Informace o propouštění sester nemáme

10. 7. 2009 10:09
přidejte názor
Autor: Redakce
V souvislosti se zvyšováním mezd zdravotníků se objevují různé zprávy, hovoří se propouštění zdravotních sester, nedostatku finančních zdrojů a jeho nerovnoměrném rozdělování. Jasno zatím nemá ani Česká asociace sester. „Přesnější informace zatím nemáme, mzdové úpravy teprve probíhají,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz prezidentka České asociace sester v zastoupení Anna Skalická...


Zdravotní sestry měly od července dostat přidáno, nemocnice ale hlásí, že zřejmě nebudou peníze. Sestry tak nemohou počítat se slibovanými 2500, ale s mnohem nižší sumou, některé nemocnice přidají 1000, jiné 1800. Obrací se na vás s podobnými stížnostmi?

Ano, obracejí. Zdravotní pojišťovny je totiž stále nekontaktovaly s návrhy navýšení a nemocnice tedy nevědí kolik finančních prostředků od pojišťoven mohou čekat.

Máte informace, kde sestry peníze dostanou, a kde nikoliv? Některé nemocnice už avizují, že peníze neseženou.

Takové informace se objevují v tisku, oficiální informace nemáme.

Hodláte ještě nějakým způsobem zatlačit na ministerstvo, aby se pokusilo tuto situaci vyřešit?

Rozhodně ano i když víme, že ministerstvo má nástroje pouze na přímo řízené organizace ministerstvem.

Podle informací některých médií dokonce dostane přidáno jen část sester, konkrétně zdravotní sestry a porodní asistentky. Můžete tyto informace upřesnit?

Tyto informace nevycházejí z reality. Všichni zdravotničtí pracovníci dostanou celkem 7% navíc, sestry a porodní asistentky ještě dalších 7% a to proto, že jejich nedostatek začíná ohrožovat kapacity zdravotnických zařízení a je třeba zabránit jejich odchodům. Za ideální ale tuto situaci nepovažujeme.

Objevují se i nepotvrzené informace, že ředitelé budou nuceni propouštět, tedy, aby mohli zvednout plat, budou muset propustit menší procento sester. Neobáváte se takového vývoje?

Takové informace nemáme.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?