Intenzivní následná péče ostrovské nemocnice chystá rozšíření

23. 3. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Oddělení následné intenzivní péče ostrovské nemocnice se bude rozšiřovat. Vznikne centrum komplexní následné intenzivní péče, které v sobě bude zahrnovat hned několik typů péče o pacienty z akutních intenzivních lůžek.


V Česku pilotní projekt přijde podle odhadů na deset milionů korun, řekla novinářům primářka oddělení Ivana Jarošová.

Na rozdíl od běžné následné péče, následná intenzivní péče (NIP) a dlouhodobá intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) se zabývá pacienty, kteří opouštějí jednotky ARO, ale nejsou schopni přesunu na běžné nemocniční oddělení.

„Projekt komplexního centra následné péče je zaměřen na rozšíření zavedení nových typů péče,“ řekla Jarošová. Půjde o odlehčovací, ventilační, respitní péči o nesoběstačné pacienty, kteří jsou dlouhodobě v domácí péči, a o péči paliativní, starající se o pacienty v konečné fázi neléčitelného onemocnění. První části nového centra by se měly otevřít už v červnu, celé má pak začít fungovat do konce roku.

Ostrovské oddělení intenzivní následné péče patří mezi špičky v České republice. Nyní oddělení NIP disponuje 30 lůžky a oddělení DIOP 20 lůžky, po rozšíření budou mít obě 32 lůžek a vznikne i 21 nových. Rozšíření umožní nedávné dokončení nového pavilonu, kam se přestěhovala psychiatrie a rehabilitace.

Jak popsala Jarošová, práce na oddělení je náročná nejen z pohledu samotné péče o pacienty, ale i kontaktem a úzkou spoluprací s rodinami pacientů. Nezbytná je tak spolupráce s psychology nebo psychiatry.

Následná intenzivní péče se přitom stará o široké spektrum pacientů, od těch po náročných operacích, přes úrazy po dopravních nebo i sportovních nehodách až po pacienty s chronickými neurodegenerativními poruchami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?