Infekci dostane v nemocnici v EU každý dvacátý pacient

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý dvacátý pacient dostane v nemocnici v EU v souvislosti s poskytováním péče infekci. Každoročně na tyto infekce zemře 37 000 pacientů a dalším 16 milionům se kvůli infekci prodlouží nemocniční léčení. Infekce mají v Evropě na svědomí stejný počet obětí jako dopravní nehody.


Předcházení bakteriálním infekcím bylo tématem mezinárodní konference, která se konala 15. a 16. dubna v Praze. Konferenci pořádalo MZ ČR v rámci českého předsednictví EU a kromě evropských odborníků na prevence infekcí se jí zúčastnilo pět ministrů zdravotnictví členských států EU a představitelé Evropské komise. Náklady na léčbu nemocničních infekcí jsou až sedmkrát vyšší než náklady na prevenci. Z výsledků americké studie nicméně plyne, že prevencí lze ovlivnit jen třicet procent případů. Riziko takových infekčních chorob, mezi které patří např. celkové infekce vyvolávající septický stav nebo infekce na jednotkách intenzivní péče, nelze tedy snížit na nulu.

Vedle nemocničních infekcí bylo tématem konference snižování účinnosti antibiotik. To je způsobeno jejich nadměrným předepisováním. Studie z počátku desetiletí ukázaly, že v ČR je až polovina antibiotik předepsána nesprávně. Podobnou statistiku vykazují i ostatní evropské země, nejmenší spotřebu antibiotik mají pouze skandinávské země a Nizozemsko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?