také prodloužit ze čtyři na šest měsíců po narození doporučenou dobu, po níž být dítě výhradně kojeno. Umělé mléko používají pro děti především obyvatelky měst, které musejí brzo po porodu pracovat.

Ani na indickém venkově není kojení samozřejmé a mateřské mléko je zde spojováno s mnoha mýty. V jižní Indii lidé například věří, že je kolostrum, které se v mléčných žlázách objevuje těsně po porodu, jedovaté.

Indická vláda už v 90. let regulovala výrobu umělého mléka, když zjistila nedostatky ve složení prodávaných přípravků a došla k závěru, že jsou děti po tomto mléce podvyživené.

Zdravotníci vědí, že matky z chudých oblastí nemají dost peněz na dostatečné množství výživy a že ji nepřijatelným způsobem ředí. Nemalým problémem je hygiena v oblastech, kde není k dispozici kvalitní voda.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?