Inkontinence je nepříjemná, ale lze řešit

26. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Současné moderní přípravky, které jsou běžně dostupné v lékárnách, nám mohou výrazně zjednodušit a usnadnit každodenní život při řadě zdravotních obtíží. Mezi ty méně příjemné patří také inkontinence. I na ni však existuje spolehlivé řešení.


Inkontinence je nepříjemná, ale lze ji řešit

Je překvapivé, že i v moderní společnosti byly potíže s udržením moči dost dlouhou dobu poněkud tabu a i řada postižených žen se tvářila, jako by neexistovaly. Přitom inkontinence zcela mění životní rytmus postižené osoby, vyřazuje ji ze společenského života, narušuje její profesní uplatnění a má také negativní vliv na partnerský život.

Výskyt inkontinence stoupá s věkem, ale přitom nejde o příznak stárnutí. Inkontinence se často objevuje po menopauze, kdy se uplatňují negativní důsledky absence ženských pohlavních hormonů – estrogenů. Ty se totiž podílejí na udržení dobré hydratace kůže a sliznic, dostatku kolagenních a elastických vláken v kůži a podkoží.

Při nedostatku estrogenů dochází nejen k urychlené tvorbě vrásek, ale i ke ztenčování kůže a sliznic – a to i v urogenitálním traktu. Vysychání a ztenčování sliznic se pak může projevit mimo jiné i v oblasti potíží s udržením moči, které mohou být různého stupně. U inkontinence rozlišujeme dva typy: stresovou a urgentní.

Stresová inkontinence

Tímto pojmem je označována zdravotní porucha, při níž dochází k náhlému úniku moči při zátěži, kterou představuje zvýšení nitrobřišního tlaku, například při kašli, nebo fyzické námaze. Tento typ inkontinence bývá spojován s oslabením svalů pánevního dna, třeba po porodu nebo v důsledku jiných chorob. Léčba stresové inkontinence spočívá v posilování svalstva pánevního dna, nebo v chirurgickém zpevnění pánevního dna.

Při urgentní inkontinenci

V tomto případě dochází k úniku moči, jemuž předchází pocit intenzivního nutkavého pocitu vyprázdnit močový měchýř, který je velmi obtěžující a lze se ubránit jen stěží, nebo vůbec ne. Další potíž, která s inkontinencí souvisí, je urgence. Jde o velmi silný pocit nucení na močení, který nutí postiženého urychleně odejít na toaletu.

Pokud se urgence vyskytne několikrát během dne, případně i noci, pak lékaři hovoří o tzv. hyperaktivním močovém měchýři. Urgentní inkontinence je pozorována například při infekci močových cest, ale i při jiných chorobách, nebo se příčinu vůbec nepodaří objasnit. Bohužel dříve se pacientkám, které neměly inkontinenci, ale trpěly častým nucením na močení, nevěnovala pozornost. Nové léčebné možnosti však umožňují postiženým ulevit do té míry, že mohou vést normální život.

Řešení kvalitní život

Osoby trpící inkontinencí nikdy neví, kdy budou muset prchnout na toaletu, proto se nezřídka od její blízkosti raději nevzdalují, necestují, nechodí do společnosti a kvůli častému nočnímu močení trpí zhoršenou kvalitou spánku, což vede k poruchám soustředění a spolu s častými denními urgencemi ke snížené výkonnosti.

Proto je logické, že všichni chtějí najít co nejjednodušší a diskrétní řešení svých potíží. Chirurgická terapie se přirozeně užívá ve vzácnějších případech, kdy ostatní léčba selhala. Mírnější projevy inkontinence lze řešit například pomocí moderních, vysoce absorpčních vložek, které se perfektně přizpůsobí tvaru těla. Jsou rovněž prodyšné a zcela diskrétní.

Podrobné informace o výhodách tohoto způsobu řešení potíží s inkontinencí získáte například na www.molimed. cz. Každopádně pokud se u vás projeví tento typ zdravotních obtíží, není důvod propadat panice, existují dostupné metody jejich řešení. Inkontinence je nepříjemná, ale lze ji řešit

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?