Interna Zábřeh přijde o lůžka akutní péče, bude z ní léčebna

15. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dramatické změny čekají od dubna zdravotnictví na Šumpersku. Vycházejí z personálních problémů Interny Zábřeh, výrazně se však dotknou také šumperské nemocnice. Odborníci dokonce hovoří o největší...


Zábřeh/ Šumperk - události ve zdravotnictví na Šumpersku za posledních nejméně deset let.

Interna Zábřeh ukončí 1.dubna poskytování akutní péče v oboru vnitřního lékařství. “ Ke změně dochází, protože se zábřežskému internímu oddělení nepodařilo zajistit potřebné personální vybavení předepsané pro provoz jednotek intenzivní péče, “ objasnil okresní zdravotní rada Josef Gerold.

Zábřežská interna přitom podle něj má potřebné přístrojové vybavení. “ Kvalifikovaný lékař s druhou atestací odešel do důchodu. Ačkoliv vedení usilovně

hledalo náhradu dokonce za hranicemi republiky, nepodařilo se potřebného odborníka sehnat, “ uvedl Rostislav Pumpla, ředitel okresní pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny v Šumperku (VZP).

Personální problémy interny znamenají, že přestane poskytovat akutní péči a fungovat jako nemocnice. Stane se z ní léčebna. Zdravotní rada Gerold svolal kvůli situaci mimořádné jednání odborníků, kteří navrhli soustředit veškerá akutní interní lůžka v šumperské nemocnici. S tím souhlasí i ministerstvo zdravotnictví. “ Zajištění nezbytného počtu akutních interních lůžek bylo na přechodnou dobu dohodnuto s Fakultní nemocnicí Olomouc a se šternberskou nemocnicí, “ upřesnil Pumprla. Ambulantní služby interny zůstanou v nezměněném rozsahu. “ Zachována bude interní ambulance, kardiologická ambulance a pracoviště radiodiagnostiky, “ objasnil Gerold. Akutní pacienty interna podle něj přestane přijímat už 25. března. Prvního dubnového dne předá pacienty z jednotky intenzivní péče do šumperské nemocnice a do 5. dubna ukončí akutní péči v oboru vnitřního lékařství. V šumperské nemocnici začnou ještě letos podle Gerolda stavební úpravy pro novou jednotku intenzivní péče interních oborů. “ V objektech interny Zábřeh bude od 1. dubna soustředěna ošetřovatelská péče na celkem 104 lůžkách, “ uvedl Pumprla. “ Nové řešení struktury lůžkového fondu v okrese sice bylo vyvoláno aktuálně vzniklou personální situací, z hlediska dlouhodobého záměru je však v souladu s trendy soustřeďování akutní lůžkové péče do větších center, “ soudí šéf VZP.

Vladimíra Krejčí, Olomoucký den, 15.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?