Interrupci v zahraničí prý ročně podstoupí 4000 irských žen

10. 6. 2015 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 4000 těhotných žen ročně vycestuje z Irska, aby v zahraniční podstoupily interrupci. Ve své zprávě to uvedla organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Přísné irské protipotratové zákony prý často ohrožují těhotné ženy na životech, a proto by se měly co nejrychleji změnit.


Podle AI ženy kvůli příliš přísným pravidlům pro interrupci často i přes riziko ohrožení vlastního zdraví děti donosí, nebo vyhledávají jiné způsoby nezákonného a často život ohrožujícího ukončení těhotenství. Tisíce z nich musejí kvůli interrupci opustit Irsko a vyhledat pomoc v zahraničí.

Potrat prý ženě často neschválí ani v případě, že je plod neschopný života, nebo byl počat v důsledku znásilnění. Ukončení těhotenství je podle AI v Irsku sice možné v případě ohrožení života ženy, „irské právo není ale v otázce toho, kdy už je těhotenství život ohrožující, vůbec jednoznačné,“ uvedla Maja Liebingová z AI. Mnoho lékařů tak kvůli možným právním důsledkům odmítá potraty provádět úplně.

Podle Liebingové odporují irské zákony týkající se interrupce mezinárodním standardům v ochraně lidských práv. „Se ženami a dívkami, které se pro potrat rozhodnou, tu jednají jako se zločinci,“ uvedla.

AI ve své zprávě doporučila, aby vláda v Dublinu využila liberální nálady v zemi po květnovém referendu, v němž Irové schválili homosexuální sňatky, a zmírnila i protipotratové zákonodárství.

Rovnost práv plodu a matky je zakotvena v osmém dodatku irské ústavy. Premiér Enda Kenny už ale odmítl konání referenda o potratech před plánovanými parlamentními volbami v dubnu 2016.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?