Infarktům už podléhá méně lidí

24. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco v roce 1986 zemřelo na infarkt 17 407 lidí, v roce 2000 jich bylo 11 347. Mozkové mrtvici podlehlo v roce 1986 25 377 lidí, v roce 2000 kvůli ní zemřelo 17 343 pacientů. Na druhou stranu však ve stejných letech výrazně stoupl...


Praha - Dobrou zprávu přinesly statistiky sledující vývoj počtu lidí, které v zemi za posledních patnáct let skosil infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Čísla, která nyní publikoval Ústav zdravotnických informací a statistiky, dokládají, že na přelomu tisíciletí jim podléhá o třetinu méně lidí než v posledních letech minulého režimu.

Zatímco v roce 1986 zemřelo na infarkt 17 407 lidí, v roce 2000 jich bylo 11 347. Mozkové mrtvici podlehlo v roce 1986 25 377 lidí, kdežto v roce 2000 kvůli ní zemřelo 17 343 pacientů.

Na druhou stranu však ve stejných letech výrazně stoupl počet lidí, kteří se s cévními chorobami mozku dostali do nemocnice. “ Počet hospitalizací během sledovaného období postupně narůstal a současných 64 647 případů představuje nárůst za patnáct let zhruba o 25 procent,“ píše autorka statistické zprávy Miloslava Bernatová.

U infarktů navíc v některých případech výrazně klesá věk obětí. Kardiolog Vilém Danzig z pražské Všeobecné fakultní nemocnice potvrdil, že infarkt postihuje

i třicetileté muže. To lékaři přičítají nezdravému životnímu stylu obětí - riziko podle Danziga zvyšuje především tučná strava, kouření, nedostatek pohybu, a až pak stres.

Celkově zřejmě lidé žijí zdravěji, což se na statistikách začíná přece jen projevovat.“ Pokles počtu infarktů může být dán i tím, že lidé jedí méně nezdravých potravin. Sledujeme, že například klesá spotřeba živočišných tuků,

které nahrazují rostlinné, což má na cévy příznivý vliv,“ uvedla Kateřina Ošancová ze Státního zdravotního ústavu.

Na zlepšujících se statistikách se však významnou měrou podílí i dokonalejší zdravotní péče a fakt, že Češi mají k dispozici stejné léky jako lidé ve vyspělých zemích.

Jinými slovy, ti, kteří by před patnácti lety kvůli své nadváze a cholesterolu, jenž jim zanesl cévy, dávno dostali infarkt, se mu dnes vyhnou díky tomu, že berou například drahé léky snižující hladinu cholesterolu. Lékaři také poměrně běžně provádějí náročné srdeční operace, kdy například postižené cévy přemosťují by-passy.

Radka Wallerová, Střední Čechy, 22.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?