Informace o žloutence poskytne Žlutá linka

10. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Během kampaně je v provozu Žlutá linka, na které dvakrát týdně (v úterý a ve čtvrtek) od 18 do 20 hodin odpovídají na dotazy volajících lékaři. Pokud vytočíte telefonní číslo 02/96 23 39 62, můžete si vyslechnout informaci o žloutenkách a jejich prevenci. V současnosti se převážná většina dotazů týká...


Ještě do konce května mají všichni občané možnost nechat si aplikovat první dávku vakcíny proti žloutenkám typu A a B. Pokud tak učiní, získají třetí dávku této vakcíny zdarma. Očkování je preventivní akcí, kterou pořádají Česká společnost podpory zdraví, Odborná společnost dětských praktických lékařů, Český výbor pro UNICEF a Česká pediatrická společnost.

Dospělí zájemci mohou zajít na hygienickou stanici, děti se očkují u svých dětských a dorostových lékařů. Vakcínu lze zakoupit přímo u lékaře nebo na základě vystaveného receptu v lékárně. Lékař si poznamená, kdy byla aplikována první dávka a domluví se na dávce druhé, třetí dávka je aplikována po pěti měsících zdarma. Cena vakcíny je přibližně 1000 Kč pro děti do 16 let, pro ty starší a dospělé se pohybuje kolem 1600 Kč.

Žloutenka typu A se často vyskytuje u dětí předškolního a školního věku, její léčení je provázeno několikatýdenní přísnou dietou a nutností fyzicky se šetřit. Žloutenka typu B může mít za následek jaterní cirhózu nebo rakovinu jater. Nejvíce se vyskytuje ve věku od 15 do 24 let. Důvodem onemocnění bývá nechráněný pohlavní styk, injekční aplikace drog, neodborně prováděné tetování či piercing. Možný je také přenos z matky na dítě při porodu. V poslední době se zvyšuje počet případů, kdy se děti poranily o pohozenou injekční stříkačku.

Během kampaně je v provozu Žlutá linka, na které dvakrát týdně (v úterý a ve čtvrtek) od 18 do 20 hodin odpovídají na dotazy volajících lékaři. Pokud vytočíte telefonní číslo 02/96 23 39 62, můžete si vyslechnout informaci o žloutenkách a jejich prevenci. V současnosti se převážná většina dotazů týká probíhající akce, maminky se ujišťují o vhodnosti a bezpečnosti očkování. Můžu potvrdit, že vakcína je spolehlivou ochranou a považuji za velmi důležité se před žloutenkou chránit, řekla nám MUDr. Jana Železná ze Žluté linky.

V porovnání s vyspělými státy Česká republika v posledních letech v očkování proti žloutence poněkud zaostává. Dětští lékaři očkování doporučují vzhledem k tomu, že ve srovnání s dospělými vede onemocnění dětí daleko častěji k vážnému nebo trvalému postižení jater.

Marie Steinhauserová, Listy Pelhřimovska, 10.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?