Infekční onemocnění a jejich prevence
Infekčním onemocněním se může samozřejmě nakazit kdokoliv v jakémkoliv věku, obecně však platí, že u seniorů bývá klinický průběh obvykle závažnější. Protože s ohledem na omezený rozsah článku nelze věnovat pozornost všem infekcím, které se u nás vyskytují, omezím se na to, že zmíním jen ty, které jsou významné z hlediska četnosti výskytu a klinické závažnosti, zejména pro starší generaci, a současně patří mezi infekce, proti nimž se může každý z nás chránit, nebo pokud sám neonemocní, může zabránit tomu, aby se jimi nakazili lidé v jeho okolí.
Foto Marta Jedličková
Konkrétně půjde o skupinu nákaz:
- Alimentárních, tj. které vstupují do našeho organizmu trávicím traktem a u kterých je původce nákazy (bakterie, virus, parazit) vylučován stolicí.
- Respiračních, tj. které vstupují do našeho organizmu dýchacím traktem.
Dělení alimentárních
nákaz
- Podskupina, kdy zdrojem nákazy pro své okolí je člověk, ať již nemocný nebo nosič, a kdy k dalšímu šíření nákazy dochází v případě, že takový člověk nedodržuje zásady osobní hygieny. Především jde o případy, kdy si po použití WC neumyje ruce a pak může rukama, kontaminovanýma původci nákaz ze stolice, buď přímo – dotekem, nebo nepřímo, přes jiné předměty, včetně potravin a vody, šířit nákazu do svého okolí. Tyto nákazy bývají nazývány „nemocemi špinavých rukou“. Mohou se samozřejmě šířit i j