Injekci, nebo pokutu!

9. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Všude na světě by to lidé uvítali, když je to navíc zdarma, ale Češi mají svou hlavu a očkování tady každý rozumí stejně jako fotbalu," říká hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký...


Podle našich zjištění rodiče ze zaplavených oblastí o nařízeném očkování proti žloutence u dětí nejsou dostatečně informováni. O tom, že jde o povinnou akci, nevědí ani někteří lékaři. Ignorování očkování přitom může rodiče stát pokutu, nehledě na skutečnost, že riskují zdraví svých dětí.

Praha - Očkování malých dětí proti žloutence typu A, které vyhlásila ministryně zdravotnictví Marie Součková, je povinné. Týká se dětí od tří do pěti let, kteří mají trvalé bydliště v zaplavených oblastech. „Očkování je skutečně povinné a dané ze zákona. My ale samozřejmě nikoho nebudeme k lékaři tahat řetězem, používat nějaké policejní sankce či donucovací prostředky,“ uvedl hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký. Podle něj by totiž rodiče měli být zodpovědní vůči svým dětem a k očkování je přivést. “ Kdo to nepochopí, je podle mě s odpuštěním pitomec. Všude na světě by to lidé uvítali, když je to navíc zdarma, ale Češi mají svou hlavu a očkování tady každý rozumí stejně jako fotbalu,“ rozčílil se Polanecký.

Nezodpovědní rodiče ale sankcím neujdou. Hygienické stanice mají totiž ze zákona právo je potrestat. “ Budeme samozřejmě udělovat pokuty,“ potvrdil Polanecký. Rodiče, kteří odmítnou bezplatné očkování svého dítěte, tak budou muset sáhnout hluboko do své kapsy. “ Výše té pokuty je deset tisíc korun a divil bych se, kdyby ji někdo v odvolacím řízení zrušil nebo snížil,“ vysvětlil Polanecký.

LUCIE HRDÁ, Večerník Praha, 7.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?