Iniciativu LOK bychom měli přivítat

27. 5. 2010 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
"Naprosto nechápu neochotu či strach některých lékařů prohlásit připravenost a následně podat hromadnou výpověď. Měli byste všichni iniciativu LOK přivítat," píše pro Zdraví.Euro.cz v komentáři MUDr. Konstantin Inkov.


Vážení kolegové lékaři,

musím reagovat na sérií článků na téma hromadné výpovědi v rámci iniciativy LOK.

Naprosto nechápu neochotu či strach některých lékařů prohlásit připravenost a následně podat hromadnou výpověď. Měli byste všichni iniciativu LOK přivítat.

Když jsem nastupoval na medicínu v roce 1996, měl jsem pocit, že se situace musí zákonitě během několika let zlepšit, protože všude na světě jsou lékaři (s výjimkkou postkomunistických zemí bývalého východního bloku) jedna z nejlépe placených profesních skupin, protože si to charakter jejich práce a zodpovědnost zasluhuje.

Bohužel z mého pohledu je zlepšení minimální. Nechci se dlouze rozepisovat o tom, kam jdou toky peněz ve zdravotnictví, ale rozhodně nejdou k lékařům. Svoji práci mám opravdu rád, ale stala si mi před lety příhoda, kdy jsem říkal své budoucí švagrové, že mám sedm služeb měsíčně, a ona mi na to řekla, že je fajn být v práci pouze sedm dní v měsíci. Dále bez komentáře.

Některé profesní skupiny argumentují, že v Německu je plat takový atd. Ale to ani lékařské odbory nechtějí. Stačí příklady od nás, například škodováci, piloti, atd. A u nich bych se zastavil. Argumentují, že mají náročnou a zodpovědnou práci, ale lékař (v tomto případě nemocniční) také. Mimochodem, víte, kolik mají měsíčně letových hodin (údajně řádově okolo 60, v každém případě pod 100).

Tak si spočítejte hodinovou mzdu (viz. dříve probírané platy v ČSA), a navíc třeba v Německu piloti a starší lékaři (se službami) mají podobné platy. A jak řekla moje známá lékařka, když jí probudí druhý den služby ve tři ráno, také nesmí udělat chybu. Na internetu jsem četl komentáře, že ať těch 70 000 korun měsíčně mají špičkoví lékaři.

V republice existují tisíce soudců a státních zástupců, kteří dle internetu (a teď mě nechytejte za slovo) mají v průměru přes 70-80 000 měsíčně, u vyšších soudů i přes 100 000. A to mají celé roky, kdy my děláme za pakatel a navíc, kdo dokáže říct, který z nich je špičkový. Já proti jejich platu nic nemám, prostě je nastavena platová hladina. A totéž by mělo být u lékařů.

Takže kolegové, nemocniční lékaři, podpořte prosím svou připraveností k výpovědi vedení LOK. Opravdu nechápu neochotu či strach tuto výpověď podat.

Za prvé, když to podá většina či všichni, tak kdo by tam asi pracoval. Jak asi můžete přijít o místo? Vždyť by to byl celorepublikový problém, takže vedení nemocnic může zůstat zcela v klidu, protože peníze musí přijít na celostátní úrovni. A po hromadně podané výpovědi k 31. 12. 2010 bude mít stát a vedení odborů dva měsíce na dohodu, kterou stát bude samozřejmě odkládat, ale to je pochopitelné.

I ti kolegové, kteří budou říkat, že jim jejich příjem stačí, potom prostě nebudou muset sloužit a budou mít stejně peněz, nebo i víc. A ta malá část dobře placených lékařů (přednostové, primáři atd.), kteří možná již dnes mají podobné příjmy, by si měla uvědomit, že za dva roky může být situace jiná a jejich plat může diametrálně klesnout. Prosím, zamyslete se a nepropásněte tuto šanci na zlepšení pracovních podmínek.

MUDr. Konstantin Inkov, Gynekologicko-porodnické oddělení ON Příbram

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?