Insider: IZIP sídlí v domě zastaveném u firmy v Lichtenštejnsku

3. 5. 2013 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Firma IZIP, zabývající se systémem elektronických zdravotních knížek, platí měsíčně více než 100.000 korun za pronájem prostor v budově společnosti eHealth House, o níž není známo, kdo ji vlastní. Budova je zastavena u lichtenštejnské společnosti AJA Enterprise Establishment, zřejmě založené na klíč.


Firma eHealth House si od ní na koupi tohoto domu půjčila 2,43 milionu eur (62,27 milionu korun). Dnes to píše deník Insider.

Oslovení členové správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která vlastní 51 procent akcií IZIP, o transakci žádné informace neměli. „Tuto záležitost jsme neřešili,“ uvedl šéf správní rady a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Vedení VZP se má do pátku dohodnout se švýcarskou firmou eHI eHealth International, která vlastní zbylých 49 procent akcií, na jejich odkoupení. Pokud se to nepodaří, má se VZP akcií projektu elektronických zdravotních knížek zbavit a smluvní vztahy ukončit.

„Pokud získáme zbytek akcií, bude to věc, kterou určitě budeme řešit,“ řekl Insideru k informaci o sídle IZIP mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

V pětipatrovém objektu v Hvězdově ulici sídlí kromě IZIP také společnosti MD Access a Uniqsol, jimž IZIP platil za služby potřebné k provozu zdravotních knížek a portálu VZP.

Podle deníku drží AJA Enterprise Establishment zástavní právo na budovu od června 2010. Za firmu eHealth House smlouvu podepsal člen představenstva Michal Fišer a za druhou společnost Claudia Hoch Beck, která je dnes podle obchodního rejstříku v Lichtenštejnsku jedinou členkou představenstva. Prezentuje se jako specialistka na správu firem v Lichtenštejnsku nebo na zakládání společností v daňových rájích.

Předseda dozorčí rady eHealth House Miroslav Mišík o smlouvě řekl, že je zcela v pořádku. Podle něj společnost splácí lichtenštejnské firmě 17.000 eur (435.805 korun) měsíčně. Na otázku, kdo jsou vlastníci eHealth House, nedokázal odpovědět.

Podle člena správní rady VZP a poslance LIDEM Jiřího Rusnoka je to ukázka celého systému. „IZIP byl prázdná schránka, přes kterou peníze tekly neznámo kam,“ dodal Rusnok.

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP je dlouhodobě kritizován. VZP za něj za deset let dala kolem 1,8 miliardy korun s DPH. Loni v pololetí vypověděla smlouvy, od té doby se vyjednává o majetkovém vypořádání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?