IPVZ chystá zvýšení poplatků na vzdělávání

26. 6. 2009 10:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Kritika IPVZ se ozývá ze všech odborných společností, podle ČLK je institut v rozkladu a houfně z něj prchají vyučující. Vedení institutu přiznává, že se objevují problémy související s financemi. „Do budoucna jsme nuceni přistoupit k zvýšení účastnických poplatků na vzdělávání, aby částečně odpovídaly tržním cenám a personálním opatřením uvnitř organizace,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel IPVZ Radim Gabriel...


Často se objevuje kritika IPVZ, podle ČLK je kvůli ministerstvu systém vzdělávání lékařů v rozkladu. Můžete se k této kritice vyjádřit?

Institut kontinuálně zajišťuje specializační vzdělávání lékařů podle zákona 95/04 Sb. jako přímo řízená a nyní pověřená organizace MZ. Specializační vzdělávání a atestační zkoušky jsou realizovány podle vzdělávacích programů. Samozřejmě, že se problémy objevují, ty hlavní logicky vycházejí z financování, které by měly být alespoň pro část lékařů „ošetřeny“ dotacemi na rezidenční místa. Situace v postgraduálním vzdělávání odpovídá měnícím se podmínkám odpovídajícím novelizované legislativě (změny vzdělávacích programů, akreditace zdravotnických zařízení, rezidenční řízení).

Ministerstvo změnilo způsob financování IPVZ, jaké byly důvody?

Ano, od 1.1.2009 Institut nedostává dotaci na vzdělávání od ministerstva zdravotnictví, ale ministerstvo zdravotnictví přispívá na činnosti, které Institut jako pověřená organizace pro ministerstvo zajišťuje. Důvodem jsou nepochybně úsporná opatření a převedení finančních prostředků na rezidenční místa.

Má IPVZ jiné možnosti ve financování? Existují i jiné zdroje přijmu?

Institut zatím využívá jen prostředků z vlastní činnosti - vzdělávání, ubytování v hotelu ILF. Do budoucna jsme nuceni přistoupit k zvýšení účastnických poplatků na vzdělávání, aby částečně odpovídaly tržním cenám a personálním opatřením uvnitř organizace. IPVZ se bude muset přizpůsobit novým ekonomickým podmínkám a stát se plně funkční a pružnou vzdělávací organizací.

Jak se díváte na rozhodnutí vlády, že lékaři si budou atestace platit?

Je zcela v souladu se situací v zahraničí a výše poplatků ani nedosahuje nákladů na organizaci celého procesu přípravy atestačních zkoušek.

Je pravda, že z IPVZ odcházejí vyučující? Postrádáte lektory?

Došlo k změnám z důvodu nové personální strategie a financování. Vyučující nejsou ve většině případů zaměstnanci, ale i nadále pokračují jako lektoři na základě smlouvy. Takže si je můžeme i takto zajistit podle aktuální potřeby.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?