Investice do výzkumu podporují zisky farmaceutických firem

1. 8. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis rozhovoru ČRo 1 - Radiožurnál s předsedkyní Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hanou Cabrnochovou.


Jan BUMBA, moderátor

Největší farmaceutické firmě na světě, společnosti Pfizer, vzrostl čtvrtletní zisk o zhruba 25%. To je víc, než čekali analytici trhu. Firma říká, že to je hlavně kvůli tomu, že méně investuje do výzkumu a marketingu.

Zároveň ale tato zpráva nepochybně ukazuje i na to, že je stále velký zájem o produkty farmaceutických firem. Předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hany Cabrnochové jsem se zeptal, zda si myslí, že užíváme víc léků než dřív.

Hana CABRNOCHOVÁ, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů

Tak já bych především chtěla říct, že náklady na léky mezi lékaři různých odborností nebo náklady průměrné na léky, které předepisují lékaři různých odborností, se významně liší. Já sama reprezentuju obor pediatrie, kde průměrná cena léku se pohybuje řádově ve výši stokoruny nebo dvě stě korun.

Asi nejdražší v naší odbornosti jsou antibiotika, kde pediatři zaznamenali v České republice významné snížení nákladů na antibiotika. Podařilo se nám to především s motivací, která je dána tím, že jestliže děti budou brát zbytečně antibiotika, tak to nepovede k zlepšení zdravotního stavu a také nebudou ty léky účinné v situacích, kdy je nezbytně nutně budeme potřebovat.

Takže celkově naší odbornosti bych řekla, že se to víceméně netýká. Problém ovšem nastává spíš z toho pohledu, že dneska dokážeme ovlivnit léčebně mnoho nemocí, které dříve ovlivnitelné nebyly a to i díky úspěchům medicíny. A objevují se stále novější a účinnější léky, které jsou také podstatně finančně náročnější.

Jsou to především určitá vzácnější onemocnění nebo onemocnění, která zase nejsou natolik vzácná, ale objevují se v určitém zvýšeném procentu, ve větším množství. Objevují se nové léky typu biologické léčby a tak dále a tam průměrné náklady…

Jan BUMBA, moderátor

A i to se tedy může odrazit v tom, že se jaksi celkově utratí více peněz za léčiva?

Hana CABRNOCHOVÁ, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů

Tak. Pochopitelně. I to se může objevit v tom, že se utratí více peněz za léčiva, ale je strašně, bych řekla, nesprávné hodnotit pouze náklady na léky. Důležité je vidět celkové náklady toho systému zdravotního pojištění, protože existuje mnoho účinných, spolehlivých léků, kde ačkoli jsou ty léky drahé, díky nim dokážeme třeba snížit náklady na léčbu v nemocnicích.

Že pacient třeba může odcházet domů dříve. Nebo že léčba po operacích byla dříve náročná, dlouhodobá, dneska díky účinným lékům třeba k té operaci vůbec dojít nemusí. To je otázka spíš směrována na onkologickou léčbu. A nepochybně mnoho odborníků z této oblasti by ji dokázalo ještě zodpovědněji zodpovědět.

Jan BUMBA, moderátor

A když se vrátím k tomu, kolik léků vlastně bereme jako populace. Vyrozuměl jsem správně, že dětští lékaři se vysloveně snaží šetřit s předepisováním léků? Předepisovat co nejméně?

Hana CABRNOCHOVÁ, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů

Tak ještě bych chtěla říct, že nejenom dětští lékaři, ale i lékaři jiných odborností dneska již ve smlouvách se zdravotními pojišťovnami mají nastavené určité objemové limity, protože zdravotní pojišťovny pochopitelně nejsou bezednou pokladnicí a musí nějakým způsobe účelně hospodařit. Správné je ale sledovat vždy globálně celkové náklady na léčbu pacienta.

Nelze vytrhávat z kontextu pouze náklady na léky. A to znamená, jestliže někdo spotřebuje drahý lék, může být levnější v nákladech na počet hospitalizací, méně častěji navštěvuje lékaře, protože díky spolehlivým lékům vlastně nemusí docházet třeba k tolika kontrolám, jako to bylo předtím.

Jan BUMBA, moderátor

Tolik předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová. Pokud se chce zúčastnit debaty v živém vysílání Radiožurnálu za pár desítek minut, tak jste srdečně vítáni a otázka souvisí právě s tímto tématem a zní, berete víc léků než dřív?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?