Internetová knížka potěšila lékaře

21. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sedmačtyřicet lékařů a klientů se do včerejška zapojilo na Rokycansku do projektu iZIP. Označen je tak projekt internetového přístupu ke zdravotním informacím pacienta...


Rokycany -

Pilotní fáze akce probíhá od února ve čtyřech českých okresech, přičemž Rokycany jsou v západních Čechách jediné. Pokud tato etapa skončí úspěšně, rozšíří se projekt do celé republiky. Během sedmi týdnů se seznámilo se zdravotní knížkou na internetu přes šedesát lékařů. Třetina z nich má o moderní a rychlý způsob přenosu dat značný zájem.

„Největší odezvu našel iZIP u praktických doktorů. Spatřují v něm cenný zdroj informací a usnadnění práce. Možnost mít okamžitě před sebou všechna vyšetření pacienta včetně přehledu léků vítají ovšem i mnozí ambulantní specialisté,“ hodnotí první reakce kolegů Pavel Hrnčiřík, regionální poradce projektu. Lékaři mají na obrazovce počítače k dispozici výsledky vyšetření, testů, rentgenové snímky i předešlou léčbu klienta. Mohou rychleji rozhodnout o diagnóze a okamžitě zahájit léčbu.

„Systém iZIP považuji za skvělý. Určitě ušetří peníze ve zdravotnictví. Mám lepší kontrolu nad léčbou, neboť pacienti mnohdy zbytečné berou srovnatelné medikamenty od různých lékařů,“ je o přínosu projektu přesvědčena Marta Fialová, praktická lékařka z Hrádku.

Překážkou k zavedení iZIP by nemělo být ani technické vybavení ordinací. Sedmdesát procent oslovených lékařů na Rokycansku má k dispozici počítač a téměř čtyřicet procent je připojeno na internet.

„Pro zájemce máme připraveny dva tisíce modemů. Můžeme je půjčit do doby, než si pořídí připojení ISDN, s nímž projekt funguje nejlépe,“ dodal Hrnčiřík.

VÁCLAV HAVRÁNEK, Plzeňský deník, 21.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?