Internetové zdravotní knížky využívá 33 tisíc pacientů

24. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Skoro 33 tisíc pacientů už vstoupilo do systému Internetových zdravotních informací pacienta. Systém má lékařům umožnit rychlé seznámení s chorobami pacienta pomocí dat na internetu....


KLADNO - Skoro 600 praktických lékařů a 33 tisíc pacientů už vstoupilo do systému Internetových zdravotních informací pacienta. Projekt funguje už od loňského února.

Systém má lékařům umožnit rychlé seznámení s chorobami pacienta pomocí dat uložených na internetu. Odpadne tak například čekání na výsledky vyšetření, které lékařům brání stanovit okamžitou léčbu, řekl spoluautor projektu Pavel Hronek.

Mají-li knížky k něčemu sloužit, musí se zapojit i specialisté

Praxe internetových knížek se má naplno rozběhnout na přelomu května a června, kdy v systému bude už 100 tisíc pacientů.


Zdravotní údaje se odešlou do virtuální databáze. K ní má přístup jen pacient a lékař. Lékaři, kteří se k databází přes internet připojí, nemusí znovu provádět řadu vyšetření.

Pro masové zavedení zdravotních knížek do praxe je však nutné, aby data do systému vkládali nejen praktičtí lékaři, ale i specialisté a zdravotní laboratoře, uvedl Hronek. Potvrdil, že ne všichni pacienti nyní mají možnost do systému IZIP vstoupit.

VZP má na dva roky monopol

Exkluzivní právo na jeho využívání má na dva roky Všeobecná zdravotní pojišťovna, a internetovou knížku tak mohou využívat jen její pojištěnci. Pojišťovna za to poskytla peníze na přípravu systému a hradí i jeho provoz. Od zavedení systému si slibuje omezení zbytečně poskytované zdravotní péče.

Po dvou letech získají stejnou možnost i ostatní zdravotní pojišťovny a bude jen na nich, zda toho využijí, dodal Hronek.

Po technické stránce vychází projekt IZIP z aplikace firmy Oracle, která nalezla způsob, jak přepisovat data z disku počítače na internet.

Zdravotní údaje lze odesílat do virtuální databáze, k níž má přístup jen pacient a s jeho svolením i lékař. Ošetřující v kterémkoli místě republiky se tak mohou připojit na internet a seznámit se s chorobami pacienta, aniž by museli znovu provádět řadu vyšetření. Právě to má vést k hlavním úsporám při poskytování zdravotní péče.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?