Informace AČMN nejsou pravdivé, tvrdí pojišťovny

23. 4. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Varování Asociace českých a moravských nemocnic o katastrofické situaci regionálního zdravotnictví je prý přehnané a nezakládá se na pravdě, myslí si to alespoň Asociace nemocnic ČR. Pojišťovny navíc odmítají její tvrzení, že na svých účtech mají desítky miliard korun.


Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) v tomto týdnu vystoupila znovu s kritikou úhradové vyhlášky, která má prý za následek devastaci regionálního zdravotnictví.

Na základě toho vyzvala ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a jejího náměstka Marka Šnajdra k rezignaci. (Více čtěte ZDE).

Proti asociaci se ale ihned postavilo několik dalších subjektů, které s jejím hodnocením nesouhlasí a označují ho za lživé.

Nejsme financování výhodněji

Asociace nemocnic ČR například odmítla tvrzení, že by fakultní nemocnice byly financovány výhodnějším způsobem.

„Statistická data opětovně potvrdila skutečnost, že úhrady za zdravotní péči jsou poskytovány podle množství, složitosti a náročnosti poskytované péče, v přímé závislosti na počtu odléčených pacientů, personálním a přístrojovém vybavení,“ píše asociace ve svém prohlášení.

Úhradová vyhláška podle ní nastavuje stejná kritéria pro všechny, proto není možné, regionální nemocnice byly jejím působením poškozovány.

„Jde o nedůvodné napadání Asociace nemocnic ČR, či zdravotnických zařízení zřizovaných MZ ČR, ať již jde o velké nebo fakultní nemocnice a nebo odborných léčebných ústavů. Úhradové vyhlášky používají stejná kritéria pro všechny nemocnice a ústavy bez rozdílu typu a formy vlastnictví,“ dodává asociace.

Pojišťovny: tolik peněz nemáme

AČMN ve svém prohlášení vyzvala pojišťovny, aby uvolnily miliardy, které mají na účtech. Podle ní totiž dohromady tato suma přesahuje 31 miliard korun. Jenže takové tvrzení pojišťovny zásadně odmítají.

„Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny v současné době disponují údaji, ze kterých vyplývá, že zůstatky na účtech zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven činily k 31.12.2009 cca 15 miliard korun. Jsou to částky, které jsou určeny i pro úhradu zdravotní péče za rok 2009. Jsme přesvědčeni o tom, že jakmile budou mít zdravotní pojišťovny k dispozici nové údaje, prokáže se nepravdivost současných tvrzení AČMN,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Podle něj jsou jakékoliv snahy o zvýšení úhrad v průběhu roku při známém vývoji příjmů systému nezodpovědné a mohly by přivodit kolaps financování českého zdravotnictví.

VZP: Na penězích nesedíme

Obdobně reaguje i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), ta má v současné chvíli na účtu zhruba 6 miliard korun.

„Díky zůstatku a tedy dobrému hospodaření v minulých letech, může pojišťovna nyní, v čase ekonomické krize a poklesu na straně příjmů, hradit ZZ poskytnutou zdravotní péči včas. Nejde tedy o žádné peníze, na kterých by si pojišťovna seděla,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?